Familie Vergauwen - Van Impe: "Orak mag nu gewoon terug de weide in"

Reportage
27 dec 2016
Door Horseman Arnout

Hij was ruim beter dan de concurrentie, toch wat de score betreft, de zwarte hengst Orak d'Hamwyck (v. Tobago Z). De eigenaar, de familie Vergauwen - Van Impe was vanzelfsprekend erg blij met de overwinning: "Hij had ook al zijn reeks gewonnen op het National Free Jump Contest in Wambeek, dus we wisten wel dat als hij zijn best deed, een goede klassering erin zat. Winst hadden we evenwel niet verwacht."

Winnen deed Orak met overtuiging: "Hij is natuurlijk goed gefokt, hij komt uit de moederlijn van onder andere Withney Dwerse Hagen (v. Codex). Zijn moeder is een dochter van Toulon die dan op haar beurt teruggaat op de lijn van De Laubry. Vandaar heeft hij ook de zwarte kleur. Voor Tobago hebben we gekozen omdat we de ruiter goed kennen en we op zoek waren naar een beloftevolle hengst voor onze jonge merrie. Die match heeft uiteindelijk goed uitgepakt."

Voorlopig is de tweejarige nog hengst: "We trachten om onze paarden altijd zo lang mogelijk hengst te houden. Op die manier proberen we de ontwikkeling zo min mogelijk in de weg te staan. Hij is ook echt braaf in de omgang. Van hengstenmanieren heeft hij geen last, tenzij je af en toe eens bijten meerekent."

Wat de toekomst brengt voor de winnaar is nog onduidelijk: "Voorlopig gaat hij gewoon terug de wei op. Hij is nog maar twee jaar, we willen hem niet forceren. Hij gaat gewoon elke dag een uurtje of drie buiten en dat willen we zo lang mogelijk zo houden. Uit dezelfde stam hebben we nog een aantal andere paarden, dus de toekomst ziet er rooskleurig uit."

Fotobron: HippoFoto - Dirk Caremans

Bron: 
Horseman.be - Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.