Jos Verlooy is de grote winnaar op het EquiGala

Varia
21 jan 2020
Door Horseman Kristof

Voor het tweede jaar op rij vormde Docks Dome in Brussel het decor voor het EquiGala. Grote winnaar op dit gala was Belgisch kampioen Jos Verlooy. De ruiter uit Grobbendonk mocht maar liefst drie Awards in ontvangst nemen!

Overzicht van de winnaars:

  • Rookie of the Year: THIBEAU SPITS

De 18-jarige Thibeau Spits uit Sint-Katelijne-Waver won in juli individueel brons op het EK voor junioren in het Nederlandse Zuidwolde. Spits werd eind 2019 door Paardensport Vlaanderen verkozen tot Talent van het Jaar. Hij mocht voor het eerst deelnemen aan de CSIW5* van Mechelen. Eerder was hij er ook al bij in de 5* Grote Prijs in Waregem.

  • Best Horse: IGOR van Jos Verlooy

De intussen 12-jarige ruin Igor (BWP) was dé sensatie van 2019. Samen met Jos Verlooy won Igor op het EK in Rotterdam naast teamgoud ook nog individueel brons. Igor stamt af van Emerald van ’t Ruytershof en Nabab de Reve. Eigenaar: Euro Horse BVBA en Graziella Janssen.
Fokker: Maarten Van Waes.

  • Best Team: BELGISCHE JUMPINGPLOEG EK ROTTERDAM

De Belgische jumpingploeg met Pieter Devos, Gregory Wathelet, Jos Verlooy, Jérôme Guery en reserve Olivier Philippaerts zorgde in augustus voor een unicum in de Belgische paardensportgeschiedenis. Voor het eerst stond er een Belgische ploeg op een EK-podium en wel meteen op het hoogste schavot. Met dat teamgoud was België ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach is Peter Weinberg.

  • Jury’s Trophy: PARADRESSUURPLOEG

Op het EK in Rotterdam wonnen de paradressuuramazones liefst zes individuele medailles. Zilver en brons voor Manon Claeys (San Dior), twee maal brons voor Michèle George (Best of 8) en twee maal brons voor Barbara Minneci (Stuart). Ook Kevin Van Ham (Eros) maakte deel uit van de Belgische ploeg. Bondscoach: Walter Van Haegenborgh.

De Belgische ploeg won vorige week in het Franse Macon de landenwedstrijd en is daardoor zo goed als zeker van de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokio.

  • Best Athlete: PIETER DEVOS

Voor Pieter Devos was 2019 een boerenjaar. Met België won Devos teamgoud op het EK in Rotterdam. Hij werd ook tweede in de eindstand van de Global Champions Tour en werd verkozen tot beste ruiter van de Global Champions League. Devos won de Wereldbeker kwalificatiemanche in Stuttgart. Hij is met een 6de plaats ook de hoogst geklasseerde Belg op de wereldranglijst.

  • Equistar/Sterkste prestatie van het jaar: JOS VERLOOY

Jos Verlooy won met zijn paard Igor op zijn 23ste teamgoud en individueel brons op het EK in Rotterdam, goed voor de sterkste prestatie van het jaar 2019. Enkele weken later werd Verlooy met een andere ruin, Varoune, ook nog Belgisch kampioen.