Wendy Laeremans: “Goed dat de onzekerheid wegvalt”

Reportage
26 mrt 2020
Door Horseman Kristof

Ook Wendy Laeremans, topsportdirecteur van de Belgische Ruitersportfederatie KBRSF, is opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de Olympische Spelen!

“Uiteraard is het jammer dat de Spelen dit jaar niet kunnen plaatsvinden, maar ook voor de Federatie is dit de enige logische beslissing. Dit gaat vooral over de gezondheid van de atleten maar ook over eerlijkheid. Niet alleen in de paardensport ging het moeilijk worden om zich op een degelijke manier voor te bereiden. Dat geldt voor bijna alle Olympische en Paralympische sporttakken. Alle twijfel valt nu weg, dus kunnen we ons nu gaan richten op later. Alleen moeten we nu wel wachten tot we weten wannéér de Spelen effectief zullen plaatsvinden. Er wordt gezegd uiterlijk in juli van volgend jaar – en wellicht zal het ook wel in juli 2021 zijn – maar even goed wordt er beslist om de Spelen nog te laten plaatsvinden in maart 2021. In dat geval moeten wij dan als federatie, in samenspraak met onze coaches, gaan bekijken wanneer en hoe we kunnen gaan selecteren.

Bovendien zullen er nogal wat vragen zijn voor de Internationale Paardensportfederatie FEI. Wat bijvoorbeeld met de nationaliteit van de paarden? Voor de Spelen van 2020 moesten de paarden tegen 15 januari jongstleden dezelfde nationaliteit hebben als de ruiters die kans maakten om geselecteerd te worden voor de Spelen. Hoe zit dat nu met een paard dat bijvoorbeeld na 15 januari Belgisch is geworden? En zo zijn er nog wel wat vragen. Het is onze taak om die zaken uit te pluizen. Het enige wat nu telt is de bestrijding van het coronavirus. Dat beestje zet de wereld op zijn kop. Laat alles maar snel weer normaal worden.”

De FEI heeft intussen bij monde van haar voorzitter, onze landgenoot Ingmar Devos, laten weten dat de Internationale Federatie al aan het bekijken is in welke mate de FEI kalender voor 2021 en de kwalificatieprocedure voor de Spelen moeten worden aangepast.

Bron: 
KBRSF