Zoe Conter: "Gebruik deze periode om de band met je paard nog sterker te maken"

Reportage
03 apr 2020
Door Horseman Kristof

Omwille van de Corona crisis zit er momenteel niet veel beweging in de H&H ranking voor Belgische Jumpingruiters. Doch bij de laatste update in maart, merkten we dat een nieuwe en jonge atlete de top 10 kwam binnengeslopen, in de nieuwste ranking voor april zien we dat ze heeft standgehouden!

We spraken af voor een interview met Zoé Conter, een beetje later dan voorzien, en met de hulp van het wereldwijde web!

Eerst en vooral wilden we natuurlijk weten hoe het met Zoé gaat en hoe zij deze crisis ervaart?

Sinds gisteren ben ik weer thuis, tot nu verbleef ik in Wellington in de Verenigde Staten aangezien ik er deelnam aan het wintercircuit dat helaas vroegtijdig is afgelopen wegens gezondheidsmaatregelen ter preventie van het Coronavirus. Normaal gezien zouden we nog tot en met 29 April competitie aan het rijden zijn, maar uiteindelijk werden de laatste twee weken van het circuit afgelast.
Onze paarden hebben wel hun vluchten behouden, dus zij zijn op 3 april terug vertrokken naar Europa waar wij, mijn papa, zus en mezelf, hen opwachtten. Dus tot nu ben ik elke dag beziggeweest met het rijden en buitenhalen van mijn paarden vanaf 8u tot en met 1u ongeveer. Daarna zag de planning er heel wat anders uit dan gewoonlijk, een hele namiddag thuis blijven en zo veel mogelijk contact vermijden met andere mensen. We probeerden ons wel een beetje bezig te houden met school, puzzels en gezelschap
sspelletjes. Voor mijn paarden zag het programma er ook anders uit, we trainden heel veel thuis nu. Ik had het geluk dat mijn trainers die mij in de States hielpen, ook de hele tijd bij me gebleven zijn, dus kwamen we zeker niets tekort. Langs een kant was dit ook wel goed, want normaal hebben we niet zo heel veel tijd om thuis veel te trainen en nu konden we veel meer focussen op details. Nu ik thuis ben, wordt het wel weer even aanpassen aan het leven hier maar ik ben opgelucht dat ik thuis ben, want ik miste vooral mijn mama, die ik al bijna 3 maanden niet meer had gezien.

Ken je Henders & Hazel?

Ik weet dat Henders & Hazel in Zangersheide bijvoorbeeld de riderslounge volledig  had gedecoreerd en dat was wel super fijn. De ruiters hadden een comfortabele en klassevolle ruimte om naar de proeven te kijken, iets te drinken en even te rusten. Het zou super zijn om een salon van H&H te winnen, maar ik woon nog bij mijn ouders dus zi zouden wel nog altijd het laatste woord hebben over de inrichting (lacht)


Was je je ervan bewust dat je de top 10 bent binnengeslopen als jongste atlete en momenteel ook als enige amazone?

Ik had geen idee dat ik de top 10 van de Belgische ranking was binnengeslopen. We hebben zo veel getalenteerde ruiters in België, en velen die ook op toplevel presteren. Als jonge amazone is het een eer dat ik ook op dat toplevel mag meedoen en hier en daar eens presteren is al heel mooi meegenomen. Dus ik ben zeker enorm tevreden dat ik tussen de Belgische top 10 zit. 

Hecht je hier belang aan, ga je proberen om zeker je plaatsje vast te houden en nog te verbeteren?

Dit is uiteraard belangrijk voor mij, die ranking brengt veel opportuniteiten met zich mee, zeker voor mij als jonge amazone. Ik ga zeker proberen mijn best te doen om die plaats te behouden. 


Stephex stables staat momenteel op nummer 6 van de ranking van eigenaars, denk je dat jij ervoor kan zorgen dat die ranking ook nog verbetert … top 3 misschien?

Daarvoor moeten de wedstrijden eerst terug van start gaan. Het is niet gemakkelijk om consequent te blijven presteren op hoog niveau, en ik denk dat dat het belangrijkste is voor mij. Om gelijkaardige prestaties neer te zetten op 5* niveau, dan pas kom je in aanmerking voor veel grotere dingen. Dus ik denk misschien met een beetje tijd, dat klimmen op de ranking er in zit. 

Heb je nog een tip voor mensen met paarden om deze periode door te komen?

Gebruik deze periode om de band met je paard nog sterker te maken. We hebben allemaal tijd te veel op dit moment, die we anders niet hebben, dus gebruik deze zeker om meer om te gaan met je paard. Wat ik ook veel doe met mijn paarden is veel gaan wandelen, zodanig dat er variatie zit in hun dagelijkse oefening zodat ze zich niet vervelen. Probeer ook te werken aan details, waar je normaal gezien niet veel aandacht aan schenkt, wat kan je verbeteren en welke oefeningen kan je doen, etc.

Bron: 
KBRSF