Tine Magnus: "Aan dit tempo is het Olympisch ticket voor België"

Reportage
11 jul 2023
Door Horseman Kristof

Het Belgisch eventingteam eindigde recent opnieuw op het podium. Ditmaal in de Poolse landenwedstrijd van Strzegom. Zo zijn de Belgische eventingruiters aan een sterke reeks bezig in de Nations Cup Serie. De voorbije vier landenwedstrijden reden ze onafgebroken naar het podium, met winst in Italië, een tweede plaats in Ierland en twee derde plaatsen in Groot-Brittannië en Polen. Daar stond België na de dressuur op de vijfde plaats, klom het na de cross-country naar de vierde plaats om finaal na de jumping als derde te finishen. België verstevigt daarmee zijn leidersplaats in de Nations Cup serie en dat is belangrijk, want de winnaar van die reeks wint een Olympisch Ticket voor Parijs.

In het individueel klassement eindigde Belgisch kampioene Tine Magnus (Champagne Pia Z) als beste Belg op de zevende plaats, net voor Karin Donckers (Leipheimer van ’t Verahof). Door deze sterke reeks blijft België aan de leiding in het klassement van de Nations Cup.

Tine Magnus reed zowel Champagne Pia Z als Dia van het Lichterveld Z in de landenwedstrijden: ‘Ik heb twee evenwaardige paarden en dat geeft een goed gevoel. Zo heb ik altijd een plan B’, vertelt Tine: ‘Ik ben met een grote smile van Strzegom naar Merchtem gereden. Een lange rit, maar het was genieten. In Polen zette ik mijn beste resultaat neer tot nu toe. Het EK en de Olympische Spelen zijn mijn finaal doel en daar heb ik momenteel twee volwaardige troeven voor die blijven bevestigen. Onze volgende afspraak is de Franse landenprijs in Jardy en dan zal in samenspraak met de bondscoach de knoop doorgehakt worden.

Tine Magnus: ‘Aan dit tempo is het Olympisch ticket voor België’

De investering in de winter door Paardensport Vlaanderen heeft resultaat gehad. We trainden intensief op de drie onderdelen: dressuur, jumping en cross en dat resultaat vertaalt zich in de landencompetitie. Op drie landenwedstrijden staan we evenveel keer op het podium. Aan dit tempo is het Olympisch ticket voor België.’
 

Evi Vereecke: ‘Resultaten werken aanstekelijk. Ze geven een boost aan het team en dat versterkt dan weer het vertrouwen’

Evi Vereecke is Technisch Directeur Topsport van Paardensport Vlaanderen. In die rol is ze al volop bezig met de voorbereiding van Parijs. Team jumping en team para-dressuur zijn vandaag al zeker van de Olympische Spelen.  Het dressuur- en het eventingteam kan zich dit jaar nog kwalificeren. Op vandaag wijst alles er op dat de eventers goed op weg zijn om hun Olympisch ticket te veroveren. Evi Vereecke: ‘Vier landenwedstrijden en vier podiumplaatsen. We liggen met team eventing op schema. Het plan dat we begin dit jaar met de eventingruiters hebben uitgerold, werkt en werpt zijn vruchten af. Het plan is om het Olympisch ticket op het EK te bemachtigen. Plan B gaat via de Nations Cup serie en daar liggen we ruimschoots op kop. We hebben in de winter intensief getraind op de drie disciplines. Brecht D’Hoore en François Mathy jr begeleiden onze ruiters op de landenwedstrijden en dat werpt zijn vruchten af. Paardensport Vlaanderen investeert in haar leden en dat loont. Een bijkomend positief effect is dat resultaten aanstekelijk werken. Ze geven een boost aan het team en dat versterkt dan weer het vertrouwen.  Met team eventing zitten we in een positieve flow. De jumpingruiters zien we volgend jaar in Parijs. Zij hoeven dit jaar niks te bewijzen, maar hebben dit seizoen toch al veel bewezen en bevestigd. De dressuurruiters zitten volop in wedstrijdmodus. Zij worden individueel ondersteund volgens hun noden.

Bron: 
Paardensport Vlaanderen