Mark Wentein opnieuw chef d’équipe voor de vierspan paarden

Overige sport
03 feb 2021
Door Horseman Kristof

De KBRSF mencommissie onder leiding van Françoise Thiry, besliste recent om Bruggeling Mark Wentein (1956) weer aan te stellen voor de begeleiding van de vierspan paarden.

In 2018 was hij succesvol op de Wereldruiterspelen (WEG) in Tryon (USA). De menners brachten twee medailles mee van deze hippische missie voor ons land. Brons met de ploeg (Edouard Simonet – Glenn Geerts – Dries Degrieck) en met zijn Arabo-Friezen reed Edouard Simonet nog een individuele bronzen medaille erbij.

De uitbater en voorzitter van de Vzw De Brugse Koetsiers, is al decennia actief in de mencommissies en is voor de FEI-jurylid en als TD op het hoogste niveau – level 4.  Hierdoor ook al enkele jaren FEI Course Director om juryleden wereldwijd op te leiden.

Hij zit al 45 jaren op de koetsbok en is vermoedelijk de langst rijdende menner die onafgebroken een KBRSF-licentie had en jaarlijks wedstrijden rijdt. In 1981 werd hij voor het eerst kampioen van België mennen in de reeks enkelspan pony’s. Sindsdien heeft in de reeks enkelspan paarden zes FEI Wereldkampioenschappen uitgereden. Goed voor een FEI Golden Badge of Honnor in deze sport.

Ervaring met de jeugd delen

“Tryon was een specifiek en succesvol project voor één jaar. Daarna reed ik zelf nog en jureerde ik op tal van internationale wedstrijden en FEI-kampioenschappen. Dan kan men geen chef d’équipe zijn.

Het is een eer om hiervoor opnieuw gesolliciteerd te worden. Ik weet dat de vraag ook intens vanuit de menners komt. 2/3 van de succesvolle ploeg van Tryon is er nog. We zullen de ervaring van Edouard Simonet missen, omdat het een menner was waar je altijd kon op rekenen. Vorig jaar was de WK gepland, maar finaal ging het niet door vanwege de Corona. Eén jonge nieuwe menner biedt zich aan met name Sam Gees. België zal dan vermoedelijk weer één van de jongste ploegen hebben in deze vierspan sport.

Edouard Simonet is een nieuw en jong span aan het scholen. Veel internationale ervaring hebben zijn paarden nog niet.

Hoofddoel dit jaar wordt het FEI  EK in Budapest (HUN) in september. Maar daarvoor tellen de landenwedstrijden van Windsor en Aken.  Ik zal mij volledig inzetten om onze jonge en kwaliteitsvolle menners, van mijn jarenlange ervaring gebruik te laten maken.

Administratieve rompslomp moeten we zoveel mogelijk van de atleten weghouden. Zij moeten op het hoogste niveau presteren, zodat ze zich op hun sport kunnen concentreren. Het blijft een uitdaging, om met de verhoopte resultaten naar huis te komen. Hoe beter we georganiseerd zijn, des te beter de slaagkansen zullen zijn.

Maar laat ons ook realist blijven, winst of verlies liggen soms zo dicht bij elkaar,” aldus Mark Wentein.

Bron: 
KBRSF