Terugblikken op CSIO La Baule met vele Belgische overwinningen

Jumping
13 mei 2020
Door Horseman Kristof

Op de indrukwekkende erelijsten van CSIO La Baule zal in 2020 geen naam prijken. Geen opvolger of opvolgster voor de stijlrijke Duitse Amazone Simone Blum die met DSP Alice de Grote Prijs won. Geen opvolger of opvolgster voor de Franse ruiter Patrice Delaveau die met Vestale de Mazure*HDC de Derby van La Baule won. De Zwitsers blijven een jaar langer de laatste kampioenen van de FEI Nations Cup*TM Series. Zij wonnen vorig jaar nipt … voor de Belgen. Helaas krijgt België in 2020 geen kans op revanche. De reden kent u ongetwijfeld.

Tweede plaats in 2019

Het Belgisch team, dat bestond uit Niels Bruynseels (Utamaro d'Ecaussines), Nicola Philippaerts (H&M Chilli Willi), Pieter Devos (Claire Z) en Gregory Wathelet (MJT Nevados S), kwam samen met Zwitserland meteen aan de leiding na de eerste ronde. Onder leiding van chef d'équipe Peter Weinberg zetten onze Belgische ruiters ook een knappe tweede ronde neer, die eindigde met vijf strafpunten. Met amper één strafpunt verschil greep het Zwitsers team, naar de overwinning. Het brons was voor thuisland Frankrijk. 

Speciale band

België en de Belgen lijken een speciale band te hebben met de Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan. Het Belgische team won in 1999, 2008 en 2012. In 1977 won Eric Wauters als eerste Belg de bekende Derby van La Baule met Va Petit Mousse. Hij volgde daar de legende Nelson Pessoa mee op die in 1976 en 1975 won in de Derby. In 1980 en 1981 slaagde Eric Wauters er in om ook twee jaar na elkaar de Derby te winnen. Eric had toen Universal Promotion Winnetou onder het zadel. Vijf jaar later klonk de Brabançonne opnieuw in La Baule. De derbyzege ging toen naar Evelyne Blaton met Moët et Chandon Tipitou. Philippe Lejeune voelt zich altijd goed in de buurt van het strand en de zee. Het is dan ook geen verassing als hij in 2003 de Derby wint met Double O Seven. Philippe zal ook deel uitmaken van de winnende Belgische equipe in 1999, 2008 en 2012.  In 2005 rijdt Grégory Wathelet met Hugo Gesmeray naar goud in de Derby. In de Grote Prijs wint in 1998 Jos Lansink met Nissan Carthago Z. Jos rijdt op dat moment nog voor Nederland. Elf jaar later heeft Jos Lansink een Belgische identiteitskaart en Spender S onder het zadel. De op dat moment regerende wereldkampioen pakt de zege in de GP. In 2016 plaatst Jérôme Guery zijn naam tussen al die andere grote namen die sinds 1962 op de erelijst van de GP staan te pronken. Hij wint de Grote Prijs van La Baule met Grand Cru van de Rozenberg.

Afspraak met hoofdrolspelers

De komende dagen spreekt Horseman.be met een aantal hoofdrolspelers die goede herinneringen koesteren aan La Baule.

Bron: 
Tekst Kris Van Steen naar een idee van Dirk Caremans