De Tour van Jos en Harrie: "Wout Van Aert versus Dylan Groenewegen"

Varia
04 jul 2019
Door Horseman Kristof

De Tour start morgen in Brussel. Het leek ons een goed idee om topsporters uit een andere discipline hun kijk te laten geven over hun collega's uit het wielrennen. Met de jumpingruiters, Belg Jos Verlooy en Nederlander Harrie Smolders, die beiden uitkomen voor de stal Euro Horse uit Grobbendonk, creëren we bovendien een heuse België-Nederland. Dagelijks krijgen jullie hun mening over het verloop van de Tour.

De start van de Tour 2019 in Brussel staat helemaal in het teken van de eerste na-oorlogse Belgische winnaar, Eddy Merckx. "Voor mij is Eddy Merckx de Johan Cruyff van België", schat Harrie Smolders de status van Merckx in. "Het zijn atleten hors categorie die de geschiedenis zullen overleven. Het is steeds moeilijk om generaties te vergelijken maar topsporters zoals Eddy Merckx hebben een status boven alles en iedereen".

"Uiteraard heb ik Eddy Merckx nooit live zien rijden", sluit Jos Verlooy als 23-jarige aan bij zijn leermeester. "Maar zonder twijfel is hij een echte legende. Als je alles gewonnen hebt, wat er te winnen valt, verdien je de status van onvergetelijk te zijn. Ik weet hoe moeilijk het is om keer op keer te kunnen winnen. Het betekent dat hij er heel veel voor gedaan  heeft; er telkens voor gezorgd heeft dat het totaalplaatje helemaal klopte en steeds is willen blijven bijleren".

Tot daar het verleden en nu de toekomst. Wie wordt de eerste gele truidrager van de Tour 2019? Jos Verlooy: "Wout Van Aert! Hij heeft de laatste maand heel mooie dingen laten zien. Het is voor mij niet onlogisch dat de veldrijders met Wout van Aert en Matthieu Van der Poel op kop, het zo goed doen op de weg. Zij zijn het immers gewend om een uur in het rood te gaan en in de finale van een wegrit is dat ook zo. Voor mij wordt Wout van Aert dan ook eindwinnaar van de witte trui".

"Ik zet mijn geld in op Dylan Groenewegen als eerste geletruidrager in Brussel", laat Harrie Smolders zijn Nederlands hart spreken. "Maar het zal daarbij wellicht niet blijven voor Groenewegen. Het forfait van Gaviria bezorgde mij niet alleen binnenpretjes maar ik ben ervan overtuigd dat het Groenewegen vleugels zal geven in de massaprints van deze Tour".

Bron: 
Persbericht Euro Horse Communications