Maak kennis met de Belgische kampioenen bij de jonge dressuurpaarden

Dressuur
23 aug 2021
Door Horseman Kristof

Naast het BK voor jonge springpaarden werd in Gesves ook het Belgisch kampioenschap voor jonge dressuurpaarden afwerkt. In de dressuur kunnen we spreken van een geslaagd Belgisch Kampioenschap en mooie beloften voor de toekomst.

Die toekomst start bij de jongste categorie – de 4-jarigen – waar zowel de titel van de nieuwe Belgische Kampioen als die van de vice-kampioen naar op-en-top Belgische fokproducten ging. De titel zelf ging naar Rianta van de Kempenhoeve, een BWP-merrie uit Indian Rock x Quarterback bereden door Amber Heidbuchel en gefokt door Marc Dries met maar liefst 83,2%. De tweede plaats ging naar Ruillee Ter Dieschoot, eveneens een BWP-merrie met als vader Sandro Hit en een Florestan I-moeder gefokt door Peter Corty en bereden door Nils Debo. Zij kregen 82,2%. De 3de stek was voor de Westfaalse ruin Ferrari Coolhorses (For Romance x Jazz) bereden door Cyriel De Coker met 80%.

De 5-jarigen hadden nog uiteraard niet veel wedstrijdervaring, gezien de omstandigheden rondom het coronavirus en later het rhinopneumonievirus. Toch een meer dan kwalitatieve top 3, met weliswaar allemaal buitenlandse fokproducten. De BK-titel ging naar Zonik Plus (HANN – Zonik x Hohenstein) onder het zadel van Justin Verboomen met 85,4% waaronder zelfs een 9 voor de draf. Zonik Plus wist ook al op dag 1 de kwalificatieproef op zijn naam te zetten. De tweede plaats was voor de in Westfalen goedgekeurde dekhengst Bollinger (Bon Coeur x Di Maggio) bereden door Lukas Fischer met 84,4%, gevolgd door Liviah Diar (KWPN – Johnson x Florestan I) met Katrien Verreet en 79,4%. De nummers 1 en 3, Zonik Plus en Liviah Diar, gaan eind augustus een gok wagen op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Verden.

Bij de 6-jarigen was het podium een volledige kopie van de kwalificatiewedstrijd op vrijdag, met de titel voor Kumani ADQ (KWPN – Fidertanz x Riant) uitgebracht door Tahnee Waelkens. Zij scoorden 2 negens (galop en totale indruk), goed voor 86,4%. De vice-titel was voor Jack Daniels N (SBS – Apache x Welt Hit II) onder Nick Van Laer. Zij kregen 82,8%. Beide combinaties gaan eveneens onze Belgische kleuren verdedigen op het WK in Verden en maakten een zeer sterke indruk. De 3de stek was voor Escojuino Ballante (Oldenburg – Escolar x Diamond Hit) met Nils Debo en 78,8%.

Bij de 7-jarigen tenslotte ging de titel van Nationale Kampioen naar Boateng (Oldenburg – Bon Bravour x Diamond Hit) onder Jerome Scheiders met 75,171%. De tweede plaats was voor Flynn (HANN – Fahrenheit x Sir Oldenburg) bereden door Flore De Winne 74,436%. Derde werd Oblix van de Kempenhoeve (BWP – Quaterback x Sungold) onder Katrien Verreet met 74,357%. Ook Boateng en Oblix van de Kempenhoeve gaan naar het WK in Verden.

Bron: 
Persbericht