"Vertrouwen in Stal De Muze"

Reportage
25 mei 2022
Door Horseman Kristof

Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en binnenkort misschien zelfs wereldwijd. De hengsten van Stal De Muze hebben de laatste jaren in zowat alle grote fokkerijlanden gediend en naam gemaakt. Dat lukt uiteraard niet zonder hulp. In elk van deze landen beschikt de familie De Brabander dan ook over een of meerdere bondgenoten-hengstenhouders. Eén kernwaarde komt in elk van deze samenwerkingen opnieuw naar voor: “vertrouwen”.

Door Arnout Coppieters

“Samen staan we sterk”. Het hangt nog net niet als een spreuk boven het haardvuur in de woonkamer van de familie De Brabander, hoewel dat zomaar had gekund. “Samenwerking” en “vertrouwen” zijn nu eenmaal twee zaken die in Sint-Niklaas onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Geoliede machine

Dat geldt niet alleen binnen de familie De Brabander en de andere medewerkers van Stal de Muze, waar iedereen een onderdeel is van de intussen geoliede machine. Ook binnen en buiten de Belgische landsgrenzen heeft Stal de Muze een heus netwerk opgebouwd van vertrouwde partners. Denk bijvoorbeeld ook aan de vele samenwerkingen die zijn uitgebouwd met Belgische fokkers, waarvan u reeds een aantal voorbeelden kon lezen in de eerdere Gazettes de Muze en waarvan er ook nog enkele nader worden toegelicht in deze editie.

Win-winsituatie

Samenwerken in alle vertrouwen is een vlag die vele ladingen dekt. Niet alleen zijn er allianties met vele fokkers, maar ook veel bekende binnen- en buitenlandse hengstenhouders doen een beroep op (de hengsten van) Stal de Muze. “Het doet ons veel plezier dat die buitenlandse hengstenhouders een beroep doen op Stal de Muze en vertrouwen hebben in onze expertise en ons oordeel. Bovendien is het altijd fijn als je iets samen kan doen. Dat geeft dubbel plezier. Ook de fokkers in het buitenland varen er wel bij, want zo hebben ze een lokaal contactpunt. Een duidelijk voorbeeld van een win-winsituatie”, klinkt het eensluidend in Sint-Niklaas.

Pommerol

Eenzelfde geluid valt te horen aan de andere kant, bij de partners, de buitenlandse hengstenhouders zelf. We hebben er een aantal aan het woord gelaten. “Ik denk dat onze samenwerking destijds begonnen is bij Pommerol de Muze”, vertelt Wiebe Yde van de Lageweg van de Nederlandse VDL Stud. “We hadden Pommerol gespot op de BWP hengstenkeuring in 2018 en we waren erg in dat paard geïnteresseerd. We hebben toen contact opgenomen met Joris om meer informatie te krijgen over de hengst. Joris heeft ons toen in alle vertrouwen uitgelegd wat voor een paard het was. Dat bleek ook te kloppen. We zijn niet voor verrassingen komen te staan toen hij eenmaal bij ons in Friesland op stal stond. Hij ontwikkelt zich nog steeds voorspoedig. In de sport presteert hij op niveau en ook zijn nakomelingen lijken goed. Dat geeft vertrouwen.”

Snel beklonken

Dat vertrouwen uitte zich meteen enkele jaren later, want de jonge hengst Sambucci de Muze werd voor de helft aangekocht door de familie Van De Lageweg. Wiebe Yde verduidelijkt waarom een nieuwe samenwerking quasi vanzelf tot stand kwam. “Toen we de catalogus van de BWP hengstenkeuring 2021 in handen kregen, waren we meteen gecharmeerd door de bloedvoering van Sambucci. Zijn grootmoeder Cordula de Laubry is toch een van de beste fokmerries van dit moment en zijn genen die in Nederland nog niet zo vertegenwoordigd zijn. We togen dus naar Joris met de vraag of we geen regeling konden treffen om de hengst ook voor de Nederlandse fokkers beschikbaar te maken. De zaak was snel beklonken. Als je eenzelfde visie hebt en respect naar elkaar toe, dan hoeft het helemaal niet complex te zijn.”

