Simon Morssinkhof: "We zitten in een situatie die veel uitdagingen met zich meebrengt"

Blog
07 apr 2020
Door Maxine Van Molecot

In onze dagelijkse blog over de coronacrisis laten we telkens iemand uit de paardensector aan het woord. Zo hadden we gisteren Philippe Le Jeune Jr nog die ons vooral wou aanzetten om samen door deze situatie te komen. Vandaag geven we het woord aan een jonge Belgische springruiter.

Simon Morssinkhof is ondertussen toch wel een vaste waarde bij de Belgische jeugd. Zo nam hij al deel aan zes Europese kampioenschappen bij de jeugd. Hij behaalde ondertussen al drie medailles, waarvan twee gouden teammedailles en in 2018 behaalde hij individueel brons op het EK Junioren in Fontainbleau met Vivolta de Gree. Dat jaar mocht de ruiter uit Lommel eveneens naar de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Daar behaalde hij zilver met het Europese team en werd hij individueel zevende. De twintigjarige ruiter studeert verder ook nog aan de Business School Notenboom. Vandaag vertelt hij ons iets meer over zijn situatie tijdens de coronacrisis.

"Het is een bizarre situatie waarin we ons bevinden. Als je ziet wat er nu in de wereld gebeurt en hoe dat veel mensen beïnvloedt, dan mogen wij ons als paardenmensen gelukkig stellen dat we ons elke dag nog relatief vrij kunnen bewegen en met de paarden kunnen bezig zijn. Natuurlijk heeft het wel een grote impact op de sport en de hele paarden business. Desondanks geeft dit ook weer mogelijkheden om te focussen op zaken waar we normaal gezien in ons drukke bestaan ons niet op kunnen richten."

"Mijn paarden probeer ik goed in conditie te houden en ik geef ze vooral veel afwisselend werk. Zo ga ik met ze naar het bos, de galoppiste op, of rijd ik ze op de graspiste. Zo raken ze niet verveeld en blijven ze gelukkig. Doordat de paarden momenteel geen wedstijden lopen, hebben ze automatisch al wat meer rust."


"In Valencia ben ik het buitenseizoen gestart en heb ik een goede concours gehad. Ik ben hierheen gegaan met als doel de paarden voor te bereiden op het buitenseizoen. Het is jammer dat ik niet naar de andere wedstrijden kan toe werken en dat het plan is veranderd, maar we zitten nu eenmaal allemaal in dezelfde situatie."

"Ik was geselecteerd om de landenprijs in Opglabbeek te rijden. Het is jammer dat dit niet doorgaat want het is toch altijd speciaal om een landenprijs in eigen land te rijden. Ook wou ik nog een weekend naar Gorla Minore gaan voor de CSI3* te rijden. Lanaken is altijd een vast onderdeel in ons voorjaarsprogramma en dat is ook heel spijtig dat het niet doorgaat."

"We weten nog niet of de kampioenschappen zullen doorgaan. Verder probeer ik mijn paarden gewoon in conditie te houden. Voor de kampioenschappen is mijn eerste paard Vivolta de Gree. Als tweede paard heb ik Perigrosso. Daarnaast heb ik ook een nieuw paard Agnes. Ik hoop haar eveneens te kunnen gaan inzetten op dat niveau."


"Wat school betreft zaten mijn lessen er voor dit trimester al bijna op. De laatste lessen heb ik online gevolgd, en nu moet ik in de aankomende weken twee mondelinge examens en vier schriftelijke examens online afleggen. Nu dat ik meer op onze stal aanwezig kan zijn, merk ik dat het managen van onze stal mij ook enorm boeit en dat er heel veel bij komt kijken. Ik wil voorlopig met de paarden door blijven gaan en misschien in een latere fase instromen in het familiebedrijf. Een combinatie van de twee zou het beste zijn uit beide werelden."

"Ik ben daarnaast veel bezig met klusjes rond ons huis en in de stal. Ik ga ook veel sporten of fietsen met mijn familie. Eveneens ga ik met mijn crossmotor soms naar het bos."

"Zie het niet enkel negatief. Probeer je tijd nuttig in te vullen en wat extra aandacht te besteden aan de kleine, maar vaak toch belangrijke dingen. Zowel met de paarden als in ons privéleven is dit belangrijk. Zodra we straks weer ons normale leven kunnen hervatten, zijn we hopelijk tot het inzicht gekomen dat het eigenlijk allemaal niet van zo zelfsprekend is. We zullen de mooie concoursen die jaar in, jaar uit worden georganiseerd net wat meer appreciëren en ervan kunnen genieten."