Op bezoek op ’t Meulenhof bij Jimmy Vermeulen
Of hoe een ‘uit de hand gelopen hobby’ een indrukwekkend aantal toppaarden oplevert
Tekst: Kris Van Steen – Foto’s: Dirk Caremans
Als u straks naar Nixon van ‘ Meulenhof (Denzel van ’t Meulenhof x Carthago) kijkt in een 5*GP of Nations Cup, de Olympische Spelen in Parijs, misschien, dan kijkt u naar een paard dat geboren werd in de Veldstraat in De Velle. Een lieflijk in de driehoek Temse, Beveren en Sint-Niklaas aan de rand van de drukke E17. Een regio waar toppaarden met de regelmaat van de klok geboren worden. De fokkerij van Jimmy Vermeulen – u weet meteen waar de stalnaam ‘van ’t Meulenhof’ vandaan komt – is een hofleverancier van toppaarden uit ‘t Soete Land van Waas. Jimmy, aannemer en nog alle dagen met zijn mensen op de werf actief, bouwt er op genen van zijn twee stammerries, steen per steen, verder aan zijn succesvolle fokkerij.
Hoe ben jij in de paardensport/fokkerij gerold Jimmy?
Jimmy: Ik ben begonnen bij de pony’s in LRV zoals de meeste ruiters en amazones. Mijn ouders hadden niks met paarden of pony’s. Mijn pa was metser. Heel toevallig eigenlijk, na een communiefeest bij mensen die een ponytje hadden thuis. Ik had blijkbaar toch wel een beetje talent want bij de paarden raakte ik vrij makkelijk in de klasse Zwaar. Ik ben dan ook binnen HROV beginnen rijden en van daaruit een aantal nationale wedstrijden. Op dat moment ben ik me ook gaan toeleggen op de fokkerij en kwamen de cycluswedstrijden daar eigenlijk heel natuurlijk bij. Dat paste ook goed in de opleiding van de jonge paarden.
Jij hebt hier ondertussen een indrukwekkende stal staan. Met heel veel paarden. Is dat altijd zo geweest?
Jimmy: Nee! (lacht) Dit is echt een schoolvoorbeeld van wat een ‘uit de hand gelopen hobby’ is. Toen mijn vader nog leefde zijn we begonnen met een tweetal veulens per jaar. In heel bescheiden stallen. Ondertussen is het gemiddelde opgelopen tot een twaalftal per jaar. Dat is ook genoeg hoor. Ik wil het allemaal overzichtelijk en beheersbaar houden. De nieuwe stallen staan er nu iets meer dan een jaar. We hebben daar goed over nagedacht. Heel functioneel gebouwd. Ik heb twee hele goede medewerkers die de fokkerij opvolgen. Ik moet me over de paarden eigenlijk geen zorgen meer maken. Dat loopt super zo en dat geeft een zekere rust. En ik kan me concentreren op het bouwbedrijf. De paarden zijn en blijven ‘hobby’.
Jij woont op nog geen drie kilometer van de vruchtbare stallen en weides van de familie De Brabander en Stal De Muze. Dat is waarschijnlijk ook wel een belangrijke pijler in het succes van de fokkerij van ’t Meulenhof?
Jimmy: Klopt. Joris is mijn buurman. Het verhaal van onze samenwerking is eigenlijk mooi. We kochten ooit een jong paard bij Joris en we dachten net als Joris dat dat een heel goed paard zou worden. Dat bleek achteraf eigenlijk toch niet het paard te worden dat we allebei in gedachten hadden. Joris heeft dat toen heel schoon opgelost. We kregen toen de beschikking over twee topmerries Vici van ’t Plutoniahof (Nabab de Reve x Rotary) en Vodka Orange de Muze (Darco x Jalisco B). Een dochter van de bekende merrie Fragence de Chalus. Dat is ondertussen vijftien jaar geleden. Sindsdien is onze samenwerking alleen maar beter en beter geworden. Joris moest dat niet doen … hij deed het wel … schoon.
Hoe moeten we die samenwerking nu zien?
Jimmy: We hebben een aantal merries samen. Team De Muze, zorgt voor de inseminatie. Als ze zes weken drachtig zijn komen die merries naar hier. Tot de veulens drie jaar zijn zorgen wij ervoor. Dan bekijken we de paarden samen. Die samenwerking en nuchtere manier van werken heeft ons al heel wat voordelen en goede paarden opgeleverd.
Ondertussen is het Meulenhof ook hofleverancier bij Eurohorse. Ook een geslaagde vorm van samenwerking lijkt me. Jos heeft een bijzonder goed en veelbelovend paard aan Nixon lijkt me?