Special

Ook van een van de andere grote Nederlandse hengstenhouderijen, Team Nijhof, geniet Stal de Muze het volste vertrouwen, zo vertelt Henk Nijhof Jr: “Ergens in de periode 2008-2009 hebben we Eldorado van de Zeshoek naar Nederland gehaald en zodoende kwam Walter Lelie hier af en toe over vloer. In 2011 vertelde hij over een beloftevolle zwarte hengst, een Emerald maal Nabab de Rêve, die naar zijn gevoel een van de betere paarden was op de BWP hengstenkeuring dat jaar. Hij vroeg of dat paard niets voor ons zou zijn. Onze interesse was gewekt en we hebben I’m Special de Muze toen een aantal keer gezien zowel bij Walter thuis als in Sint-Niklaas. We waren overtuigd en de zaak was eigenlijk snel geregeld. In zijn eerste jaar heeft I’m Special dan nog in België gedekt en als vierjarige is hij naar Nederland gekomen.”

Smaak naar meer

De parallel met de VDL Stud valt te trekken, want ook deze samenwerking smaakte naar meer. “We zijn altijd op zoek naar interessant bloed en toen we vorig jaar in Sint-Niklaas waren, maakte Joris ons attent op Denzel van het Meulenhof. Hij voert mooi bloed en hij lijkt goed te passen op de Nederlandse merriestapel. Bovendien zijn zijn eerste nakomelingen echt veelbelovend. Zo gezegd, zo gedaan. En zo is ook Denzel intussen al naar Nederland gekomen.”

Familiebedrijf

Wat beide hengstenhouders aanhalen is dat er gelijkaardige waarden worden gehanteerd in de samenwerking. “Het is in vertrouwen samenwerken. Er worden afspraken gemaakt en daar houden beide partijen zich gewoon aan”, vertelt Van De Lageweg. “We kijken met veel respect en belangstelling gekeken naar hoe de familie De Brabander het bedrijf runt.”

De beste paarden

“Wat mij betreft is het ook een kwestie van niet het luidste roepen, maar wel de beste paarden hebben. En dan ben je bij in Sint-Niklaas aan het juiste adres. Het is niet moeilijk om met de familie De Brabander op dezelfde golflengte te zitten. Voor ons is deze samenwerking eigenlijk bijna vanzelfsprekend. De hele familie De Brabander ademt paarden. Ze hebben niet alleen een nieuwe generatie in het familiebedrijf, maar ook in hun hengstenstapel. Keer op keer weten ze de beste hengsten te vinden en aan te houden voor de fokkers. Dat maakt het voor ons ook eenvoudig. We vinden het hartstikke mooi om een hengst samen aan te houden. Daar hebben beide partijen plezier van”, geeft Nijhof aan. “En bovendien ben je zeker van hengsten met de juiste genetica. Ook op dat vlak zitten we op dezelfde golflengte. Een jonge hengst moet echt uitzonderlijk goed zijn. Anders is het de moeite niet om er tijd en geld in te investeren”, besluit Nijhof.

De Franse slag

De Nederlandse connectie zit dus wel snor, maar ook in Frankrijk heeft Stal de Muze een hele rist samenwerkingen lopen. Onder meer met France Etalons, die By Ceira d’Ick aanbieden voor de Franse markt, maar ook met IBreed Agency van mevrouw Juliette Megret. Zij is sinds jaar en dag het aanspreekpunt voor wie met de hengsten van Stal De Muze wil fokken, maar niet in België woont. “Ik werkte oorspronkelijk voor een andere grote Franse hengstenhouder. Na verloop van tijd, wou ik toch iets kleinschaliger en was ik op zoek naar een nieuwe opportuniteit. Ik kende Joris De Brabander al van toen hij klant was bij die Franse hengstenhouder en hij had me toen al gezegd dat ik hem moest contacteren, als ik ooit op zoek was naar iets nieuw. Dat heb ik dan ook maar gedaan en zo is onze samenwerking begonnen. Dat is intussen al acht of negen jaar geleden en die samenwerking verloopt eigenlijk steeds beter”, glimlacht Megret.

Nieuwe mogelijkheden

Met IBreed Agency loopt er inderdaad een verregaande samenwerking. “Ik bied eigenlijk alle De Muze-hengsten aan voor de Franse markt en ver daarbuiten, of op z’n minst toch de hengsten die exclusief in eigendom zijn van de familie De Brabander. Dat gebeurde tot nu toe uitsluitend met diepvriessperma. Daarnaast hebben we intussen zelfs een aantal hengsten in gedeelde eigendom. Ik heb een goed contact met iedereen van de familie, initieel dus met Joris maar intussen ook met Valentijn, Karline en Christophe. Er beweegt ook veel. Zo is er sinds vorig jaar ook een vergunning om vers sperma binnen de EU te transporteren. We zijn aan het verkennen wat er daar mogelijk is. Ik ben zeer gelukkig met hoe de samenwerking verloopt. Alles verloopt dynamisch en met open communicatielijnen. Dat geeft vertrouwen. Ik hoop dat we er nog vele jaren kunnen aan toevoegen.”

