Tips om rugklachten bij paarden te behandelen, of nog beter te voorkomen

Varia
22 mei 2020
Door Horseman Kristof

Dierenarts Willem Verhaeghe heeft enkele tips uitgeschreven om rugklachten bij paarden te behandelen of nog beter te voorkomen.

“Rugklachten of problemen zijn een zeer algemene term. Om deze efficiënt te kunnen behandelen, moeten we eerst een duidelijk onderscheid maken tussen spier-, gewrichts- en botproblemen. Eerst en vooral – zoals altijd trouwens – is een correcte diagnose belangrijk. Een grondig klinisch onderzoek is nodig. Daarbij bekijken we ook vaak de positie van het zadel en soms zelfs bekijken we het paard tijdens een sprong.”

“Spierproblemen kunnen we vaak goed verhelpen en managen. Eerst en vooral moeten we zorgen dat er geen verzuring kan optreden. Een bloedafname na een inspanning is hiervoor zeer nuttig. Inspuitingen, shockwaven, mesotherapie,… zijn mogelijke behandelingen die we moeten afwegen om spierproblemen aan te pakken.”

“Bij bot- en gewrichtsproblemen moeten er natuurlijk röntgenbeelden aan te pas komen. Niet altijd eenvoudig. Voornamelijk bij zwaardere paarden is het niet makkelijk om de volledige wervelkolom in beeld te brengen. Vaak is zwaardere apparatuur in klinieken aangewezen. Dit kan soms leiden tot een zeer zware diagnosis, die jammer genoeg soms slechte prognoses hebben zoals bijvoorbeeld bij spondylose. Ook echografie en scintigrafie kunnen nuttige informatie geven voor het behandelen van bot- en gewrichtsproblemen.”

“Afwijkingen moeten altijd gecorreleerd worden met klinische symptomen. Een paard met ‘kissing spines’ hoeft niet altijd hiervan last te hebben. Daarom is het soms nuttig om te zoeken naar andere oorzaken. Denk hierbij zoals al vermeld aan een onaangepast zadel maar zeker soms ook aan subtiele primaire pathologieën ter hoogte van de ledematen die het paard zal compenseren in de rug.”

Bron: 
Puissance