Simon Morssinkhof: "Dankzij de KBRSF was ik bij de eersten om Valencia te mogen verlaten"

Blog
30 mrt 2021
Door Horseman Kristof

In de stroom van negatieve berichtgeving waarmee we dezer dagen worden overspoeld, wilden we u vandaag dit goede nieuws toch niet onthouden.

Simon Morssinkhof is twee weken geleden thuisgekomen na de hel die hij beleefde door de Rhinobesmetting van zijn paarden in Valencia.  Ondertussen heeft hij wat gerust en is hij al wat bekomen van de zwaarste emoties.

Hij stond ons vandaag dan ook graag even te woord:

“Ik ben inderdaad sinds ongeveer 2 weken thuis nu, maar heb me bewust even afgezonderd. Zo kon ik wat rust nemen en alles wat ik meemaakte laten bezinken. Ondertussen is gelukkig ook het moment aangebroken dat ik mijn paarden terug kan beginnen opbouwen naar wedstrijdniveau. De wedstrijdstop gaat hiermee een beetje aan mij voorbij. Ik ben net herbegonnen na 3 weken van verplichte rust. “

“Wat de gezondheidstoestand van mijn paarden betreft, kan ik dus met een brede glimlach zeggen vandaag dat het met allen de goede kant opgaat. De mate waarin hangt sterk van paard tot paard af. Sommige paarden hebben nog een beetje tijd nodig, andere voelen eigenlijk vandaag reeds heel fit aan, zo ook Vivolta de Grée, gelukkig maar!
Alle paarden dienen hier nog eenmaal getest te worden, maar bij allen is er geen spoor meer van enige koorts, en ze zijn allemaal weer onder het zadel.
Een planning voor de komende wedstrijden heb ik nog niet. Ik wil zeker zijn dat mijn paarden zich weer topfit en perfect in hun vel voelen eer ik daar nog maar aan denk!”

“Ook de andere Belgen zijn ondertussen weer thuis, en het laatste Belgische paard, dat tot nu in een Spaanse kliniek verbleef, is ondertussen stabiel genoeg en is nu op de terugreis.”

“Na alles wat ik meegemaakt heb, zou ik het een goed idee vinden, mocht de rhinovaccinatie voortaan verplicht worden. De vraag blijft natuurlijk in welke mate deze vaccinatie helpt bij de uitbraak van zo een agressieve variant van het virus als diegene die we net doormaakten. Maar ik heb gehoord  dat, indien voldoende paarden worden gevaccineerd, dit de verspreiding van het virus toch fors zou verminderen, dus ja, ik ben voor! Als er bovendien tijdig met de producenten wordt gepraat, zal het probleem van de voorraden mijns inziens toch ook snel van de kaart geveegd zijn.”

“Het argument als zouden er teveel paarden op de ‘wedstrijdtours’ toegelaten worden, kan ik enigszins volgen. In Vejer waren er evenveel paarden als in Valencia, met dat verschil dat in Valencia alle paarden onder een dak ondergebracht werden, terwijl in Vejer de stallen verspreid zijn. Ik denk dus eerder dat er gelimiteerd moet worden op het aantal paarden per x-aantal vierkante meter. Het zou volgens verschillende bronnen ook niet bevorderlijk zijn dat op deze wedstrijden de toppaarden samen met de jonge paarden worden ondergebracht. Hierover heb ik nog niet veel gehoord, maar ik kan de redenering volgen. Misschien is dat ook een punt om te bekijken in de toekomst.”

“Ik denk echter dat er vele anderen, zoals dierenartsen en experten zijn, die veel meer en betere raad kunnen geven dan ik. Ik zou wel graag dit gesprek afsluiten met een welgemeende dankjewel aan allen die ons steunden,  berichten stuurden en meeleefden. In het bijzonder gaat mijn dank naar KBRSF, want dankzij de Belgische Federatie was ik bij de eersten om huiswaarts te mogen keren.

Bron: 
KBRSF