Waarom Kasanova ‘de la Pomme’ noemt en Lector ‘vd Bisschop’

Reportage
18 mei 2022
Door Horseman Kristof

Waarom geen ‘Kasanova de Muze’ of ‘Lector de Muze’?  Waarom noemt Kasanova ‘de la Pomme’ en waarom noemt Lector ‘vd Bisschop’. Pertinente vragen, die vragen om een pertinent antwoord. Het antwoord komt in de vorm van een rekensommetje. 1 + 1. Heel eenvoudig op het eerste zicht. Verassende uitkomst als je verder doordenkt. 11. Vraag maar na aan Geert Batsoen en zijn vrouw Geertrui of aan Tom De Craene van  fokkerij Van Den Bisschop. Vraag maar verschillende andere fokkers die op één of andere manier samenwerken met Stal De Muze.

De la Pomme

Joris: Haras de la Pomme  is het verhaal van een samenwerking met Geert Batsoen en zijn vrouw Geertrui. We hebben gedurende een vijftiental jaren heel intensief samengewerkt waarbij we een project in Normandië hebben opgestart en waarbij in het begin bijna alle paarden uit onze bloedlijnen werden geboren. Ook Kasanova de la Pomme was één van die paarden. Op een bepaald moment is de intense samenwerking gestopt, en hebben we de gemeenschappelijke paarden verdeeld. Op dat moment is Kassanova naar ons gekomen. Kassanova is in Frankrijk geboren. Dat is uiteindelijk een heel mooi project geweest waaruit een aantal heel goede en interessante paarden uit voortgevloeid zijn. Taran de la Pomme. Vagabond de la Pomme. Kassanova de la Pomme … Je mag dat gerust een succesverhaal noemen. Een heel schoon project waar wij samen veel beter van geworden zijn. Het verhaal van één + een is elf. Op dit moment hebben Geert en Trui ervoor gekozen om hun in de fokkerij hun eigen weg te gaan en daar is niks mis mee … zo gaat dat in het leven. Niks is voor eeuwig …

Haras de la Pomme

Geert en Geertrui Baertsoen leerden elkaar kennen in een manege waar ze allebei een paard stalden en samen jachtritten reden. ‘Eigenlijk wilden we ‘iets’ doen in de fokkerij’, geeft Geertrui mee: ‘Dat kon zowel met koeien als geiten of paarden zijn. We hebben in België twee jaar avondschool gevolgd om ons te kunnen vestigen als landbouwer en we hebben zelfs een geitenmelkerij bezocht, want dat was ook een optie. In onze opleiding was een stage voorzien en die hebben we bij Joris De Brabander gelopen. Daar is eigenlijk onze interesse gegroeid. We hadden daarvoor met onze wandelmerries al drie veulens gefokt van Nabab de Rêve, voor eigen gebruik. Tot Joris suggereerde dat we beter met andere merries zouden fokken, want zo zouden we niet vooruit komen in onze fokkerij. Daarop besloten we om enkele embryo’s van hem te kopen en zo is de bal aan het rollen gegaan.’ We hebben in Normandië een boerderij gekocht met 150 hectaren grasland. De jonge hengsten van Stal De Muze kwamen naar Frankrijk om hier op te groeien.”

Geert: ‘We zijn ondertussen een erkend inseminatiecentrum en we verdeelden in Frankrijk het sperma van de hengsten van Joris. Zo verwierven we op korte tijd heel wat naamsbekendheid. Er is in onderling overleg een einde gekomen aan de samenwerking, al hebben we veel aan hem te danken. Zonder Joris stonden we niet waar we nu staan.” (bron: Z-Magazine juni-juli  2015)

Van den Bisschop

Joris: Dat 1 + 1 gelijk is aan 11, geldt ook voor de band en de samenwerking met de fokkerij van de familie De Craene. De recente verkoop van 50% van Gino H mag je gerust ook in dat kader zien. Als we een samenwerking aangaan proberen we samen te beslissen over paarden. Het is niet de bedoeling dat de ene alles te zeggen heeft en dat de andere braaf luistert. Het moet altijd streven zijn naar een ‘win-win.’ Dat groeit vaak uit een zekere sympathie en waardering maar de bedoeling is wel dat iedereen daar iets aan kan verdienen.

Tom De Craene: We hebben altijd al een goede band gehad met Joris en de familie De Brabander. We begrijpen elkaar met weinig woorden (knipoog). We hebben al verschillende paarden samen gehad. Lector is daar ook één van. Een Bamako de Muze uit Cordula de Laubry (For Pleasure x Darco). Ik herinner me nog dat we bij Joris op bezoek waren en dat een draagmoeder zich een beetje gekwetst had. Joris vroeg of wij die draagmerrie niet mee naar huis wilden nemen om ze te verzorgen en op te volgen. Het veulentje dat uit die draagmerrie ter wereld kwam was Lector … ‘van den Bisschop’ dus. Het had evengoed ‘De Muze’ kunnen zijn …

Tom De Craene koopt zich voor de helft in in Gino H

Recent werd Tom De Craene en fokkerij Van Den Bisschop voor 50% aandeelhouder van Gino H. Een zoon van Calvino Z uit de topmerrie Jomara, wat hem de halfbroer maakt van de legendarische Hickstead. Gino H was één van de blikvangers op de KWPN hengstenkeuring in 2014. Hij was als jong paard ook één van de smaakmakers van de PAVO Hengstencompetitie, maar lijkt vooral te gaan uitblinken met zijn nafok. Het is een moderne hengst met een uitstekend karakter, bloed, respect en heel veel souplesse, iets wat hij ook doorgeeft aan zijn nakomelingen.

Tom: Volgens mij is Gino H een hengst die in de rij naarst Clinton, Darco, Nabab de Rêve, Heartbreaker … kan staan. Hij springt het allemaal zo makkelijk. Een echte aanwinst voor de fokkerij want Gino H voert ‘nieuw bloed’. Ik heb al verschillende jonge paarden van hem gezien en hij geeft absoluut  zijn kwaliteiten door … We gaan Gino H ook in onze fokkerij alle kansen geven en hij zal onze betere merries dekken.

Meer verhalen lezen uit Gazette de Muze? Klik hier!

Bron: 
Tekst Kris Van Steen