Frederik De Backer: "Veiling is topsport voor mij"

Reportage
05 apr 2020
Door Horseman Kristof

In deze Corona-tijden brengt Puissance, hét krachtigste paardenmagazine van de Lage Landen, in samenwerking met Horseman enkele reportages die je normaal enkel in de gedrukte Puissance kan lezen. Vandaag brengen we de reportage met Frederik De Backer.

Presentator en commentator Frederik De Backer is ook internationaal veilingmeester

Misschien dat zijn naam niet meteen een belletje doet rinkelen, maar zijn stem heeft u zeker al eens gehoord. Frederik De Backer (36) is presentator bij grote wedstrijden en levert commentaar op de livestream van de Global Champions Tour. Paardenveilingen in gans Europa vragen hem ook als veilingmeester. De weinige tijd die hij thuis kan zijn, geniet hij samen met zijn vriendin-amazone Anne-Liza Makkinga (32) van de rust en de natuur in Beerze, een dorpje in het noorden van Nederland. Puissance zocht hem op voor een aangename babbel.

Laat ons beginnen bij het begin… je groeit op in Meldert (Oost-Vlaanderen, België) en krijgt door een ‘stom toeval’ op je 16 jaar voor het eerst een micro in handen?

“Ik kom niet uit een paardenfamilie, maar in mijn jeugd vertoefde ik regelmatig op manege Clerckenshof in Affligem. Carlo Stas zou presentator zijn op hun winterjumping, maar stond vast in de file. Ze vroegen aan mij of ik dat eens wou proberen. Ik was ontzettend nerveus, maar blijkbaar liep het toch goed, want ik kreeg de vraag om het nog te doen. Zo ben ik erin gerold, maar stel u maar eens voor dat hun vaste presentator niet in de file had gestaan.” (lacht)

Dan was je nu misschien voetbalcommentator?

“Wie weet? Ik doe mijn job heel graag, maar als kind droomde ik er inderdaad al van om voetbaljournalist te worden. Ik hou van de paardenwereld, maar ik ben jaloers op de beleving in en rond het voetbal. En ook op de ‘geveinsde voetbalkennis’ van Jan met de Pet. Iedereen heeft wel een idee hoe hij of zij de nationale ploeg zou opstellen op de Wereldbeker. Ook de interactie tussen de atleten en het publiek mis ik soms wat in de paardensport.”

Kan jij als presentator daar iets aan veranderen?

“Ik probeer dat (lacht). Als presentator bij wedstrijden tracht ik zoveel mogelijk relevante info mee te geven aan het publiek. Door al eens te vertellen wie de eigenaar van een paard is of een anekdote die een ruiter meemaakte, zorgen we voor iets meer animo, maar ik zie nog wel verbeterpunten. Als duizenden mensen voor je applaudisseren, dan ben je verplicht wat terug te doen. Zwaai, lach, steek je duim in de lucht, maakt niet uit, maar doe iets, je krijgt de volgende keer nog meer terug!”

Jij zou ook graag meer mensen aan het woord laten?

“Bij andere sporten – zoals voetbal of wielrennen – maken de media heel vaak een terugkoppeling naar een vorige wedstrijd, een training of een uitspraak van een sporter of coach. In de paardensport heb ik het gevoel dat de media alleen de winnaars aan het woord laten. We kunnen geen helden maken als we ze niet laten verliezen. De media vragen niet aan een ruiter die recent een belangrijke wedstrijd won, waarom het vandaag niet volgens plan verliep. Al moet ik er wel aan toevoegen dat de media-aandacht voor onze sport al fel verbeterd is.”

Sta je als presentator dicht bij de ruiters?

“Ja. Dat is ook een logisch gevolg van nu al zoveel jaren presentator te zijn op internationale wedstrijden. Ruiters weten dat je graag info geeft en komen spontaan zaken vertellen of vragen om eens iemand te vermelden. Ik probeer me ook elke keer goed voor te bereiden als ik naar een wedstrijd vertrek.”

Je becommentarieert ook wedstrijden voor de livestream van Global Champions Tour

“Zoals verteld rolde ik er per toeval in als presentator. Daarna ging het heel snel voor mij en kreeg ik van verschillende concoursen de vraag om ook bij hun wedstrijd presentator te zijn. Vandaag doe ik dat nog bij een 20- tal internationale jumpings per jaar. Sowieso een 15-tal wedstrijden van de Longines Global Champions Tour en dan nog voor enkele wedstrijden in België zoals Waregem, Mechelen, Zandhoven en Gent. Enkele jaren geleden kreeg ik van een Duitse kennis de vraag of ik voor de livestream van hun televisiekanaal Engelstalige commentaar wou leveren. Dat kwam de mensen van de Global Champions Tour ter ore waarna ze vroegen omdat voor hen ook te doen. De allereerste keer deed ik dat in 2008 in Doha.”

En dat gaat je goed af?

