Pieter Devos: “Teleurgesteld maar er zijn andere prioriteiten nu!”

Reportage
26 mrt 2020
Door Horseman Kristof

Natuurlijk is Pieter Devos teleurgesteld als het over het uitstellen van de Olympische Spelen gaat. Maar de Belgische topruiter is wel net zo realistisch en staat zo met zijn voeten in de dagelijkse (economische) realiteit dat hij beseft dat er op dit moment belangrijker dingen zijn dan sport. Gezondheid in de eerste plaats! Ook al zijn het dan Olympische Spelen. Het hoogst haalbare voor elke topsporter zoals Pieter in hart en nieren is.  

Pieter had zijn seizoen op Tokio afgestemd. Hij had gepland en uitgekeken naar. En dan is teleurstelling niet vreemd als net dat grote doel wegvalt. Maar veel tijd om stil te staan bij de beslissing van het IOC heeft de bedrijfsleider van Devos-groep niet of nauwelijks gehad. Met het fruitbedrijf van de familie Devos heeft Pieter op dit moment een andere (levensbelangrijke) verantwoordelijkheid.

Pieter: “Een correcte planning maken was niet meer mogelijk”

Cliché

Pieter: Ik ga clichés moeten gebruiken, dit is een teleurstelling maar het is de enige juiste beslissing op dit moment. Op dit moment zijn er gewoon andere prioriteiten dan sport en het is belangrijk dat iedereen daarin zijn verantwoordelijkheid neemt. Dit gaat in de eerste plaats over de gezondheid van al onze medemensen. Wereldwijd. Bovendien denk ik dat het gewoon niet meer haalbaar was om de paarden voor te bereiden op Tokio of laat staan, nog een deftige planning op te maken. Als Topsporter wil je ook een topplanning maken. Drie à vier maanden vooruit kunnen plannen … Op dit moment is alles zo onzeker dat we niet eens weten of er nog 5* wedstrijden zouden worden verreden voor de start van de Spelen. Dan kan je je paard gewoon niet goed genoeg klaar krijgen om deel te nemen aan één van de aller moeilijkste competities in onze sport.

Pieter: Onze ‘stock’ daalt niet drastisch in waarde, maar er zijn andere sectoren die er op dat vlak slechter voorstaan”

Laag pitje

Pieter: Het paardenbedrijf draait op een laag pitje momenteel. De toppaarden worden wel getraind. We wandelen veel door de plantages. Ze gaan regelmatig op de wei. De jonge paarden worden opgeleid. Maar het is allemaal verre van ideaal op dit moment. We zijn een sportstal en er gebeurt niks op dit moment. Alles ligt stil. Ook de handel. Er komt niks binnen, terwijl de vaste kosten, zoals het personeel wel blijven doorlopen. En wij hebben als paardenbedrijf dan nog het voordeel dat we kunnen blijven verder werken. Dat onze ‘stock’ niet drastisch in waarde daalt. Er zijn op dat vlak sectoren die er veel slechter voorstaan. De economische gevolgen van deze Corona-crisis gaan volgens mij desastreus zijn.

Pieter: “Het fruitbedrijf vraagt veel tijd en energie nu”

Hectisch

Pieter: Ik moet zeggen dat op dit moment veel tijd en energie naar ons fruitbedrijf gaat. Ik ben heel veel uren op een dag in de kantoren nu. Het is hectisch en snel schakelen. Wij hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van de supermarkten en de klanten. Vers fruit is gezond en belangrijk in de voedselketen. Het is niet evident om op dit moment de supermarkten voldoende te kunnen bevoorraadden, maar we doen er, ondanks de verschillende protocollen naar bijvoorbeeld personeel toe, alles aan om het bedrijf draaiende te houden. Dat komt dicht in de buurt van topsport …

Bron: 
Kris Van Steen voor Horseman