Korte nachten bij Hippo Lux

Promo
01 jul 2022
Door Horseman Kristof

Het is mega druk bij Hippo Lux. Maar zo hebben An Van Molle en Geert Helsen het uiteraard graag. Ze leven voor hun bedrijf en voor de paarden. De stallen zijn goed gevuld. Merries komen om te veulenen of om bevrucht te worden. Er is leven in de stallen en op de weides aan de Zandstraat. Het is volop lente en overal hangt nieuw leven in de lucht.  Maar liefst 8 veulens werden er de afgelopen 24 uur in de stallen in het Brabantse Glabbeek geboren. Ook de komende 24 uur kondigen zich minstens even druk aan. En het veulenseizoen duurt nog wel een tijdje … Uitslapen zit er niet meteen in de komende weken.

“Hippo Lux wordt elk jaar groter.  Meer merries, meer embryospoelingen,  meer veulens die hier geboren worden, meer hengsten die de weg naar de Zandstraat vinden om het beste van zich zelf te doneren. Meer bevruchtingen, meer embryospoelingen in -inplantingen.  Nog meer tophengsten in het  aanbod, zoals oa. de smaakmaker van de hengstencompetitie, Jazzy des Dames (Emerald x Calvaro Z) die recent aan het gamma werd toegevoegd. “En toch willen we dezelfde hoge kwaliteit van ons werk en onze service blijven leveren. Sterker, willen we elk jaar nog verbeteren en ons bijscholen. Dat verdienen onze klanten. En dat verdienen de paarden die naar Hippo Lux komen.” Opent dierenarts An Van Molle.

Korte nachten

An: Het zijn korte nachten ja. (knipoog) Er zijn nachten bij dat ik minder dan twee uur slaap. Je probeert dan wel vroeg of snel na de geboorte te gaan slapen, maar je zit vaak met zo veel adrenaline dat slapen niet meteen lukt (lacht). En als je dan toch een beetje slaperig wordt, dan is het meestal al terug tijd om terug te gaan kijken. Er worden hier veel veulens geboren, maar het is nooit routine. Elke geboorte is altijd een tikkeltje anders. Maar ik doe het super graag. Hier leven we voor.

Droom

An: Heel ons bedrijfsmodel is gebouwd op ‘passie’. Mijn passie voor voortplanting en Geert zijn passie voor paarden. Voeg die twee bij elkaar en je krijgt wat je hier ziet. Het is begonnen met een droom.  Beetje bij beetje zijn we sinds de opening in 2014 gegroeid. In het begin was dat enkel insemineren. Daar is dan geleidelijk aan het afveulenen en het embryo-spoelen bij gekomen.

Veulens

An: De meeste merrie’s komen hier een week voor de uitgerekende datum toe. We houden ze dan goed in de gaten en op het moment dat we verandering zien, naaien we het alarm in. Als alles goed gaat en het veulentje wordt goed geboren dan proberen we de (jonge) merries al in de veulenhengstigheid te dekken. Voor oudere merries zou ik dat overigens niet aanraden. Als embryospoeling het plan is of als het al een oudere merrie is, dan wachten we tot dag 20 om terug te bekijken en eventueel te bevruchten. Na acht dagen spoelen we het embryo. Als embryospoeling niet de planning is en alles is goed verlopen, we kijken na 12 uur ook even of de veulens genoeg antistoffen hebben -  dan gaan ze op dag twee of drie naar huis.

Goede percentages

An: Ondertussen planten we sinds een drietal jaar ook diepvriesembryo’s in. Dat is niet evident en het percentage van drachtigheid ligt lager dan bij de normale gang van zaken.  We hebben dit jaar nochtans een heel goed jaar op dat vlak. Ik hoor collega’s klagen maar bij ons valt het heel goed mee. Mooie embryo-spoelingen, goede drachtpercentages … Nu wordt het stilletjes aan wel moeilijker, we zitten midden in het seizoen, de beschikbare draagmoeders worden schaarser en schaarser …

Hulp

An: Samen met Wim die hier werkt en me helpt met de paarden, volg ik alles mee op. Bedankt Wim zonder jouw lukt dit niet (glimlach). Het diergeneeskundige is mijn taak. Het afveulenen, de embryo’s  spoelen en inplanten. De opvolging van de veulens en de merries. Het afnemen van het sperma.  Peter Daels helpt ons ook regelmatig met de embryo’s. Daar steek ik nog steeds heel veel van op.