“Commentaar geven doe ik heel graag. Ik zie het als een uitdaging om met zo weinig mogelijk woorden zoveel mogelijk info te geven (lacht). Ik was als kind gefascineerd door Rik De Saedeleer. Hij leek me een vriend van de voetballers en wist altijd de emotie over te brengen. Als presentator of commentator stel ik me in de plaats van de toeschouwers of de kijkers/luisteraars. Ik wil niet dat de mensen zich aan mij storen, maar uit de reacties blijkt dat dat tot nu toe goed meevalt.”

Je bent intussen ook een gerenommeerd veilingmeester

“Via Jumping Mechelen kreeg ik in 2006 voor het eerst de vraag om aan te treden als veilingmeester op hun veiling. Al is dat zeker ook een vak apart, heb ik daar op korte tijd veel in geleerd en kansen gekregen om te groeien, waardoor ik nu een 20 paardenveilingen in goede banen leid in Nederland, België, Zweden, Denemarken, maar vooral in Duitsland, in Hannover.”

Niet gemakkelijk als niet-Duitser? “

Als eerste niet-Duitse veilingmeester ooit moest ik in het begin hun vertrouwen winnen, maar nu loopt het heel goed met af en toe een bijzondere uitschieter. Die veiling leid ik in het Duits maar ik probeer de buitenlandse klanten in hun taal aan te spreken. Zowel verkopers als kopers reageren spontaner als je hen iets vraagt in hun moedertaal.”

Je verkocht het duurste paard ooit voor de veiling van Hannover

“Een onwaarschijnlijke ervaring, waarbij we meerdere records braken die dag (lacht). Drie kopers waren aan het opbieden omdat ze één bepaald paard absoluut wilden hebben. Het publiek volgde het met argusogen en ging de eerste keer uit zijn dak toen we over het miljoen gingen. Ik wist dat de vorige recordverkoop op de veiling van Hannover was afgesloten voor 1,2 miljoen euro. Uiteindelijk wisselde dit paard van eigenaar voor 2.010.000 euro! Kicken!”

Hier en daar krijgen de veilingen veel kritiek

“Nochtans spreekt de markt nergens duidelijker dan op een veiling. Ik vind het een positieve evolutie dat er iets meer gesegmenteerd wordt gewerkt. Iemand die naar een veiling gaat met veulens tussen 5.000 en 12.500 euro, mag erop vertrouwen dat hij in die prijsklasse een correcte deal kan doen. Als een organisatie die veilingen inricht, 75-80% van de kopers en verkopers met een goed gevoel huiswaarts zien keren, doen zij het heel goed. Kritiek geven en insinuaties maken is makkelijk voor een buitenstaander, maar vaak niet terecht. Als veilingmeester neem ik zowel naar verkopers als kopers toe altijd een eerlijke en open houding aan. Dat vind ik heel belangrijk omdat je vaak dezelfde mensen ontmoet, de ene keer als verkoper, maar de volgende keer als koper.”

Als presentator, commentator of veilingmeester vertoef je vaak tussen de paarden. Maar thuis ook!

“Enkele jaren geleden leerde ik amazone Anne-Liza Makkinga kennen. Zij woonde al in Beerze in Noord-Nederland op meer dan 300 kilometer van de buurt rond Aalst waar ik opgroeide, maar zij overtuigde me om haar te volgen. We genieten hier samen van de rust en de natuur. In de zomer nemen we een frisse duik in de rivier en in de winter schaatsen we op de bevroren vennen. Heerlijk! Ik mis mijn vrienden uit België, maar verder ben ik al goed ingeburgerd.”

Je vergezelt Anne-Liza naar wedstrijden

“Als ik kan, ga ik met Anne-Liza mee op wedstrijd. Haar helpen geeft me ontspanning en zorgt voor een leuke afwisseling. Zij is op een gezonde, ambitieuze manier bezig met de paardensport en daar heb ik bewondering voor. Ik hoop dat ze in de toekomst ook opnieuw aan de grote internationale wedstrijden kan deelnemen.

Klinkt als een plan! En wat is jouw droom?

“Het zou fantastisch zijn als ik ooit als commentator op de Olympische Spelen zou kunnen werken. Dat is niet alleen voor een sporter, maar ook voor een sportjournalist het hoogst haalbare, denk ik. We zitten momenteel met een generatie ruiters in België en Nederland die, ondanks hun jonge leeftijd, schitterende resultaten halen. Zij kunnen nog jaren mee aan de top en die reis met hen beleven en weergeven lijkt me een mooi doel. Hoe geweldig zou het zijn als ik commentaar mag geven als één van hen schittert op de Olympische Spelen.”

Dan komen we terug op de koffie! Bedankt voor uw tijd en nog heel veel succes in alles wat u, samen met uw vriendin Anne-Liza, onderneemt.

“Jullie ook bedankt om tot hier te komen. Ik ben blij dat Puissance, een magazine waar ik veel positieve commentaren over hoor, mij de kans geeft om mijn verhaal te doen.”

Klik hier om meer reportages van Puissance te lezen.

Bron: 
Puissance - Stijn de Koning