Tom Creemers: "Ik hoop dat de wedstrijden snel weer van start kunnen gaan"

Blog
02 apr 2020
Door Maxine Van Molecot

Elke weekdag verschijnt er op onze website een nieuw artikel in de reeks over het coronavirus. Zo hadden we deze week al Dirk Caremans (fotograaf), Melanie Valckx (amazone) en Filip Vande Capelle (bedrijfsleider) die ons te woord stonden. Vandaag luisteren we naar iemand die actief is als official en speaker.

Zijn stem heb je vast al wel eens ergens op een jumping of een dressuurwedstrijd gehoord. Tom Creemers is dan ook actief als speaker, ringmeester en official op tal van wedstrijden. Zo horen we hem onder andere elk jaar op het Belgisch Kampioenschap dressuur en op het Wereldkampioenschap jumping voor jonge paarden in Lanaken. Daar is hij jaarlijks als speaker aanwezig. In Beervelde horen we hem dan weer in de paddock, want daar is hij als ringmeester van de partij. Naast nationaal en internationaal, zien we hem ook wel vaker op regionale wedstrijden. Bij de VOR is Tom voorzitter van de dressuurcommissie. Verder is hij ook een nationaal jurylid voor springwedstrijden. Vandaag vertelt hij ons meer over welke invloed de coronacrisis heeft op zijn leven.

"Naast actief te zijn in de paardensport, heb ik ook nog een vaste job. Ik werk bij Thalys en momenteel rijden er slechts twee of drie treinen per dag. Momenteel ben ik dus zeker nog een paar weken thuis. Daarnaast zijn momenteel alle wedstrijden afgelast. Dus als official is er nu niemand actief. Voor het coronavirus uitbrak was ik vooral als speaker bezig en dat stond ook vooral op de planning voor de komende weken." 

"Alle wedstrijden tot eind juni waar ik normaal gezien naartoe ging zijn geannuleerd. Eind juni sta ik zo nog op de planning voor de Gold League bij Vanderhasselt, maar daar ben ik ook nog niet zeker van of dat zal doorgaan. Het zal afhangen van hoe lang de periode van lockdown doorgetrokken wordt. Het laatste weekend van mei had ik ook nog het Belgisch Kampioenschap dressuur ingepland. Daar zou ik dan als speaker aanwezig zijn. Gisteren kregen we dan te horen dat het kampioenschap op een latere datum zal plaatsvinden. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer juist."


"We hebben thuis wel negen paarden staan. We hebben dus wel onze dagelijkse bezigheid met stallen uitmesten, de paarden beweging geven. Het is niet dat ik heel de dag niets te doen heb. Dat is nog wel tof, want ik ken veel mensen die nu niets te doen hebben. Een week binnenzitten dat gaat wel, maar als je weken aan een stuk binnen moet zitten en niets te doen hebt. Ik zou helemaal gek worden. Voor mijn job bij Thalys heb ik ook nog enkele bijscholingen via e-learning. Dat brengt eveneens wat bezigheid mee."

"Bij de VOR is nu alles afgelast tot 19 april, zoals beslist is door de overheid. Ik ga er echter van uit dat deze periode verlengd zal worden. Dat zijn natuurlijk andere mensen die daarover beslissen. Ik denk, of hoop vooral, dat de regionale en nationale wedstrijden dit jaar wel terug georganiseerd zullen kunnen worden. Met wat ik in de media lees, denk ik echter dat er internationaal dit jaar niet zo veel meer zal gebeuren. Bijvoorbeeld voor het Wereldkampioenschap jonge paarden in Lanaken, de paarden hebben nu geen wedstrijdritme en het is dan ook moeilijk om een kwalificatie te halen. Ik hoor van veel ruiters dat ze wel graag terug op wedstrijd willen gaan. Ik hoop dan ook dat de regionale en nationale wedstrijden na deze crisis snel terug van start gaan."

"Ik denk dat het momenteel heel belangrijk is dat iedereen gezond blijft en de richtlijnen opvolgt. Zo kunnen ze deze crisis zo snel mogelijk indijken en kan ons leven zich terug op een positieve manier herstellen."