Dezelfde golflengte

Benjamin Croisier van Haras de Castille heeft nog wat minder ervaring, maar de jonge Franse hengstenhouder voelt zich bijzonder geruggensteund door Stal de Muze. Hij heeft de in België vooralsnog onbekende Rotterdam de Muze (Cumano uit Sara van het Parelshof, v. Voltaire) en Eames de Hus op station. “Ik ben eigenlijk nog maar sinds enkele jaren bezig met Haras de Castille. Ik was op zoek naar nieuwe hengsten, naar nieuw bloed en via-via ben ik in België bij Joris De Brabander terechtgekomen. We raakten aan de praat en we bleken al snel op dezelfde golflengte te zitten. Joris gaf aan dat hij me wou helpen en van het een kwam het ander. Het is heel interessant om dergelijke genetisch interessante hengsten op mijn station te kunnen aanbieden. Via mijn ruiter Cédric Bellanger kunnen ze tegelijkertijd ook in de sport lopen en zo kan ik zelf ook stilaan naam maken. Ik ben Joris zeer dankbaar voor de kansen die hij me gegeven heeft. Ik denk dat er ons in de toekomst nog mooie dingen te wachten staan.”

Brandenburgs

In Frankrijk en Nederland lopen de samenwerkingen gesmeerd, de verwachting is dus dat dat in Duitsland niet anders is. “Het is heel interessant voor ons als hengstenstation om hengsten met dergelijke genetische basis zelf te kunnen gebruiken en ook aan te kunnen bieden aan onze fokkers.” Aan het woord is de fokkerijverantwoordelijke van het Brandenburgisches Haupt- und Landgestüt Neustadt (Dosse), gelegen in de Duitse deelstaat Brandenburg. “Daarbij speelt vooral dat deze hengsten uit moeders komen die zelf in de sport gelopen hebben of die minstens uit moederlijnen komen waar echt veel sportprestaties in voorkomen. In Duitsland is dat voorlopig toch nog net iets minder gebruikelijk. Hier ligt de focus vaak nog op de sportprestaties van het vaderdier.”

Pionier

Kasanova de la Pomme vervulde pioniersol. “Kasanova de la Pomme heeft hier in zijn jonge jaren een periode gedekt en doet het nu heel goed in de sport met Koen Vereecke. We hebben zelf nog heel wat fokmerries van Kasanova aangehouden uit die tijd en we hebben nog een paar veelbelovende jonge hengsten van Kasanova staan. Toen Kasanova terug naar Sint-Niklaas is gegaan, hebben we Andy Pur VDM Z in de plaats gekregen. Hij stamt af van Aktion Pur Z uit de lijn van Calgary-winnares Candy. Opnieuw heel interessante genen voor de Duitse fokkerij. Daarnaast is ook Malito de Rêve dit jaar bij ons in Duitsland. Die heeft zich natuurlijk al iets meer bewezen in de fokkerij. We zijn heel benieuwd wat hij bij ons gaat brengen.”

Vanzelf

Ook hier niets dan lovende woorden over de samenwerking. “We zijn ooit in contact gekomen met Stal de Muze via Wouter Meessens van Stoeterij Bagoniebos. Toen is Kasanova naar Duitsland gekomen. Dat was in 2016. Onze samenwerking loopt intussen dus al wel enige tijd en zonder dat we elkaar vaak horen, gaat dat eigenlijk vanzelf. We maken bij het begin van het seizoen duidelijke afspraken en dat verloopt steeds voorspoedig. Als beide partijen elkaar vertrouwen, zijn er weinig woorden nodig.”

Nog veel meer

Het zou een aparte Gazette vereisen om alle betrokkenen uitgebreid aan het woord te laten. Het voorgaande is dan ook geenszins een exhaustief overzicht. Over la dolce vita bij MVD Stalloni leest u elders in deze Gazette meer. Gezien de beperkte plaats hebben we het bijvoorbeeld nog niet gehad over Ludo Philippaerts die opnieuw volop in de internationale schijnwerpers staat met onze veelbelovende achtjarige hengst Obama de la Linière (v. Marius Claudius) of over onze Russische connectie. Dat houden we voor een volgende keer. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer verhalen lezen uit Gazette de Muze? Klik hier!