Uittredend Belgisch Kampioen Jos Verlooy: “We zijn er klaar voor!”

Reportage
01 sep 2020
Door Horseman Kristof

Jos Verlooy (24) kan straks de negende (!) ruiter worden die twee maal na elkaar de Belgische titel bij de seniors in de wacht sleept. Ludo Philippaerts deed het in 1995 met King Darco en in 1996 met Trudo Krawaat. Jean Claude Van Geenberghe in 1993 en 1994 met respectievelijk Osta Carpets Carrera en Omnistor Freestyle . Zij zijn de meest recente Belgische kampioenen die hun titel met met 365 dagen konden verlengen.  Jos rekent vanaf woensdag opnieuw op  Varoune in Lanaken waar het BK wordt gesprongen. Varoune en Jos sprongen vorig jaar naar goud. De ervaring is er. De goesting ook. Plaatst Jos zich tussen deze twee grote namen?

Met welke ambitie trek jij naar Lanaken Jos?

Jos: Ik kom zeker met de nodige ambitie aan de start in Lanaken. Het zal anders zijn zonder publiek maar de focus is er zeker en vast. Als je niet met ambitie en de wil om te winnen aan de start komt is het beter om niet te starten vind ik. Ik heb een hele goede voorbereiding achter de rug. We hebben hier goed naar toe gewerkt en alles verliep volgens plan.  We zijn er klaar voor!

Jij pendelt de komende dagen tussen Lanaken en Aken. Komt dat praktisch allemaal goed?

Jos: Ik hoop het want ik moet het eerlijk gezegd allemaal nog is goed bekijken. Gelukkig ligt Aken niet ver van Lanaken (lacht).  Aken begint op vrijdag en in het slechtste geval lig ik er op donderdag al uit op het BK. Je weet nooit….  Ik hoop van niet want mijn focus ligt in de eerste plaats wel op het Belgisch kampioenschap.

Varoune won vorig jaar. Wat voor een paard is deze zoon van Verdi?

Jos: Varoune is een heel goed paard. Hij weet wanneer het belangrijk is. Dat is een goedeeigenschap voor een paard dat een kampioenschap springt (knipoog).  Hij is twaalf. Heeft ervaring. Is in vorm. Ik trek met vertrouwen naar het BK.

Heeft hij al veel gesprongen de laatste maanden?

Jos: Zeker niet teveel … Je zal weinig paarden vinden die al te veel gesprongen hebben dit jaar. Na de lockdown zijn we in juni op 2*niveau begonnen in St-Tropez. In juli heeft hij er drie dagen op 4* niveau gesprongen. De eerste dag 1.45m. Dag twee 1.50m. en de laatste dag in het 1.60m. Half augustus heeft Varoune op 3*niveau in Deauville gelopen. Hij won er twee proeven en we eindigden vierde in de GP.

Heb jij al is naar de startlijst gekeken? Ik zie veel opvallend veel jonge paarden.

Jos: Nee nog niet. Dat doe ik bewust niet. Ik kijk vooral naar mezelf. En ik zal zaterdagavond de balans wel opmaken. Dan zal ik waarschijnlijk wel is kijken wie er allemaal nog bij is. Hopelijk ben ik zelf nog bij op dat moment (glimlach).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belgische kampioenen die tweemaal na elkaar wonnen met zelfde paard:

  • 1951 en 1952: Georges Poffé met Hicamboy
  • 1955 en 1956: Françoise Vanderhaegen met Etincelle B
  • 1961 en 1962: Jean-Pierre Seynaeve met Dorn
  • 1967 en 1968: Jean-Baptist Bouckaert met Orient
  • 1973 en 1974: Patrick Rongé met White City
Bron: 
Tekst Kris Van Steen