Neri Pieraccini: "Enkel bepaalde ruiters en trainers mogen nog buiten"

Blog
19 mrt 2020
Door Maxine Van Molecot

In België zijn er al heel wat maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Maneges zijn ondertussen gesloten, maar eigenaars kunnen nog steeds naar hun paarden om deze hun dagelijkse beweging te geven. In Italië is de situatie al verder geëvolueerd en daarom is het land volledig in lockdown. Maar hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk? Wat houdt dat allemaal in voor de paardensport?

Horseman nam contact op met Neri Pieraccini. De Italiaanse ruiter verliet in juli vorig jaar de stal van Jan Vermeiren en keerde terug naar zijn thuisland. Momenteel gaat hij nog dagelijks naar zijn stal en houdt hij zich er bezig met het rijden van zijn wedstrijdpaarden, maar ook met het rijden van paarden van klanten. Deze laatsten mogen namelijk niet meer naar hun eigen paarden.

"Sinds ons land in lockdown is, mag je niet zomaar meer buiten komen. In principe mag het alleen nog om naar de supermarkt of naar de apotheek te gaan. Topsporters en trainers mogen eveneens hun huis uit, maar dit enkel met zeer specifieke toestemming. Zo heb ik van de nationale federatie een getekend document waarin staat dat ik de paarden mag gaan trainen. De federatie geeft dit alleen aan ruiters die echt van belang zijn voor het land. Als ze bijvoorbeeld internationaal rijden of als ze misschien in het team worden opgenomen voor Nations Cups. Als de politie je tegenhoudt en je hebt dit document niet, dan krijg je een proces verbaal en moet je meteen terug naar huis."

"Hier in Italië is het wel zo dat heel wat ruiters hun paarden hebben staan op een stalling bij hun trainer of op een pensionstal. Het is niet zoals in België dat mensen hun paarden aan huis hebben staan of hun eigen stalling hebben. De meeste klanten rijden ook meer voor hun plezier en springen tot 1.20m niveau. Het is dan ook zo dat elke stal verschillende grooms heeft en deze zorgen voor alle paarden die er staan. Niet elke ruiter heeft zijn/haar eigen groom. Momenteel mogen deze klanten niet komen rijden. Hun paarden worden dan gereden en verzorgd door ons of de trainers."

"Twee weken geleden was ik nog in België om naar enkele paarden te komen kijken bij Jan Vermeiren. Toen was de situatie in Italië nog helemaal nog niet zo ver gevorderd. Iedereen ging nog naar de supermarkt, mensen liepen dicht bij elkaar op straat. Toen dachten we allemaal nog dat het helemaal niet erg was. We hadden er nog geen idee van dat het zo'n grote impact zou hebben. Alles veranderde zo snel. Nu mogen we zelfs niet meer buiten zonder een masker te dragen en iedereen is toch wel bang voor het virus. Nu zie je bijna niemand meer. De straten zijn helemaal leeg, overal is het stil. Waar ik woon heeft het virus niet zo veel mensen getroffen als in het Noorden, maar het is toch best wel angstaanjagend. We kunnen er ook niets tegen doen."

Neri had ook nog advies om ons in deze tijden bezig te houden:

"Blijf elke dag naar de paarden gaan en geef hun de beweging dat ze nodig hebben. Het is voor hun belangrijk om elke dag aandacht te krijgen. Daarnaast kan Netflix ook helpen tegen de verveling. Mijn dagelijkse routine is nu: rijden, eten, netflix en slapen."

Lees ook: Bertram Allen zijn groom over de situatie in Wellington