Uit de hand gelopen

An:  Je vraagt je waarschijnlijk waar Geert blijft in dit verhaal. (lacht) De paarden blijven voor Geert hobby. Uit de hand gelopen … maar toch. (glimlach). Geert helpt waar hij kan maar hij werkt ook nog fulltime.  ’s Nachts helpt Geert uiteraard ook. Bij een moeilijke geboorte is dat wel eens nodig. We hebben ondertussen ook iemand die ons helpt met de stallen. Als je met paarden werkt, is het goed als je met twee kan zijn. Allen ben je niks. Het is dus goed dat ik zo goed omringt wordt door mensen waar ik dag en nacht op kan rekenen.

Vooruitgaan

An: We zijn dit jaar ook begonnen met invriezen van sperma. Jazzy des Dames (Emerald x Calvaro Z) en Gancio van ’t Smisveld (Gino H x Nabab de Reve), Picasso van de Bruel (Blue Hors Zack x Florestan I), Rocco vd Bisschop (Chacoon Blue x Jenson van ’t Meulenhof) … en een aantal jonge hengsten komen regelmatig naar hier. En ik zou ook graag stilletjes aan beginnen met geslachtsbepaling. We laten de merries die hier bevrucht zijn, regelmatig eens terugkomen om op te volgen. Ik heb ondertussen ook een nieuw echo-toestel en op dat vlak wil ik me gaan bijscholen. We willen ook graag nog meer embryo’s zelf inplanten. Dat wil zeggen dat onze ‘draagmoedergroep’ nog groter zal moeten worden en dat er een grotere groep merries moet opgevolgd worden. Dat betekent meer werk en dat maakt het nog moeilijker om alles nog alleen te kunnen doen. Maar stilstaan is achteruitgaan en dat is nu net iets wat niet bij onze filosofie past … (lacht).

Hengstenaanbod

“Jazzy des Dames weet na zijn opgemerkte passage in de Hengstencompetitie ondertussen ook goed wat te doen. Hij is populair bij de fokkers en hij mag zich regelmatig uitleven op het fantoom” glimlacht Geert Helsen. “Hij is overigens niet de enige hengst uit het aanbod van Hippo Lux die het goed doet bij de fokkers.  Cornet Obelensky (Clinton x Heartbreaker), zijn zoon Comme Il Faut (Cornet Obelensky x Ramiro) en Urano De Cartigny (Diamant de Semilly x Double Espoir) blijven het minstens even goed doen. We kiezen dan ook voor uitzonderlijke genen.

Jazzy des Dames beschikbaar

Hij was één van de absolute smaakmakers van de Lannoo Stallion Competition Powered by Euro Horse, bij de zevenjarige hengsten en hij komt het hengstenaanbod van Hippo Lux vervoegen.

Met Thiago Ribas da Costa was de voor het Zangersheide/AES-goedgekeurde bruine hengst, niet uit de top-vijf weg te slaan. In de eindranking over de drie manches en de finale liep de hengst naar een tweede plaats.  Jazzy des Dames heeft het niet van vreemden. De zevenjarige hengst is een zoon van levende legende Emerald van ’t Ruytershof.  Zijn moeder is een combinatie van de topgenen van Calvaro Z en Kannan.  Veel beter wordt het niet!

Thiago Ribas da Costa is de Braziliaanse ruiter van de hengst: “Jazzy des Dames, combineert maat, vermogen, scherpte, elasticiteit  en een natuurlijke voorzichtigheid. Dat koppelt hij aan een geweldige mentaliteit in de piste.  Hij is het beste jonge paard dat ik al gereden heb in mijn carrière. Jazzy gaat een heel mooie toekomst tegemoet in de sport … én in de fokkerij. Hij heeft alles mee. Het is een plezier om zo’n hengst al enkele jaren onder het zadel te hebben en ik hoop dat ik hem kan blijven rijden.”

“Het feit dat Jazzy in dit rijtje komt betekent dat we veel vertrouwen hebben in de hengst.” geeft Geert Helsen van Hippo-Lux in Glabbeek aan.  “We zien in Jazzy een heel veelbelovende hengst die zijn talent al heeft laten zien in de Hengstencompetitie en in de Cyclus voor jonge paarden. Als we naar zijn eerste nakomelingen kijken, dan lijkt hij zijn aangeboren kwaliteiten ook steevast door te geven.”

Klik hier voor meer informatie.

Bron: 
Tekst Kris Van Steen