Olympische hengst Emerald neemt afscheid van de sport

Fokkerij
13 feb 2019
Door Horseman Kristof
Axel Verlooy en zijn team hadden vanavond iedereen uitgenodigd om af te zakken naar Grobbendonk voor Emerald's Valentine Stallion Presentation!
 
Tijdens deze feestelijke avond nam de 15-jarige BWP hengst afscheid van de sport. De zoon van Diamant de Semilly sprong in Geneva zijn laatste wedstrijd met Harrie Smolders in het zadel. Het fokproduct van Bert Van Den Branden begon zijn internationale carrière veelbelovend met een tweede plaats op het WK bij de 6-jarigen. 
Zijn eerste Grote Prijs won hij als 9-jarige op de CSI2* van Vilamoura in het voorjaar van 2013. Even later won hij ook de CSI3* GP in Lanaken. In datzelfde jaar won hij met het Nederlandse team meteen de eerste landenwedstrijden waarin hij deelnam. Zo wonnen zij de Nations Cup wedstrijden van Aken en Gijon.
 
Tijdens hun najaarstournee in Amerika (2015) wonnen zij er de Wereldbeker van Washington. In 2017 schreven zij de GCT Grand Prix van Chantilly op hun naam. Begin vorig jaar zegevierden zij ook in de vijf sterren Grote Prijs van Bordeaux.
 
De vosse hengst was op de Olympische Spelen in Rio (2016) eveneens finalist. Datzelfde jaar pakte hij een zilveren medaille tijdens de Wereldbeker finale in Goteborg.
 
Emerald zijn nakomelingen hebben intussen bewezen dat zij de rol van hun vader op het hoogste niveau kunnen overnemen. Zo zijn o.a. Igor, Jeunesse van 't Paradijs, Sea Coast Kira, Imerald van 't Voorhof, Jaguar vd Berghoeve en Ibbo van 't Keldertje op 1m60 niveau actief.