The road to Paris: Gilles Thomas voor op schema

Reportage
10 aug 2023
Door Horseman Kristof

Gilles Thomas: ‘Twee wedstrijden, telkens drie proeven en zes keer foutloos. We zitten op schema. Of beter, we zitten al voor op ons schema.’

Gilles Thomas (25) komt uit het Talentenplan van Paardensport Vlaanderen en werd in 2016 verkozen tot ‘Talent van het Jaar’. Niet onbegrijpelijk: in zijn jeugdjaren won hij zes medailles op Europese kampioenschappen, waarvan drie gouden en drie zilveren.

De overgang van jeugdruiter naar senior verliep vlekkeloos en dat is een understatement. Vorig jaar won Gilles de 5* GP van CSIO Hickstead, evenals de finale van de Nations Cup in Barcelona. Daarmee staat hij officieus op de longlist voor Parijs. Eén jaar voor de Olympische Spelen heeft hij enkele troeven op stal, waaronder Ermitage Kalone, die in juli opviel tijdens de CSI 4* van Moerzeke.

‘Ermitage Kalone wordt volgend jaar 10 en misschien maak ik met hem wel het meeste kans om naar Parijs te gaan. Hij heeft begin dit jaar de Sunshine Tour gelopen en werd dan voltijds dekhengst. We hebben besloten dat hij, met het oog op het Olympisch jaar, dit seizoen vroeger stopt met dekken. We sprongen in juli in Valkenswaard en Moerzeke. Twee wedstrijden, telkens drie proeven en zes keer foutloos. We zitten op schema. Of beter, we zitten al voor op ons schema. De verleiding is nu groot om een stapje hoger te gaan, al slaan we dan misschien enkele stappen over? Omdat het in Moerzeke zo goed liep, overwoog ik even om de GP te springen. Heel even maar (glimlacht). Ik heb overlegd met de bondscoach en hij suggereerde ook om het kalm aan te doen met Ermitage.

Het belangrijkste is dat we ons nu niet vergalopperen. We hebben enkele mooie wedstrijden in het vooruitzicht die heel leerrijk zijn, al wil ik consequent onze fase van opbouw respecteren. We gaan nu voor de ervaring en niet voor het resultaat of de GP. Enkel het BK staat met stip genoteerd, omdat dat ook een leerrijk ijkpunt is. Zo heeft Ermitage tenminste al een kampioenschap gelopen. Je weet nooit waar dat goed voor is…

Bron: 
Paardensport Vlaanderen - Kris Van Loo