Maak kennis met Paardenhumaniora Bilzen, de kweekvijver van heel wat hippische talenten

Reportage
12 okt 2021
Door Horseman Kristof

In gesprek met Geert Lambrichts, verantwoordelijke afdeling paardrijden en Lars Vantilt, leerkracht springen 3de jaar….

Er is een heel uitgebreid aanbod aan richtingen in onze school (Atheneum Martinus Bilzen) die je kan combineren met paardrijden (paardenhumaniora). Onze infrastructuur bevat alles om een goede opleiding aan te bieden. We beschikken over 113 stallen, 2 binnenpistes van 22m x 44m + 22m x 80m, 2 buitenpistes van 65m x 65m + 50m x 50m, beide met een geopad bodem.

Er is een overdekte stapmolen voor 7 paarden, betegeld met rubberen tegels en verder zijn er nog 8 paddocks/weides omheind met een hoge houten afspanning en schrikdraad.

Een overzicht van ons studieaanbod vind je op onze website www.atheneumbilzen.be.

Een aantal richtingen in het ASO zijn te combineren, ook TSO en BSO behoren tot de mogelijkheden. Het grote verschil zit in het te behalen diploma. In een ASO-TSO richting behaal je het diploma van je studierichting met daarnaast elke dag één uur paardrijden (springen en dressuur). Deze leerlingen krijgen evengoed een evaluatie maar hier moeten geen einddoelen bereikt worden. Dit laat ons toe om op niveau van de leerling en zijn paard te werken onder begeleiding van ons gediplomeerd en ervaren leerkrachtenteam.

In de BSO richting paardrijden kies je werkelijk voor een diploma paardenhouderij met het oog op later een job in de paardenwereld. Deze leerlingen hebben naast het dagelijks rijden ook nog een uitgebreid lessenpakket in verzorging, hoefsmederij, initiator, instructeur B, ziekteleer, ... Hier zijn aan elk jaar wel einddoelen verbonden die ruiter en paard moeten behalen om te slagen. Vanaf de 3de graad, BSO, worden er verschillende stageperiodes ingelast waarin de leerlingen het werkveld kunnen verkennen, de stageplaats wordt steeds in onderling overleg met de stageverantwoordelijke vastgelegd. De 3de graad krijgt ook de kans om de diploma’s van de vlaamse trainersschool te behalen.

Verschillende oud-leerlingen vinden hun weg in de paardenwereld zowel in binnen -en buitenland: zie hieronder enkele voorbeelden van de uitgeoefende beroepen van onze oud-leerlingen:

  • Ruiter (springen - dressuur - eventing)
  • Opleiding/trainer van (jonge) paarden (springen - dressuur - eventing - rensport)
  • Stalruiter (springen - dressuur - eventing)
  • Groom (springen - dressuur - eventing)
  • Hoefsmid (springen - dressuur - eventing - drafsport - rensport)
  • Handelaar/aan -en verkoop van paarden (springen - dressuur - eventing)
  • Paardenfokker (springen - dressuur - eventing - drafsport - rensport)
  • Stalmanager (springen - dressuur - eventing)
  • Lesgever (in alle takken van de paardensport)
  • Veeartsen (privé en in de grootst bestaande paardenklinieken)
  • Uitbaters van een manege/pensionstalling
  • Verkoop van ruiterartikelen en allerhande materialen die nodig zijn in de paardensport
  • Transport van paarden naar binnen -en buitenland

Veel leerlingen studeren ook verder en behalen nog een bachelor of een universitair diploma.

Om de opleiding te starten is een eigen paard wenselijk. Je kan ook beroep doen op een sponsorpaard indien er voldoende ter beschikking zijn. Dit is een paard dat u in bruikleen krijgt. Er dient een veiligheidsproef afgelegd te worden waarin je toont dat je de basis van het paardrijden al onder de knie hebt, dit alvorens je aan de opleiding begint. Dit kan met een eigen paard of sponsorpaard.

De eerste 2 jaar (1ste graad) zijn algemene jaren, pas vanaf het 3de jaar start effectief de opleiding paardenhouderij. We hopen steeds op een goede combinatie paard-ruiter die we doorheen het schooljaar kunnen begeleiden, bij deze enkele einddoelen:

  • 3e jaar: Springen: Niv. A/B brevet    Pony’s nog toegelaten (laatste jaar).
  • 4e jaar: Springen: 90 cm        –          Dressuur: E
  • 5e jaar: Springen: 105 cm      –          Dressuur: L
  • 6e jaar: Springen: 120 cm      –          Dressuur: M

We hebben leerlingen van België, Nederland, Duitsland, Luxemburg, … dus een verblijf op internaat is eveneens mogelijk maar is niet verplicht. Hiervoor verwijs ik u graag naar de website van het internaat: www.tungri.be (012/233030).

Indien u nog specifieke vragen heeft of een afspraak wil maken voor een bezoek aan onze manege/school mag u ons steeds contacteren.

Verantwoordelijke afdeling paardrijden
Geert Lambrichts
Paardenhumaniora Bilzen

0495/858871.