Philippe Le Jeune: "Vigo heeft zich ook altijd super gevoeld in La Baule"

Blog
15 mei 2020
Door Horseman Kristof

Geen CSIO La Baule deze week, maar geen nood. Horseman brengt de komende dagen samen met enkele Belgische hoofdrolspelers uit het verleden hun mooiste La Baule momenten naar boven.

Philippe Le Jeune prijkt als winnaar van de bekende Derby van La Baule op de erelijst in 2003. Eerder zijn onze landgenoten Eric Wauters (1977, 1980 en 1981) en Evelyne Blaton (1986) daar al in geslaagd. In 1977 was Philippe in zijn eerste Derby van La Baule al derde geworden met zijn juniorspaard Gentleman Jim. In die Derby zijn er uitzonderlijk drie foutlozen. Het is het begin van zijn liefde voor La Baule. In 2003 wint Philippe de Derby met Double O Seven, voor  de Ier Cian O'Connor (Irish Independent Casper) en de op dat moment nog heel jonge Zwitser Steve Guerdat (Cool Man). In 2007 rijdt hij met Ulysse naar een tweede plaats in de Derby.

Philippe: Het was de laatste maal dat de derby over het toenmalige parcours plaatsvond. In 2004 is dat veranderd. Ik weet nog dat de Derby van La Baule winnen, heel lucratief was. Double O Seven sprong altijd fantastisch in La Baule. We hebben samen de Derby gewonnen, de landenwedstrijd in 1999 en werden er vijfde in de Grote Prijs. Ik ging met hem naar het strand en de zee, niet in de paddock. La Baule is een fantastisch concours. Naast Aken is het mijn favoriete CSIO. Ik heb er heel goede herinneringen aan. We voelen ons goed in La Baule. Het is de eerste grote buitenwedstrijd. Ik was er altijd supergemotiveerd en goed voorbereid aan de start. Met Carlina, die later naar Pius Schwizer is gegaan won ik de Future Elite Prijs voor zevenjarige paarden. Vigo heeft zich ook altijd super gevoeld in La Baule. In 2008 maakten we deel uit van het winnende Belgische team. In 2012 opnieuw en werden we tweede in de Grote Prijs.

Philippe Le Jeune is niet de laatste Belgische winnaar van de Derby van La Baule. In 2005 wint Grégory Wathelet met Hugo Gesmeray. Grégory blijft minstens nog een jaar langer in het bezit van dat statuut.

Bron: 
Tekst Kris Van Steen naar een idee van Dirk Caremans