The Sires of De Muze: een (on)verwacht liefdesverhaal…

Promo
10 jun 2022
Door Horseman Kristof

Liefdesverhalen zijn van alle tijden. Ze komen in alle vormen en formaten. Soms zijn ze verwacht, soms onverwacht. Het is nog niet helemaal zeker in welke categorie de amoureuze verhouding tussen Stal de Muze en the Sires of the World zich bevindt, maar dat er wederzijdse affectie is, staat buiten kijf. Zo won Fantomas de Muze de titel in 2014. Vorig jaar deed Kasanova de la Pomme die prestatie nog eens fijntjes over. Een onderzoek.

Door Arnout Coppieters

We schrijven 20 september 2014. De spanning hangt voelbaar in de lucht op Stoeterij Zangersheide. Immers, de GP van the Sires of the World staat op het punt om te beginnen. De titel staat op het spel. Tegelijkertijd is er ook nervositeit te bespeuren in Sint-Niklaas. Karline De Brabander zal de honneurs waarnemen voor Stal de Muze en brengt Elvis Ter Putte en Fantomas de Muze aan de start. De concurrentie is moordend met veel internationaal gepokte en gemazelde topruiters aan de start. Een dikke twee uur later is het evenwel Karline De Brabander die staat te blinken op het hoogste schavotje. De op dat moment pas negenjarige Fantomas de Muze had zijn beste kunstjes bovengehaald en het leverde overwinning op. Het was niet de eerste en niet de laatste internationale overwinning voor de zoon van Sandro Boy uit onze legendarische Cordula de Laubry. Fantomas werd niet voor niets eerder door Karline al omschreven als: “de man die alles kan.”

Bloedstollend

We spoelen door, iets meer dan zeven jaar om precies te zijn. Op 24 september 2021 speelt er zich een gelijkaardig scenario af op Lanakens grondgebied. Al is niet alles vergelijkbaar. De coronapandemie woedt nog volop en veel publiek is er dus niet te bespeuren op Domein Zangersheide. De spanning is dus voornamelijk te snijden bij alle betrokkenen die van op het thuisfront de verrichtingen moeten volgen. Gelukkig is er nog de livestream. Bloedstollender kan het bijna niet zijn. De top drie wordt slechts door twee honderdsten van elkaar gescheiden. Er kan er maar een de beste zijn. Hij komt uit Sint-Niklaas. Hij heet Kasanova de la Pomme, een toepasselijke naam in een liefdesverhaal. In het zadel zat Koen Vereecke, de man die, eveneens in 2021, huwde met Karline De Brabander. Hadden we al gezegd dat dit een liefdesverhaal is? “Kasanova de la Pomme was die dag in topvorm en was goed bij de les. Het scheelde niet veel, maar een honderdste volstaat om te winnen”, glimlacht Vereecke.

Vruchtbare grond

Twee zeges in the Sires of the World voor Stal de Muze de afgelopen jaren. Dat kan geen toeval zijn. De Lanakense grond had ook op andere momenten al bewezen vruchtbaar te zijn voor Sint-Niklase hengsten. Schitterde Elvis Ter Putte niet eerder al op dezelfde plaats tijdens het WK voor Jonge Springpaarden? Dat smaakt naar meer. Gelukkig zit er nog heel wat jong talent in de wachtkamer. Zij staan te popelen om de liefde verder te laten openbloeien. Afspraak in 2028?

Sowieso was er al eerder een link tussen Zangersheide en Stal de Muze. Zo belandde Call Me de Muze Z immers als embryo al in Sint-Niklaas. “In die periode heb ik een paar keer in de hengstenjury gezeten daar in Lanaken en als bedanking heb ik toen van wijlen Léon Melchior een embryo cadeau gekregen uit Ratina Gamma, een kloon van de legendarische Ratina Z”, vertelt Joris De Brabander. Deze Call Me de Muze Z is intussen actief op niveau 1.45m met Koen Vereecke. Met Cuba Libre de Muze Z (v. Cornet Obolensky) en Easy Call de Muze (v. Elvis Ter Putte) bracht ze al twee goedgekeurde hengsten die zelf ook aan de weg timmeren in sport en fokkerij. De liefde kan mooi zijn.