Hoe zou het zijn met ... Numa Verberne?

Reportage
24 mrt 2020
Door Horseman Kristof

Horseman pakt uit met een nieuwe reeks 'Hoe zou het zijn met ....'. Als eerste ruiter komt meervoudig Belgisch jeugdkampioen dressuur Numa Verberne aan het woord!

Ruiter: Numa Verberne
Geboortedatum: 29 april 1998
Gevestigd: Lennik
Laatste internationale wedstrijd: juni 2017 in Pompadour

De voorbije jaren ...

De laatste drie jaren zijn een uitdaging geweest en niet altijd even gemakkelijk. Na het mooie succes dat ik heb behaald met Riverdance (v. Wolkentanz), 2 maal Belgisch Kampioen bij de Junioren en 3 deelnames aan het Europees kampioenschap was het voor mij een zoektocht naar wat ik werkelijk wou. Zo heb ik 3 jaar geleden de keuze gemaakt om voor de handelsstal Gut Bertingloh te gaan werken bij Henri Ruoste waar ik leuke paarden heb mogen rijden en waar ik erg veel heb geleerd. Echter na dat half jaar werken bij deze stal kwam ik tot de conclusie dat ik nog steeds zonder wedstrijdpaard zat en dat ik de wedstrijden erg miste. Ook was de motivatie om weer te gaan studeren toegenomen waarop ik had besloten om terug naar België te komen, mijn studies Handelswetenschappen te hervatten en actief op zoek te gaan naar een wedstrijdpaard met potentieel voor de grand prix.

Een nieuwe start ...

Riverdance is na het EK van 2016 met pensioen gegaan en geniet er ten volste van bij ons in de weide samen met ons bijna inmiddels 3-jarig veulen Rose van de Steenblok (v. Escalor) die we op de FDE auction hebben gekocht.

Tijdens mijn verblijf in Duitsland ben ik ook bij mijn jong paardje Freddie terechtgekomen die ik nu inmiddels al 3 jaar heb, hij wordt dit jaar 7. Freddie is nog groen maar heeft de junioren oefeningen al goed onder de knie en nu werken we aan de Young Riders oefeningen.
Freddie was echter nog helemaal groen en ik had ook nood aan een matuurder paard om sneller op wedstrijd te kunnen gaan. Ik heb er 2,5 jaar over gedaan om het paard te vinden waarmee ik een oprechte klik mee zou hebben en die het potentieel vertoonde om later alsook de Grand Prix oefeningen onder de knie te krijgen.

Je moet de klik hebben ...

We praten er niet vaak over maar het is best wel moeilijk om dat pareltje te vinden in deze gigantische paardenwereld. Je moet er zoveel proberen, de klik hebben, hij moet door de keuring geraken en noem maar op! Het grappige is dat na 2-3 jaar Denemarken, Duitsland, Frankrijk en België af te reizen ik uiteindelijk op 30 km van bij mij thuis mijn pareltje heb gevonden. Hij heet Silent Gatano (Lord leatherdale x Gribaldi) en is een negenjarige ruin van 1m78. Zowel ik als mijn trainer Sophie Van Lent Baetens (waar ik ondertussen na 11 jaar nog steeds bij train) zijn enorm gehecht geraakt aan dit speciale paard. Hij is erg leergierig, werkwillig en heeft een hart van goud! Het heeft eventjes geduurd eer dat we hem begrepen (want begrijp me niet verkeerd, hij heeft wel karakter) maar met de know-how van Sophie en onze persistentie is het resultaat op de dag van vandaag hoger dan verwacht! We zijn in het najaar van 2019 twee keer op wedstrijd uitgekomen in de prix st georges rubriek met scores rond de 67%, een goede start om verder op te bouwen want er is nog ruimte voor veel meer en hij loopt ondertussen ook al veel beter! Het is ook even wennen voor mij om na zo een lange tijd weer op wedstrijd te gaan want het is immers al weer eventjes geleden.

Samen groeien en genieten ...

Natuurlijk is het jammer dat we door de huidige corona-crisis niet verder op wedstrijd kunnen gaan maar dat belet ons niet om dagelijks door te trainen tijdens deze mooie lentedagen! We zijn momenteel de inter 1 aan het oefenen met als plan in deze rubriek uit te komen. Alsook zijn we sinds kort met grand prix oefeningen bezig; passage, piaffe, wissels om de 2 en 1 neemt hij allemaal super goed en snel op! Mijn droom is natuurlijk om (eens hij klaar is) uit te kunnen komen in de GP U25 maar dat zal nog eventjes duren, alles op zijn tijd! Het allerbelangrijkste is samen groeien en ervan te genieten !