Peter De Schrijver over de impact van het Corona virus als fokker, hengsten- en manegehouder

Reportage
08 mei 2020
Door Horseman Kristof

Bij Stal Prinseveld in Maldegem hadden ze net voor de Corona-uitbraak hun training en fokkerij activiteiten uitgebreid. Horseman had een gesprek met zaakvoerder Peter De Schrijver.

Hoe zijn de voorbije weken bij jullie verlopen?

We hebben de voorbije periode een planning opgemaakt zodat de opkomst van de pensionklanten mooi gespreid werd. Het aantal aanwezige personen is in die mate beperkt dat ten allen tijde de social distancing kan gegarandeerd worden. Elke pensionklant moet doorgeven op welk tijdstip ze naar hun paard willen komen, wij bekijken dan of het mogelijk is en geven al dan niet toestemming. De meeste klanten zijn vandaag flexibel en kunnen zich makkelijk aanpassen.

Verwachten jullie dat de ponyfokkerij deze Corona crisis zal voelen? 

Wij hebben op dit moment niet echt het gevoel dat de Corona crisis een grote impact zal hebben op de ponyfokkerij. De vraag is ongeveer hetzelfde als andere jaren en sommige merries worden nu gedekt omdat ze een langere periode geen sport kunnen lopen. De eigenaars van zo’n sportpony’s zien het nu als een verloren sportjaar.

We hebben dit jaar ook geïnvesteerd in een KI-ruimte zodat we een groter publiek kunnen bedienen. Tot vorig jaar werd er enkel natuurlijk gedekt. Vanaf dit jaar kunnen we het sperma van thuis uit verzenden naar onze klanten.

Op dit moment is onze Konquistador van Orchid’s de meest gevraagde hengst. Hij heeft zelf op 7-jarige leeftijd internationaal 1m30 gesprongen en komt uit een sterke, bewezen moederlijn. Konquist is een leermeester voor onze zoon Brent om naar een hoger niveau te gaan. Met zijn vermogen, sterke galop, gouden karakter en mentaliteit is hij een meerwaarde voor vele ponymerries.

Jullie zijn dit seizoen ook begonnen met het opvolgen van merries die moeten veulenen. Kunnen klanten hiervoor in deze Corona tijden nog steeds bij jullie terecht en hoe gaan jullie te werk?

Er staan inderdaad verschillende merries op stal die opgevolgd worden voor het veulenen. We begeleiden de geboortes via een gespecialiseerd geboortemeldingssysteem. Het systeem bestaat uit een zender op de vulva van de merrie die ons een melding geeft via de GSM bij aanvang van de geboorte.

De merries staan ook in stallen met camerabewaking. Zo kunnen we de merries 24/24 opvolgen. We zorgen ervoor dat de veulens hun eerste vaccins krijgen en dat ze de eerste biestmelk drinken. Verder volgen we op dat de nageboorte bij de merrie correct afkomt.

We bieden de mensen ook een algemene service aan. Klanten kunnen ervoor kiezen dat wij hun merrie, samen met de dierenarts, verder opvolgen om opnieuw te bezaaien.
Verder, als de klant dit wenst, groeien hun veulens op in groep op de weide met andere merries en veulens. Wanneer het veulen gespeend moet worden, kan de drachtige merrie opnieuw naar huis. De veulens kunnen bij ons op stal verder opgroeien in een groep met leeftijdsgenoten die ze reeds kennen.
Een ander voordeel voor de eigenaars is richting verkoop. Normaal gezien (zonder Corona) komen elk jaar enkele veilingcomités bij ons thuis naar de veulens kijken aangezien we er toch steeds een mooi aantal hebben. Indien de klant dit wenst kunnen we hun veulen ook presenteren. Zo moeten ze hun veulens niet naar selectiedagen gaan transporteren.

Welke services bieden jullie nog aan?

Naast onze fokkerij, hengstenhouderij, merriebegeleiding en opfok kon je vóór de Corona-periode  bij ons terecht voor zowel groep- als privélessen, ponykampen van 3 of 5 dagen (van beginnelingen tem gevorderen), springstages en groepswandelingen. Je kan als externe ruiter ook onze buitenpiste, binnenpiste of renpiste komen huren.

Door Corona hebben we onze sportactiviteiten verplicht moeten stopzetten en de verkoop van de gefokte paarden is nu ook even volledig stilgevallen. We hopen dat dit toch snel terug in gang schiet…

We kijken ernaar uit om binnenkort opnieuw privélessen te mogen organiseren. We willen tijdens de eerste periode onze lesklanten die geen eigen paard hebben de kans geven om gedurende een korte periode te laten ervaren wat het is om een eigen paard/pony te hebben. Daarom gaan we onze lespony’s en lespaarden verhuren. Wie een pony huurt, wordt 1x per week begeleid tijdens een privéles. De andere dagen kunnen ze de paarden vrij komen rijden. Gedurende deze periode worden de lesklanten ook even een ‘pensionklant’.

We wachten af wat er in de toekomst terug toegestaan wordt. We vermoeden dat groepslessen onder bepaalde voorwaarden zullen mogen. Als we hier meer over weten, gaan we beslissen hoe we dit verder kunnen organiseren.

Wat is jullie verwachting met de ponykampen voor komende zomer?

We hopen dat dit onder bepaalde voorwaarden zal kunnen doorgaan. Dit gaan we ook moeten bekijken als de overheid hier meer duidelijkheid over brengt.

Wanneer de kampen niet mogen doorgaan zoals gepland, zijn we verplicht ons meer te richten op individuele begeleiding. Deze beslissing gaan we pas kunnen nemen als we meer duidelijkheid krijgen van hogerop.

Indien er geen kampen toegestaan zijn, denken we erover om het verhuren van onze lespony’s en –paarden dan door te trekken naar de toekomst.

Je zit thuis nog met twee jonge ruiters. Hoe houden zij zich bezig in deze tijden?

Onze zoon Brent (12 jaar) en Aure (9 jaar) hebben momenteel de tijd van hun leven. Ze staan elke ochtend klaar om te helpen bij het voederen, mesten en het verzorgen van de paarden. Als dit werk klaar is, rijden ze enkele pony’s. Tijdens de voorbije weken werden de pony’s vaak ontspannen gewerkt. Ze vonden het leuk om op de renbaan te rijden.
We hebben met onze jonge pony’s wel ervaren dat deze periode hun deugd deed. De druk was minder en ze zijn tijdens deze periode sterker geworden.

In de namiddag werken beide kinderen aan hun schoolwerk. Wanneer ze hiermee klaar zijn, wordt er soms nog een pony gereden of gaan ze ravotten met onze honden, of varen op de vijver of knutselen ze een glijbaan op onze trap... Er is hier plaats genoeg en Brent en Aure zijn beide vrij inventief. ’s Avonds helpen ze altijd alle paarden terug binnen te halen.

Vanaf volgende week gaan we ook opnieuw extern gaan trainen. Hopelijk kunnen we de draad terug snel oppikken van voorheen. Want voor de lockdown gingen we wekelijks op wedstrijd om de nodige ervaring op te doen. Dit hebben we nu even moeten missen. Brent werd in maart 12 jaar en het plan was om samen met Konquist zijn eerste ervaring op internationale wedstrijden op te doen.

Wat brengt de toekomst?

We hopen dat de handel snel opnieuw op gang komt. Normaal gezien proberen we elk jaar toch een aantal veulens via veilingen en dergelijke te verkopen. We willen ook heel graag verder uitbouwen in het begeleiden van bevallingen van externe merries en opfok van veulens en jonge paarden.