Equi-Management ontzorgt competitieruiters en staluitbaters

Reportage
27 apr 2022
Door Horseman Kristof

Voor een job als zelfstandig ruiter of paardenhouder kies je alleen als je enorm gepassioneerd bent door je vak, niet omdat je van administratie houdt. Maar vandaag ligt er nu eenmaal een grote berg papierwerk en managementtaken op hippische professionals te wachten. Gelukkig kunnen zij voortaan terecht bij Emilie Proot en Julie Vandamme. Deze twee administratieve duizendpoten stampten het bedrijf ‘Equi-Management’ uit de grond. Samen zorgen zij ervoor dat ruiters en staluitbaters zich weer kunnen focussen op de kern van hun job.

Ontzorging

Heb jij je “inrichting” al gemeld bij BCP? Zopas werd de regelgeving rond de identificatie van paarden alweer verstrengd en dat bracht voor eigenaars heel wat werk met zich mee. Werk waar ruiters en paardenhouders maar zelden tijd en zin voor hebben. Maar gelukkig zijn er mensen die net erg enthousiast worden van dergelijke opdrachten. Julie Vandamme is één van hen. Omdat ze merkte dat de administratieve last in de hippische sector steeds maar zwaarder wordt,  ontstond bij haar het idee een eigen zaak te beginnen die ruiters en paardenhouders administratief ontzorgt. En daarvoor had Julie meteen al de perfecte partner in gedachten: Emilie Proot, een bekend gezicht op het secretariaat van zowel internationale wedstrijden als topstallen. Samen waagden ze de spong en lieten ze in maart hun bedrijf Equi-Management los op de paardenwereld.

Ervaringsdeskundigen

Beide dames kennen het reilen en zeilen op een (competitie-)stal als geenander. Emilie is al jaren een belangrijke steunpilaar voor Olympische ruiters Niels Bruynseels en Pieter Devos. Emilie “Als ze op wedstrijd gaan breng ik bijvoorbeeld de formaliteiten die daarbij komen kijken in orde. Denk bijvoorbeeld aan inschrijvingen, transportregelingen, verblijf, … Zo moeten zij zich daarover geen zorgen maken en kunnen ze zich focussen op hun prestaties. Ook bij het papierwerk op stal probeer ik hen zo goed mogelijk te ondersteunen.” Dankzij haar samenwerking met EW Promotion is Emilie trouwens ook regelmatig aan de slag op het wedstrijdsecretariaat van internationale events (Brussels Stephex Masters, Jumping Mechelen, Zangersheide, Knokke Hippique, …). ”

Julie kan dan weer terugvallen op heel wat ervaring in de ICT en HR-sector. Tijdens haar tijd bij het hippische IT-bedrijf Equicty merkte ze hoezeer ruiters en staluitbaters worstelen om gefocust te blijven op de essentie van hun job. Julie: “Ik begeleidde paardenhouders die met behulp van software het management van hun stal wilden vereenvoudigen. Dat lukt met een goed IT-pakket, maar ik merkte ook dat verschillenden onder hen eveneens praktische ondersteuning konden gebruiken.” Dat ondervond ze trouwens ook thuis. “Samen met mijn man Tom, baat ik Stal Verduyn uit. Sinds ik de administratieve zijde van het bedrijf op mezelf heb genomen, heeft hij de nodige ruimte om onze competitiestal en onze paarden naar een hoger niveau te tillen.”

Steeds op maat

Inschrijvingen en kandidaturen voor wedstrijden, immatriculaties, documentatie voor verkoop, personeelsbeheer, facturatie, transportformaliteiten, mails opvolgen, … het dienstenaanbod van Equi-Management is zeer uitgebreid. En dat is nodig, want geen enkel paardenbedrijf is hetzelfde. Daarom werkt Equi-Management steeds op maat. Emilie: “We bekijken altijd eerst samen met onze klanten welke activiteiten ze uitvoeren en welke uitdagingen aangepakt moeten worden. Daarna komen we met een voorstel om de ondersteuning te bieden die zij specifiek nodig hebben. En daar kan je zo ver in gaan als je wil. We staan klaar voor uitgebreide maar ook voor beperkte opdrachten.” “We sturen trouwens ook constant bij”, voegt Julie toe. “Voortdurend streven naar verbetering en meedenken met de klant vinden we erg belangrijk.”

Focus op de passie

Succesvolle ruiters en stallen worden gedreven door passie. En dat is bij Equi-Management niet anders. Julie en Emilie zijn gepassioneerd door paarden, door hun job en door hun klanten. Emilie: “Het geeft veel voldoening als we zien dat onze klanten zich weer kunnen focussen op de kern van hun job, op waar ze écht goed in zijn. We krijgen daar van hen ook veel appreciatie voor terug. Het ontzorgen van ruiters en stalhouders is voor ons een droomjob. We hopen dan ook van Equi-Management een succesverhaal te maken.”

Meer info: www.equi-management.be