Paul Peeters: "De hengstenkeuring is hét BWP-evenement van het jaar"

Fokkerij
08 jan 2021
Door Horseman Kristof

Paul Peeters was gedurende vier mandaten van telkens vier jaar voorzitter van de stamboekcommissie van de hengstenhouders. Enkele maanden geleden heeft hij de fakkel doorgegeven aan Kurt Asselberghs.

EquiTime had een gesprek met beide heren. Een kort stukje eruit:

Paul, welke zijn de mooiste realisaties als voorzitter van de stamboekcommissie van de hengstenhouders?

“Het verplaatsen van de hengstenkeuring naar Moorsele. Vanaf dat moment is de hengstenkeuring beginnen uitgroeien tot een topevenement zoals we het vandaag kennen. De hengstenkeuring is hét BWP-evenement van het jaar. … Gedurende mijn 17 jaar voorzitterschap heb ik met elke voorzitter van BWP (Carl Rijcken, Kris Keersmaekers, en Jozef Bauters, n.v.d.r.) een constructieve samenwerking gehad, ook al moesten soms gevoelige zaken beslist worden, zoals bijvoorbeeld het afschaffen van de nakomelingenkeuring.”

Wat zijn de grootste uitdagingen naar de toekomst toe?
Paul: “voor de hengsteneigenaars is dat het vinden van het gepaste antwoord op de vraag ‘hoe gaat men het sperma op een beheersbare manier commercialiseren?’.”

Kurt: ““Vroeger sprak men over hengstenboeren. Daarna zijn het hengstenhouders geworden en nu zijn het hengsteneigenaars.”…

“Vroeger werd zwaar geïnvesteerd in nieuwe, jonge hengsten en was het aanbod goedgekeurde hengsten kleiner. Nu wordt een jonge hengst gekocht veelal met het oog op een mogelijke sportcarrière en indien de hengst wordt goedgekeurd, dan is dat een extraatje. Er is een enorme evolutie.” Paul beaamt: “Bijna alle hengstenhouders zijn sportstallen.”

Als we het hebben over ICSI en vaderdieren: is deze techniek een opportuniteit of een bedreiging?

Paul: “De generaties gaan elkaar veel sneller opvolgen. Vanuit om het even welk land kan men het beste genetisch fokmateriaal in de wereld kopen. Wie zich daarop toelegt, kan na enkele jaren veulens uit topmerries aanbieden. Voor de hengsteneigenaar is ICSI op termijn een bedreiging."

Kurt: “Ik heb zopas nog een veulen met topbloed telefonisch verkocht aan een zakenman. Men is echt op zoek naar het beste genetisch materiaal. Bloedspreiding blijft belangrijk. De BWP-hengstenjury is op dat vlak ruimdenkend. Goed is goed, maar te veel kan misschien niet meer goed zijn.”

Lees het hele artikel in EquiTime december!

Bron: 
Belgian Warmblood - Tekst Jo De Roo