Biedingen ET Auction zijn geopend

Promo
23 okt 2020
Door Horseman Kristof

Vanaf 23 oktober kan er via ET Auction geboden worden op talentvolle eventers. Jonge paarden met de nodige ervaring en een goede opleiding, veulens èn een veelbelovend embryo. Gert Boonzaaijer ondersteunt het initiatief. Het zou mooi zijn als de paarden bij goede ruiters waar ook ter wereld terecht komen maar hij werkt er ook aan om talenten voor Nederland te behouden.

De veiling past in een reeks van activiteiten: de keuring, de young horse trials en de veiling. “Twee jaar geleden ben ik met René van der Leest mee gaan doen, we hebben samen gekeken hoe we de fokkerij van eventingpaarden meer body kunnen geven, maar ook hoe we de betere paarden in Nederland kunnen houden.”
“We hebben ondanks de omstandigheden geprobeerd om de jonge paarden-competitie toch door te zetten. Goede talenten opsporen en ze echt de kans geven om goed voorbereid in het wedstrijdseizoen aan de start te komen. Plus dat de competitie ook nog eens leuk is om aan deel te nemen.”
“Nu willen we via de opbouw van de veiling laten zien aan fokkers dat er best geld voor betaald wordt, dat je wel goed kunt fokken in de eventing-richting. We weten natuurlijk dat het opleidingstraject langer is dan bij een spring- of dressuurpaard. Eventers kun je maar af en toe starten, en na een cross moet je niet een paar dagen later weer gaan springen. Ze kosten dus meer tijd.”
“Daarom zijn we het podium van de veiling aan het opbouwen. Als een paard het in de competitie netjes doet, dan wordt er ook geld voor geboden. Er is heel veel gekeken naar de livestream, en er is vraag vanuit landen als Engeland, Frankrijk en Amerika naar de jonge talenten. Als dat er eind van de maand goed uitkomt, zal het steeds beter gaan. De handel in springpaarden is ook een keer begonnen met minder dan nu.”

“Bovendien: het kàn wel. Vooral in België heb je prachtige bewezen eventingstammen. Het zal ff tijd nodig hebben maar dat is een kwestie van volhouden. Een inspecteur van het KWPN was hier, die stond ervan te kijken dat we in de veilingcollectie zo’n eventing-gerichte merrielijnen hadden, merries met bewezen prestaties in de eventingsport. Hij kwam om te kijken naar de AES-goedgekeurde hengst Moreno Grove, die vonden ze in eerste instantie wat te bloederig. Maar hij was nu onder de indruk van zijn ontwikkeling, dat heb je met bloedpaarden.”

“Ik ben ervan overtuigd dat we in de veiling een heel goede collectie hebben, zowel van de gereden paarden als van de veulens. Waarbij de veelzijdigheid van de merriestammen opvalt. Merries die zelf gepresteerd hebben, met een heel gevarieerde afstamming. We willen een aantal paarden graag in Nederland houden, zeker de interessante hengsten. Hopelijk kunnen we dat met een syndicaat doen, dat we met een paar mensen samen zo’n paard aanschaffen voor de ontwikkeling van de Nederlandse sport.”

Klik hier voor de collectie op ET Auction.