Jimmy: Die samenwerking is ontstaan tijdens de BWP-hengstenkeuring toen Nixon van ’t Meulenhof goedgekeurd werd voor BWP. Axel wou hem toen kopen. Ik wilde wel verkopen, maar alleen de helft. Omdat ik er van overtuigd was dat het een heel goed paard zou worden. Zeer recentelijk heeft Axel mijn helft overgekocht met het oog op de sportieve carrière van Jos. Ook met Axel is het heel prettig samenwerken. Altijd correct. Topmensen. Net als de familie De Winter uit Sint-Katelijne-Waver. Jeroen rijdt ondertussen een aantal paarden uit onze fokkerij. Hij doet dat fantastisch. Op deze manier is samenwerken heel plezierig.
Heb jij zelf al producten van Nixon?
Jimmy: Ja (glimlach) en ze brengen ook wat ik van verwacht had. Als jong paard zijn ze vaak hoog opgeschoten maar dat halen ze snel in. Hij geeft zijn mentaliteit in de piste absoluut door aan zijn nakomelingen. Axel heeft recent nog een vijfjarige zoon, Renshaw van ’t Meulenhof (Nixon x Vigo x Bamako de Muze) gekocht, en dat lijkt wel zijn vader als je die in de piste ziet. Ongelooflijk hoe die meewerkt en meedenkt. Renshaw stamt in de vaderlijn af van Carthina van ’t Ruytershof Z (Carthago Z x Lys de Darmen) en Narcotique de Muze IV (Quidam de Revel x Chin Chin). Dat zijn toch twee merries die meer dan hun stempel hebben gedrukt.
Dat zijn we ineens bij de twee stammerries van fokkerij van ’t Meulenhof?
Jimmy: Carthina Z, de moeder van Emerald en Diamanthina, is misschien wel het belangrijkste paard in heel onze fokkerij. Daar heb ik een beetje het geluk gehad dat ik die kon kopen van Bert Van Den Branden, mijn voormalige schoonbroer. Ze heeft na die twee iconen die bij Bert werden geboren, nog een hele resem fantastische nakomelingen gegeven. De internationale lijst is te lang maar met, Fragile van ’t Meulenhof (v. Calato Z), Illusionata van ’t Meulenhof (v. Lord Z), L’ Innoncence van ’t Meulenhof (v. Diamant de Semilly), Nixon van ’t Meulenhof, heeft ze voor onze fokkerij toch vier absolute toppaarden gegeven die op 1.60m.-niveau of hoger springen. De zonen en dochters uit nakomelingen van Carthina tellen we daar niet bij. Het CV van Narcotique de Muze IV oogt net een tikkeltje minder impressionant maar ook zij heeft al verschillende internationaal springende paarden tussen haar vele nakomelingen lopen. De bekendste is Jenson van ’t Meulenhof (v. Vagabond de la Pomme) onder het zadel van Niels Bruynseels.
Kan jij alle ‘van ’t Meulenhof-paarden’ nog een beetje opvolgen? De lijst is ondertussen ongelooflijk lang …
Jimmy: Ik probeer dat wel. Maar met mijn werk is dat toch moeilijk. Ik sta vaak van ’s morgens tot ’s avonds mee op de werf, omdat ik voeling wil houden met het werk. ’s Avonds komen daar de mails en offertes maken bij. Ik ben heel blij dat ik twee hele goeie mensen heb voor de paarden. Ik zeg van wie ze gedekt moeten worden en zij rijden er mee naar de Galgstraat bij stal De Muze hier een beetje verder. Mij ziet Joris eens op een feestdag (lacht). Op Pinkstermaandag ben ik nog eens op Stal de Muze geweest … Joris lacht dan een beetje met mij (glimlach).
Ik heb de indruk dat hier een tevreden fokker zit …
Jimmy: Ik ben op dit moment supercontent met de manier waarop het nu loopt. Uitbreiden hoeft niet meer voor mij. ‘Pas op dat het niet boven je hoofd groeit’ zegt Joris altijd. Hij heeft zoals zo vaak gelijk. Kwaliteit komt misschien wel uit de kwantiteit, maar je moet ze allemaal groot krijgen op een goede manier. Ik hou ervan dat de veulens buiten kunnen op goede weides. Met niet te veel samen. Geen hele kuddes die de wei kaalvreten waardoor je al snel op voordroog moet overschakelen. En de beteren moeten ook op een deftige manier opgeleid worden. Ik heb verschillende paarden samen met Jan Wuytack en Frederik, zijn zoon, doet dat super. Als ze dan vier jaar zijn kijken we samen met Joris welke weg we met welk paard zullen bewandelen en wie wat zal doen.
Zijn er dit jaar al toekomstige toppers geboren?
Wie weet? (knipoog) Er zijn op dit moment een zestal veulens geboren. We zitten in de helft.
Bedankt Jimmy en heel veel succes
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Dirk Caremans.