Philippe Le Jeune Jr: "We moeten hier samen doorkomen"

Blog
06 apr 2020
Door Maxine Van Molecot

Een nieuwe week betekent ook een nieuwe reeks artikels over hoe mensen in de paardensport omgaan met de coronacrisis. Ook deze week hebben we weer tal van interessante personen die ons te woord zullen staan en ons een kijkje geven in hun wereld en hoe deze veranderd is door het coronavirus.

Vandaag is het de beurt aan Philippe Le Jeune Jr. De zoon van de voormalige wereldkampioen jumping is actief als speaker op tal van wedstrijden. Zo werkt hij onder andere voor de Longines Global Champions Tour en Global Champions League. Jaarlijks is hij ook terug te vinden op de jumping van Luik. Daarnaast is hij ook commentator bij onder andere Eurosport en Clip My Horse.

"Het is een speciale situatie. Niet alleen in België, maar ook voor iedereen in de wereld. Iedereen staat nu gelijk en wacht af hoe dit nu zal verdergaan. Het is toch een sociale catastrofe voor iedereen. Het is een economische catastrofe, maar eerst en vooral is het ook een catastrofe voor de families. Het ergste van al zijn het aantal doden die er nu vallen en het aantal mensen dat ziek worden door het coronavirus. Daarnaast kunnen de kinderen nu ook niet naar school en men mag ook niet vergeten dat het voor sommige mensen niet zo'n makkelijke situatie is thuis."

"Het is misschien wel moeilijk dat we momenteel geen job hebben, maar eerst en vooral moeten we blij zijn dat we in België een goede gezondheidszorg hebben, dat de overheid toch het maximum probeert te doen. Zo blijven zoveel mogelijk mensen toch in goede gezondheid. Dat geldt toch voor mij en mijn familie. Het is toch een moeilijke situatie als iemand in je familie Covid-19 heeft of helaas al is overleden. Financieel wordt het voor iedereen moeilijk. We moeten met deze situatie dus niet egoistisch kijken, maar we moeten hier samen doorkomen. We moeten er samen voor werken en hier samen uitraken."


"Ik mocht normaal gezien naar Gorla Minore, dat is in het midden van de hardst getroffen streek in Italië. Dat is natuurlijk in het water gevallen en dan ging ik daarna naar de Hubside Jumping in Saint-Tropez, maar deze is eveneens afgelast. Het wordt even afwachten en zien hoe het verder gaat."

"Ik kan momenteel mijn familie iets meer helpen. Zo kan ik nu ook iets meer bij hun zijn en onder andere ook met mijn zusjes spelen en op stal helpen. Ik rijd nu dagelijks drie tot vijf paarden. Met dit weer kan het alleen maar goed zijn dat we wat van de buitenlucht kunnen genieten. Het is dus geen totale lockdown voor ons aangezien we op stal veel plaats hebben en dat is wel aangenaam. Verder ben ik ook bezig met documenten klaar te maken voor later in het seizoen. Zo ben ik momenteel onder andere bezig met de database bij te werken met resultaten, nieuwe muziek te beluisteren en nieuwe jingles te maken. Alles klaarstomen om meteen van start te gaan als we groen licht krijgen."

"Ik heb het geluk dat ik normaal gezien tijdens de rest van het jaar de wereld mag rondreizen. Ik denk nu niet dat ik in de toekomst meer ga opletten als ik op reis ga. Iedereen zal misschien wel wat voorzichtiger moeten zijn. Het leven gaat verder. Het coronavirus is nu voor de eerste keer in Europa. Komt er een tweede of misschien zelfs derde keer, ik weet het niet. Ik ga na deze crisis gewoon verder met reizen naar alle landen."


"Het probleem momenteel is dat we geen nieuwe datum krijgen van wanneer het seizoen van start zal kunnen gaan. Het is afwachten, het is telkens een week, twee weken langer. Vele wedstrijden worden afgelast, zelfs iets later in het seizoen al. Het wordt gewoon afwachten en een puzzel maken van wat wel zal doorgaan en wat niet. Dan zullen we zien hoe het verder loopt in 2020. Vooral het winterseizoen voorbereiden en kijken naar 2021. Positief blijven is het belangrijkste."

"Een tip voor als je momenteel geen werk hebt: plan je dag in, maak een uurrooster. Als je voor iets normaal gezien tien minuten nodig hebt, plan er dan twintig in. Zo blijf je bezig en krijg je geen lege momenten in je dag. Als er nog wat vrije tijd is, let dan iets meer op je gezondheid en probeer aan iets van sport te doen. Ik kook momenteel veel, dat doe ik graag. Nu pak ik hier extra tijd voor en het is heel leuk om voor de familie te koken natuurlijk."

"Het belangrijkste is dus dat we momenteel denken aan de mensen die het nu moeilijk hebben. Eerst en vooral voor de zieke mensen, de families die aan het lijden zijn. Dan kijken naar de mensen die het financieel en ook familiaal moeilijk hebben. Het is ook uiterst belangrijk om te letten op familie en vrienden. Zodat iedereen in een goede gezondheid blijft. De belangrijkste les van het coronavirus is: niet egoistisch zijn en samen kijken naar de toekomst, samen positief blijven en hopen dat het goed afloopt!"