Nick Bossaerts: "Drie jaar op rij nationaal eventing kampioen, dat doen er weinigen"

Eventing
24 apr 2020
Door Horseman Kristof

Het Oost-Vlaamse dorp Maarkedal zou normaal gezien dit weekend het decor vormen voor de nationale LRV kampioenschappen eventing bij de pony's en paarden. Echter, door de gekende Corona omstandigheden, geen nationale kampioenschappen in de Vlaamse Ardennen.

Horseman zou Horseman niet zijn als we de sfeer van deze kampioenschappen de komende dagen niet zouden brengen. #beleefLRV, niet waar?

De komende dagen blikken we met enkele nationale pony kampioenen terug op hun titel. Na Jorich Spits gisteren (kampioen in 2012) hebben we vandaag een terugblik met Nick Bossaerts.

Nick Bossaerts, rijdende voor de ponyclub van Broechem, was 15 jaar oud toen hij in 2007 de titel van nationale eventing kampioen won op het kampioenschap in Minderhout. Hiervoor rekende hij op zijn pony Rosita. Voor Bossaerts was het zijn derde nationale eventing titel op rij, nadat hij in 2005 en 2006 ook al goud won in reeks 2 met Hiawatha.

Hoe verliep jouw kampioenschap in 2007?

De voorbereiding naar het kampioenschap verliep nogal moeilijk omdat de examenperiode daar aan vooraf ging. Het kampioenschap zelf verliep wel goed. Na mijn dressuurproef had ik een goed gevoel. Rosita liep goed en ze had er duidelijk zin in. Voor aanvang van de cross had ik wel een beetje last van zenuwen, maar eens vertrokken waren ze weg. Met Rosita moest ik bij het begin van de cross altijd goed op mijn hoede zijn omdat ze dan al eens wat meer durft te kijken.

In Minderhout weten ze altijd wel een zware en technische cross neer te zetten. Dat was toen ook het geval. Ik was daar goed op voorbereid en had mijn rit goed uitgestippeld in mijn hoofd. Aangezien de concurrentie het liet afweten in de cross country bleef ik als enigste over om het laatste onderdeel; de jumping af te werken.

Was deze titel jouw mooiste herinnering uit jouw ponytijd?

Als ik terugkijk op mijn ponytijd dan was dit een mooie prestatie, maar de mooiste herinneringen zijn toch die aan mijn tijd met de “legendarische” Hiawatha. Samen werden we maar liefst drie keer nationaal eventing kampioen en wonnen we nog tal van andere kampioenen titels in jumping en dressuur.

Welke ruiters hebben nadien nog met Rosita en Hiawatha gereden?

Na mij heeft mijn jongere broer Stef de teugels overgenomen van Hiawatha en minstens evenveel overwinningen behaald. Nadien werd hij verkocht aan de familie Van Riet (Stephanie) en daarna heeft Caro-Belle de Hornois er nog mee gereden. Momenteel staat Hiawatha bij Guy Beyers. Zijn dochtertje heeft er nog steeds plezier aan. Dit jaar wordt Hiawatha 27 jaar.

Rosita werd nog even gereden door Stef. Nadien werd ze verkocht, maar waar ze nu is weet ik niet.

Wat voor een pony was Rosita?

Rosita was een echte pony voor eventing. Ze was altijd gebeten om te vertrekken en gaf niet op voor de finish bereikt was. Haar opleiding kreeg ze van mijn oudere broer Jens.

Intussen kennen we jou als jonge springpaarden specialist. De eventing microbe kwijt geraakt?

Ik heb nog kort aan eventing gedaan met de paarden maar ben me dan meer gaan focussen op jumping. Bij de paarden is het moeilijker om beide te combineren.

Morgen deel 3 met Elise Korsten ....