Marlen Schanwell: "Door het coronavirus zitten we vast in Wellington"

Blog
18 mrt 2020
Door Maxine Van Molecot

Heel de wereld is in de ban van het coronavirus. Het virus treft alles en iedereen. Ook de paardensport ontsnapt er niet aan. Zowel nationale als internationale wedstrijden worden overal ter wereld geannuleerd. Eigenaars, ruiters en grooms doen er alles aan om zo goed mogelijk voor de paarden te blijven zorgen.

Horseman had een gesprek met Marlen Schanwell, de wedstrijdgroom van Bertram Allen. Al lange tijd is Marlen een vaste waarde in het team van Allen. Momenteel zit zij nog in Wellington, Florida met vier paarden van de Ierse ruiter. Normaal gezien bleef het team nog enkele weken daar om verder deel te nemen aan het 'Winter Equestrian Festival'. Echter kwam de WEF vroegtijdig ten einde door het coronavirus. Marlen wacht momenteel samen met de paarden op een vlucht naar huis:

"We zijn hier natuurlijk niet met de vrachtwagen naartoe gekomen. We moesten dus zo snel mogelijk een vlucht vinden om de paarden naar huis te brengen. Dat is niet zo'n makkelijke opgave aangezien heel wat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten geannuleerd hebben. Nu hebben we voor de paarden op zondag een vlucht gevonden naar Amsterdam. Ik zal niet met hen mee kunnen vliegen, aangezien er maar beperkte plaatsen zijn voor de grooms. Ik hoop dat ik maandag met een normale vlucht naar Londen kan vliegen, om dan verder naar Dusseldorf te vliegen. Momenteel zijn deze vluchten nog bevestigd, maar het kan op elk moment weer veranderen. Laat ons dus hopen dat het allemaal zo blijft. Voor Bertram was er niet echt een probleem. Die kon afgelopen zondag al naar huis vliegen."


België heeft nu heel wat strengere maatregelen aangekondigd en onder andere Frankrijk, Spanje en Italië zijn in lockdown, maar hoe zit dat dan in Wellington? 

"Hier is alles eigenlijk bijna normaal. Er is alleen geen toiletpapier en water meer te vinden in de supermarkten, maar we hebben gelukkig genoeg in huis om tot zondag te kunnen overleven. Restaurants zijn nog steeds geopend, maar er is bijna niemand te zien. De fitness is sinds maandag gesloten. Nu zijn er dus heel veel mensen die buiten gaan joggen of fietsen. Sommige stallen proberen hun werknemers binnen te houden en als het niet nodig is gaat er ook niemand naar de stad of naar de winkels. Bijna elk halfuur krijgen we nieuwe informatie, maar we zijn natuurlijk in Amerika, dus hallo 'fake news'. We proberen daarom zoveel mogelijk de grotere nieuwskanalen te volgen om te zien wat er werkelijk aan de hand is."

Als laatste vroegen we ons nog af wat de plannen zijn terug in Europa. Wat ga je doen nu er geen wedstrijden meer op de planning staan?

"Dat is een goede vraag. Wat zal er gebeuren wanneer we terug thuis zijn? We hebben heel veel paarden thuis. We zullen ons dus zeker niet gaan vervelen. Ik denk dat het voor de paarden zeker niet slecht is om het wedstrijdleven even te pauzeren. Het gaat (hopelijk) nog een zeer druk jaar worden."