Vooruitblik naar het WK Mennen eenspan van komend weekend in Pau

Overige sport
21 okt 2020
Door Horseman Kristof

Het Wereldkampioenschap 1-span mennen vindt deze week plaats in Pau! De beste menners ter wereld staan aan de start en proberen de hoogste titel te winnen.

Ook de Belgische selectie is reeds van zondagmiddag ter plaatse. Wij spraken met de dame van het gezelschap, Laure Philippot, over de voorbereidingen, het uitzonderlijke seizoen en de wedstrijd zelf.

Eerst en vooral, hoe was jullie reis en hoe bevalt de wedstrijdinfrastructuur?

Wij zijn zondagmiddag reeds aangekomen. We waren met het hele team samen vertrokken zaterdagnacht en hebben zondag overnacht in Sable d’Ologne. Dat we dit samen konden doen, is zeker een boost voor de teamspirit binnen de Belgische ploeg!  Eens aangekomen mochten we dan weer samen de handen uit de mouwen steken om een Belgisch element toe te voegen aan een van de hindernissen. Dit werd aan alle deelnemende landen gevraagd, en, hoe kon het ook anders, bij ons is het een mannetje met een pakje friet geworden, Joe La Frite!

De weergoden waren ons tot nu toe ook gunstig gezind. Na een wat frissere en regenachtige ochtend, ziet het er voor deze namiddag en de komende dagen ook weer goed uit!

Wat de wedstrijdterreinen betreft, zijn er nog enkele vraagtekens. De organisator heeft heel wat inspanningen geleverd in vergelijking met de voorbije edities. Zo zullen we dressuur kunnen rijden in een mooie nieuwe zandpiste,  en zijn er nu ook twee inrijpistes op gras. Dat is ook nieuw.

Waar we een beetje bang voor zijn, is dat we niet alle marathonhindernissen naar behoren zullen kunnen verkennen. Omwille van de 5* eventingwedstrijd die ook dit weekend plaatsvindt, mogen verschillende delen van het parcours immers niet bewandeld worden.  De marathonhindernissen zijn voorlopig nog niet open ter verkenning. Afwachten dus!

Denk je dat je tijd zal hebben om de eventingwedstrijd te volgen?

Jazeker, de eventingproeven vinden nooit op hetzelfde moment van de dag plaats als de menproeven.  Het is altijd interessant om ook de andere disciplines eens live te kunnen meemaken. Het is enkel jammer dat deze wedstrijden samen moeten plaatsvinden.

Was je dan niet bang dat er helemaal geen WK zou komen dit jaar?

Nee, enerzijds ken ik de organisator en had ik alle vertrouwen in hem, hij is zeer vastberaden en heeft de nodige contacten.  Het zou me dus verbaasd hebben, had hij afgemeld.  Anderzijds is het niet zo dat we dit jaar hard hebben kunnen toewerken naar dit kampioenschap, het was een moeilijk en weinig motiverend seizoen. Dus mocht er toch een annulatie gekomen zijn, had ik dat makkelijk kunnen accepteren.

Hoe heb je je dan voorbereid, jij won toch de wedstrijd in Chablis?

Ja inderdaad, maar Chablis was dan ook de eerste wedstrijd waaraan ik deelnam na 11 maanden. Pau 2019 was trouwens de laatste wedstrijd waaraan ik voor Chablis had meegedaan.  Verder waren er echt niet veel mogelijkheden. Op nationaal vlak waren er zo goed als geen wedstrijden, en op de weinige internationale evenementen was er zo goed als geen concurrentie.

Wat vind je van het Belgisch team?

Het is de eerste keer dat deze selectie (Philippot – Wynants – Meuwis) een team vormt. We zullen dus zeker niet de meest ervaren equipe zijn.  Maar zoals ik al zei, het was een bijzonder jaar, we kunnen wel eens eindigen met bijzondere resultaten en verrassingen, in ons team of bij de andere deelnemers. We maken er alvast het beste van!

Afspraak op zondag!

Bron: 
KBRSF