Kept Secret de L'Amitié Z en Aganix du Seigneur leveren kampioenen in Deauville

Fokkerij
10 jul 2024
Door Horseman Kristof

Na de veulenkampioenschappen in Duitsland en Nederland was het afgelopen zondag tijd voor het Zangersheide Veulenkampioenschap 2024 op Franse bodem. Net als de hengstenkeuring van Z-France in maart vond dit derde veulenkampioenschap van het jaar plaats in de mooie accommodatie van Pôle Hippique in Deauville.

Vanaf 10.00u werden er doorheen de dag exact 40 veulens voorgesteld aan onze vakkundige jury, waarbij Heinz Meyer ditmaal het gezelschap kreeg van de Fransman Eric Levallois. De gepresenteerde veulens werden aan hun kritische blik onderworpen en vervolgens beoordeeld op de gekende criteria correctheid, beweging, type, algemene indruk en moederlijn.

Merrieveulens

Traditioneel waren het de merrieveulens die als eerste hun opwachting mochten maken in de ring en in deze reeks werden in totaal 19 veulens gepresenteerd. De overwinning was daarin weggelegd voor het veulen Kept Hope de Mitzrael Z, een dochter van Kept Secret De L’Amitié Z en Herald III die gefokt werd door Emilie Legros en Guillaume Dubot. De grootmoeder van deze Kept Hope de Mitzrael Z is ook de moeder van de schimmel ruin Vertigo du Desert, de zoon van Mylord Carthago en een van de toppaarden van de Braziliaanse amazone Luciana Diniz.

De 2de plaats in deze reeks voor merrieveulens was weggelegd voor het veulen Cuma Bella De Will Z, een fokproduct van EURL C. Eole die het bloed van de legendarisch schimmelhengst Cumano combineerde met dat van Baloubet du Rouet. Moeder Baltika des Cotis sprong zelf op 1.45m-niveau met de Fransman Alix Ragot en is bovendien de volle zus van Hans-Dieter Dreher’s Grand Prix-paard Vestmalle des Cotis en een halfzus van VDL Groep Urane De Talma (Argentinus). Die springt op haar haar beurt dan weer op het allerhoogste niveau met de Nederlander Leopold van Asten.

Verder wist ook het veulen Classy Or Aura D’Aramoon Z een top 3-klassering te behalen tijdens deze reeks voor merrieveulens. Classy Or Aura D’Aramoon Z werd gefokt door Emmanuelle Raux en is een dochter van Comthago VDL gecombineerd met Monsieur De Saussay. 

Hengstenveulens

Na de reeks van de merrieveulens was het dan de beurt aan 21 hengstenveulens om het beste van zichzelf te geven en net als in Nederland was het een nakomeling van onze vos hengst Aganix du Seigneur Z die onze jury het meest wist te overtuigen. De overwinning ging namelijk naar het veulen Athletis Des Flagues Z, een zoon van Aganix du Seigneur Z en Cornet Obolensky die gefokt werd door Frederic Lavoinne. De grootmoeder van deze Athletis Des Flagues Z is de Darco-merrie Panama du Seigneur en kennen we in eerst instantie als de moeder van de Grand Prix-paarden Vivaldi du Seigneur (Chellano Z) en Boyfriend du Seigneur (Calvaro Z), maar ook als de moeder van aankomend talend King Of Panama Hero Z (Kassander van ’t Roosakker Z) en zijn volle zus Kassanah Hero Z. Die wist de voorbije jaren haar stempel al te drukken in de fokkerij met enkele nakomelingen die verkocht werden tijdens onze Zangersheide Auctions.

Het veulen Prada L’Amaurial Z wist in deze reeks voor hengstenveulens een 2de plaats te behalen. Prada L’Amaurial Z werd gefokt door Frederique Ornada en is een zoon van Pegase van ’t Ruytershof  gecombineerd met het bloed van Dayton Sitte. Deze Prada L’Amaurial Z is een neef van de nu 6-jarige ruin Mariano Sitte (Fidelgo du Houssoit), die ruim een jaar geleden nog voor 50.000 euro verkocht werd via onze Zangersheide Young Horse Auction. 

De 3de plaats tenslotte werd ingepalmd door het veulen Alehop Des Jenskins Z, een zoon de Franse hengst Armitages Boy en Allegreto uit de fokkerij van Leslie Jenkins en komend uit een echt prestatiestam. Alehop Des Jenskins is namelijk een kleinzoon van de legendarische merrie Qerly Chin (Chin Chin) en zo nauw verwant met tal van Grand Prix-paarden.

Bron: 
Zangersheide