Melanie Valckx: "Het moeilijke is dat niemand weet wanneer we opnieuw kunnen starten"

Blog
31 mrt 2020
Door Maxine Van Molecot

Een nieuwe dag, betekent ook een nieuw artikel in onze reeks over de coronacrisis. Gisteren spraken we nog met hippisch fotograaf Dirk Caremans over zijn huidige situatie. Vandaag hebben we een amazone die ons te woord staat.

Melanie Valckx is een eventing amazone die vooral actief is bij LRV De Linderuiters in Vorselaar, maar daarnaast rijdt ze ook op internationaal niveau. Vandaag horen we van haar hoe de coronacrisis haar dagelijkse leven beïnvloedt.

Horseman: "Je bent actief in de eventing en dan voornamelijk bij de LRV?"

Melanie Valckx: "Dat klopt. Ik ben een eventing amazone, maar ik ga ook vaak op jumping en heb dan ook enkele springpaarden. In de eventing wordt het jumping gedeelte de laatste tijd steeds belangrijker. Vroeger kon je je nog een balk permitteren, vandaag de dag is dat niet meer zo. Eén balk kan je nu met de nieuwe dressuur quotering meteen tientallen plaatsen achteruit doen schuiven in het eindklassement. Vandaar trainen we ook veel op parcourservaring."

"Buiten de LRV wedstrijden rij ik ook in de federatie eventing tot 4* niveau. Mijn paarden krijgen de basis op de LRV en indien ze goed genoeg blijken, gaan ze vanaf hun zes jaar mee op internationaal. Dan begint het echte werk voor hun."

Horseman: "Het coronavirus is net uitgebroken nu het buitenseizoen van start ging en de eerste eventings van het jaar op de planning stonden. Welke impact heeft dit virus op jou?"

Melanie Valckx: "Een hele grote impact. Het moment dat we het nieuws kregen dat de wedstrijden werden afgelast, stonden we net op het punt om dat weekend in Moerbeke-Waas het eventingseizoen aan te vatten. De planning was helemaal gemaakt, zowel voor de jonge paarden als de oudere paarden. Door het wegvallen van deze interessante LRV-wedstrijden, verandert het hele seizoen. We zullen terug vanaf het begin moeten gaan plannen. Het moeilijke hieraan is dat niemand weet wanneer we opnieuw kunnen starten. Hierdoor is het ook moeilijk om de conditietrainingen te plannen. Je wil de paarden natuurlijk fit hebben zodat je meteen terug kan beginnen, maar hen onnodig galoptrainingen laten doen is ook te belastend voor de paarden. Zeker als het niet zinvol is. Een moeilijke periode voor ons dus."

Horseman: "Het moet dan ook wel een teleurstelling zijn om nu niet te kunnen starten?"

Melanie Valckx: "Inderdaad. Ik had er echt zin in. Ik heb momenteel erg leuke paarden ter beschikking voor de eventing. Zo is Eddy Wally na een blessure terug in vorm om mee op wedstrijd te gaan. Hij wordt dit jaar al 16 jaar dus voor hem zou het nu wel bijzonder jammer zijn moest dit seizoen wegvallen. Hij heeft er zelf zoveel zin in en verdient het om nog een jaar in de spotlight te staan. Natuurlijk kan hij nu extra ingezet worden in de fokkerij en is er steeds vers sperma beschikbaar voor de fokkers."

"Daarnaast heb ik ook nog Olympia de Muze van Joris de Brabander, een heel talentvolle zesjarige merrie die deze LRV-wedstrijden zeker nodig had om daarna door te stromen naar de internationale proeven. Voor Axel Verlooy rij ik T-Bone EH Z, een beloftevolle zevenjarige ruin. Ik had enorm veel zin om hem voor te bereiden voor het WK jonge paarden dit jaar. Ook hier zullen we nu moeten zien wat nog haalbaar is. Want deze jonge paarden hebben wel wat wedstrijdritme en -ervaring nodig. Ze stonden net klaar om aan hun seizoen te beginnen, zo jammer dat dit nu niet kan doorgaan."

"Tot slot heb ik ook nog de elfjarige ruin Just for Pleasure de Looge van Dirk en Ans Willems om te rijden. Hij was pas nog derde op de nationale LRV indoor. In topvorm om aan zijn internationaal eventingseizoen te beginnen! Dus ja, met zo’n goede paarden is het wel een teleurstelling maar we blijven het positief bekijken en gebruiken deze tijd nu om extra te trainen, want er is altijd werk aan de winkel."


Horseman: "Hoe blijf je de paarden nu trainen? Springen en dressuur kunnen de meeste ruiters op eigen locatie wel blijven trainen, maar voor het crossen is dat toch al iets moeilijker, nee?"

Melanie Valckx: "Ik blijf dagelijks werken aan de conditie van mijn paarden. Dit door dressuurtrainingen af te wisselen met jumping in onze eigen piste. Daarnaast heb ik het geluk om vlak aan talrijke zandwegen te wonen. Ik ga dus ook geregeld wandelen om de paarden wat afwisseling te geven. Voor hen is het nu eveneens een eentonige periode dus hun geest gelukkig houden vind ik enorm belangrijk. Een galoptraining kan eventueel ook, al is dat nu wel iets minder frequent aangezien je niet weet naar wat je juist toe traint."

Horseman: "Bij de LRV wordt er natuurlijk heel veel in clubverband gedaan, maar nu zijn alle clubs verplicht gesloten. Blijven jullie bij jullie club toch op een of andere manier in contact met elkaar?"

Melanie Valckx: "Normaal gezien zouden in april onze wekelijkse trainingen hervatten. Dit kan uiteraard niet doorgaan, dus we zullen elkaar nog wat langer moeten missen. We hebben wel een facebookpagina en via sociale media kunnen we wel met elkaar in contact blijven."


Horseman: "Is er nog iets dat je heel erg mist dat je nu niet meer kan doen door de maatregelen?"

Melanie Valckx: "Op wedstrijd gaan mis ik wel erg en natuurlijk mijn vrienden zien. Zo is er pas een hele goede vriendin bevallen van haar eerste kindje en ook hier kunnen we spijtig genoeg niet naar gaan kijken. Het zijn zo’n mooie momenten die we nu toch wel echt missen."

Horseman: "Heb je nog advies voor onze lezers in deze tijd?"

Melanie Valckx: "Hou het veilig en blijf positief! Zorg goed voor jezelf en de anderen door te luisteren naar wat men vraagt en 'in uw kot' te blijven. Veel mensen staan er te weinig bij stil, maar uw gezondheid is het allerbelangrijkste bezit dat een mens kan hebben. Draag daar dus zorg voor."