Manon Claeys: "We hebben ons lot in eigen handen"

Dressuur
29 jan 2020
Door Horseman Kristof

Vrijdag moet een heuglijke dag worden voor de Belgische paradressuursport. In het Nederlandse Genemuiden kan ons land zich definitief kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio.

Na de knappe zege van twee weken geleden in de landenwedstrijd in Macon is de kwalificatie voor 95 procent zeker, maar die resterende vijf procent moet er nog bijkomen en daarom wordt er toch nog wat voorzichtigheid ingecalculeerd.

“Niks is al binnen”, verduidelijkt Michèle George. “Pas wanneer het zwart op wit staat, pas wanneer de FEI de tickets voor Tokio uitgedeeld heeft, mogen we hallelujah zeggen. Daarom zullen we hier in Nederland nog eens alles uit de kast moeten halen. Zelfgenoegzaamheid is uit den boze.”

Met twee maal individueel goud in Londen en individueel goud en zilver in Rio is Michèle nog altijd de leading lady van de Belgische ploeg. En met haar ‘nieuwe’ toppaard Best of 8 vormt ze intussen alweer een prima combinatie, maar weer tempert George. “Natuurlijk smaakten die medailles naar meer en uiteraard zou ik er weer heel graag bij zijn in Tokio, maar nog eens: het spreekwoordelijke vel van de beer verkopen we maar beter niet. Wat niet wegneemt dat ik in onze ploeg geloof en dat een goede afloop binnen bereik ligt.”

“Sterke prestatie is nodig”

Ook Manon Claeys weet dat de Belgische ploeg niet nonchalant zal mogen zijn in Genemuiden. “Het klopt dat we voor 95 procent zeker zijn, maar een sterke prestatie zal zeker nog nodig zijn om de kwalificatie af te dwingen. Elders zijn er nog wedstrijden waar concurrenten aan bod komen. Je weet maar nooit of die zichzelf overtreffen en je hebt ook niet in de hand hoe er daar wordt gejureerd, maar zeker is wel: we hebben ons lot in eigen handen. We staan tweede op de Paralympische ranking terwijl de eerste zeven naar Tokio mogen. Het zou hier in Genemuiden dus echt wel héél slecht moeten lopen om er nog naast te grijpen. Maar ik geef Michèle gelijk: de bloemen worden uitgedeeld aan de meet.”

Bondscoach Walter Vanhaegenborgh rekent donderdag (30/1) en vrijdag (31/1) op Michèle George (Best of 8, Graad V), Ciska Vermeulen (Rohmeo, Graad V), Manon Claeys (San Dior, Graad IV) en Eveline Van Looveren (Feleva, Graad I).

Woensdag 29/1: vetcheck

Donderdag 30/1: Team

Vrijdag 31/1: Individueel

Bron: 
KBRSF