Stoeterij Black Horses: "Alles begon met een doktersbezoek"

Reportage
26 apr 2020
Door Horseman Kristof

Puissance had in het najaar van 2018 een gesprek met Jan Vinck van Stoeterij Black Horses. Dankzij een samenwerking tussen Horseman en Puissance brengen wij in deze wedstrijdvrije periode deze reportage nog eens.

Jan Vink, oprichter van Stoeterij Black Horses, belandde per toeval in de paardensport

Black Horses is nu al een indrukwekkende stoeterij langs de Kweldamweg in Sliedrecht, maar eigenaar Jan Vink heeft nog grootse bouwplannen op dezelfde locatie. “Binnen een kleine twee jaar hopen we jullie te mogen ontvangen in onze gloednieuwe accommodatie”, vertellen Jan Vink en zijn rechterhand Wobbe Kramer tijdens een hartelijk kennismakingsgesprek met Puissance.

Jan Vink en zijn medewerkers ontvangen ons in zijn prachtig kantoor. De kleinste details in zijn kantoorruimte verraden zijn passie voor de paarden.

Nochtans belandde u eerder toevallig in de paardenwereld…

“Dat klopt. Zo’n twintig jaar geleden kampte ik met een veel te hoge bloeddruk. Mijn dokter raadde me aan om een hobby te zoeken, zodat ik me tussen het zaken doen door wat meer kon ontspannen. (lacht). Ik kocht twee veulens en niet veel later nog twee 3-jarige merries. Met één zette ik de allereerste stappen om dressuurpaarden te kweken, met de andere om springpaarden te fokken. Mijn eerste veulen dat werd geboren, verkocht ik later als vijfjarige aan Amerikanen. En de rest van het verhaal is bekend…”

Black Horses is snel uitgegroeid tot een topstoeterij.

“We zijn heel tevreden met wat we vandaag doen. Black Horses heeft paarden die mooie resultaten halen in de internationale springsport en dressuur, maar we zijn ook bezig met tuigpaarden en dekhengsten. Alles bij elkaar hebben we een kleine 500 paarden lopen. Zoals al aangehaald hebben we grote plannen om ons op deze locatie in Sliedrecht nog verder te ontwikkelen. Hier gaan we een accommodatie bouwen om sportpaarden in de allerbeste omstandigheden te fokken en op te leiden.

Kan u iets meer vertellen over die plannen?

“We beschikken hier al enkele jaren over een terrein van 65 ha, wat we al een complete make-over gaven. Een oude boerderij met twee woonhuizen en een grote melkstal sloopten we toen om plaats te maken voor een nieuw onthaalgebouw en de huidige stoeterij met alle nodige faciliteiten. Maar we willen nog een hele stap verder gaan met Black Horses. We bouwen een volledig energieneutraal complex waar alles draait rond het welzijn van de paarden. Zowel qua ruimte met veel boxen, een verzorgingsstraat van dertien meter hoog, een praktijkruimte voor onze eigen dierenarts, een binnenbak van 27 bij 65 meter, een hengstenstal,… als qua leefomstandigheden.”

 

 

Wat bedoelt u daarmee?

“In het bedrijfsleven ben ik ook steeds bezig geweest rond procesmatig werken en uitzoeken hoe we bepaalde processen kunnen automatiseren en optimaliseren. Dat passen we bij Black Horses ook toe op verschillende domeinen. Voor onze nieuwe stallen werken we een klimaatgestuurd systeem uit waardoor de temperatuur in de boxen een heel jaar lang rond de 20°C is. Er komt ook een luchtrecuperatiesysteem waarbij we in één beweging verse lucht aanvoeren en de ammoniakdampen afvoeren en deels recupereren. Ook het voeren van de paarden verloopt volledig automatisch. Nu al gebruiken wij een voederrobot om driehonderd paarden te voeren, maar dat systeem gaan we verder ontwikkelen. Per paard zal het instelbaar zijn hoeveel keer per dag die moet eten en hoeveel. Ook de aanvoer van stro, hooi, ruw voer verloopt geautomatiseerd. Hier komt straks geen kruiwagen meer binnen, zelfs niet voor het afvoeren van de mest.

Blijven jullie hier actief tijdens de bouw?

“Voor een stuk wel, maar grotendeels verhuizen we onze activiteiten tijdelijk naar een andere site, hier in de buurt. Daar zijn nu al 50 boxen en we bouwen er nog eens 20 bij. Daar beschikken we ook over een binnen- en buitenpiste om de paarden te trainen.”

Wie traint uw paarden?

“Mijn dochter en een andere amazone rijden de dressuurpaarden. Voor de jonge springpaarden te trainen hebben we twee eigen ruiters. Carlo Van Kaathoven is de bedrijfsleider van Black Horses. Hij wordt in de fokkerij bijgestaan door onze eigen dierenarts. Een belangrijke schakel binnen ons bedrijf.”

Jullie werken veel samen met de universiteit van Utrecht

“Ja, we wisselen veel kennis uit. Samen maken we regelmatig evaluaties op van onze paarden en de kweekprogramma’s die we volgen. Dan is het extra handig dat onze eigen dierenarts met kennis van zaken rechtstreeks kan communiceren met de specialisten van de universiteit van Utrecht. Ook in het nieuwe complex van Black Horses krijgt de dierenarts een professioneel uitgeruste praktijkruimte. We voorzien trouwens ook zes studio’s waar stagiairs die op de stoeterij werken, hier ook kunnen inwonen.”

In het nieuwe complex komen alle faciliteiten onder één dak?

“Ja, omdat we zo nog meer controle willen houden over alles. Zo kunnen we bijvoorbeeld nog beter uitzoeken welk paard het beste bij welke ruiter past. We ambiëren om te blijven meedraaien aan de top van de internationale springsport. Wedstrijden bijwonen vind ik nu al het leukste wat er is, maar als je daar paarden van Black Horses mooie resultaten ziet halen, is het nog net iets leuker (lacht).”

Beste Jan Vink en Wobbe Kramer, hartelijk dank voor jullie tijd en de hartelijke ontvangst bij Black Horses.

“Jullie ook bedankt. Als de nieuwe accommodatie klaar is, nodigen we Puissance graag nog een keer uit voor een uitgebreide rondleiding bij Black Horses.”

Bron: 
Tekst Stijn de Koning - Puissance