Ken Ruysen: "De Peelbergen is echt iets unieks"

Reportage
28 mrt 2020
Door Horseman Kristof

Horseman en Puissance, hét krachtigste paardenmagazine van de Lage Landen, brengen de komende weken verschillende reportages die je normaal enkel in de gedrukte Puissance kan lezen. Vandaag brengen we het interview met Ken Ruysen, de nieuwe managing director van Equestrian Centre de Peelbergen. Dit interview kon je begin dit jaar in Puissance lezen.

Ken Ruysen is sinds begin oktober de nieuwe managing director van Equestrian Centre de Peelbergen in Kronenberg (Nederland). Hij volgt er Frank Laenen op. Puissance peilde naar zijn toekomstplannen

Proficiat met uw aanstelling. Wat verwacht u van uw nieuwe job?

“Ik merk dat zowel ikzelf als vele anderen rondom mij hoge verwachtingen hebben. Dat stimuleert me enorm om aan de slag te gaan in de Peelbergen. Ik krijg de kans om aan het hoofd te staan van een prachtig en uniek hippisch complex, waar ik verder kan bouwen met het team aan bestaande en nieuwe evenementen en ontwikkelingen. We hebben de ambitie om De Peelbergen nog prominenter op de kaart te zetten als hét Hippisch Centrum van Europa.”

Wat zijn uw voornaamste taken?

“Als managing director heb ik de volledige eindverantwoordelijkheid over de events, marketing, PR, horeca, facilitair en communicatie. Het allerbelangrijkste in dit verhaal blijft het team! In elk vakgebied plaatsen we de juiste persoon op de juiste plaats en zo vormen we een gedreven en professionele groep. We hebben allemaal samen één gemeenschappelijk doel en streven elke dag naar vooruitgang en verbetering. De Peelbergen is voor mij hier een groot voorbeeld van en heeft hier zijn bestaan aan te danken! Mijn voornaamste taak bestaat erin om te communiceren met alle betrokken partijen, te analyseren, rapporteren en organiseren. Verder breng ik nieuwe ideeën aan en geven deze een concrete invulling. We blijven evolueren en vernieuwen. Ik kan rekenen op de steun van het bestuur en de founders die me steeds bijstaan met hun advies en professionele kennis.”

Wat zijn de sterke punten van de Peelbergen volgens u?

“De Peelbergen is echt iets unieks. Door de ontwikkeling van het gebied Grandorse met een groots evenemententerrein uitgerust voor de men- en eventingsport, een economische zone waar intussen Emmers Equestrian een nieuwe ruitershop opende en het gebied rondom de Peelbergen waar verscheidene privéstallen zich aan het vestigen zijn, creëren we hier een echt ‘Equestrian Village”. Binnen een jaar komt er ook nog een vast stallencomplex bij, waardoor deze locatie echt uitgroeit tot de meest moderne en grootste in zijn soort. Daarnaast is er ook een grote verbondenheid met de vele investeerders, provincie en gemeente die dit project mogelijk gemaakt hebben. Dat leidt tot een grote betrokkenheid van vele belanghebbenden in de regio voor dit project. Dit complex ademt de liefde voor het paard en de sport.”

Waar wilt u in de toekomst naar toe met de Peelbergen?

“Door deze verdere ontwikkelingen rondom en in de Peelbergen, zijn er enorm veel mogelijkheden. In de toekomst heeft de Peelbergen alles in huis om de grootste evenementen in de paardensport te organiseren. Belangrijk hierin is om steeds de openheid te behouden voor de breedtesport en de verschillende disciplines. Iedereen is welkom op de Peelbergen en voor elk niveau zal er de mogelijkheid zijn om deel te nemen aan wedstrijden en training. Training wordt meer en meer een belangrijk aspect. Onze regio staat bekend als de regio bij uitstek van ontwikkeling en opleiding van paard en ruiter. Vanuit de hele wereld komt men hierheen om zichzelf als ruiter op te leiden of voor de opleiding van jonge paarden. De bagage aan kennis in de regio is enorm en deze kunnen wij als de Peelbergen in een academisch kader faciliteren.”

U organiseert ook nog andere wedstrijden mee. Kan u dat blijven combineren?

“2019 was druk bezet. Ik had de kans om mee te werken aan prachtige wedstrijden zoals Winter Masters, Knokke Hippique, Brussels Stephex Masters, Europese Kampioenschappen Rotterdam, Wereldkampioenschap Jonge Paarden Jumping Lanaken, Longines Masters Parijs en de internationale wedstrijden van Opglabbeek. Sinds oktober ligt mijn focus ligt volledig op de Peelbergen. Ik kan betrokken blijven bij enkele andere organisaties, gecombineerd met de Peelbergen. De Stephex Events zijn prachtige evenementen, waar ik kan samenwerken met een geweldig team! Ik blijf dus nog nauw betrokken bij de Stephex events, maar laten we ons nu vooral focussen op de Peelbergen!"

Blijft er nog tijd over om zelf paard te rijden?

“Niet veel, maar als je iets echt wilt, maak je daar tijd voor. U mag dus concluderen dat ik mijn prioriteiten momenteel ergens anders leg (lacht). Ik was enkele jaren professioneel actief als ruiter op Zangersheide. Een fantastische ervaring, waarbij ik een bagage aan kennis heb opgedaan, die ik nu mee neem in mijn verdere carrière als ondernemer in de hippische wereld. Ik hield er ook een goede band met Zangersheide aan over en het was dan ook zeer aangenaam om hen te mogen ondersteunen op het BK Seniors en WK Jonge paarden Jumping.”

Uw vriendin is ook actief in de paardensport

“Ja, dat klopt. Intussen wonen Aniek (Poels) en ik al enkele jaren samen in Swolgen, op 15 minuutjes van de Peelbergen. Zowel haar vader, Ger als Aniek, runnen hier hun opleidings- en handelsstal. Ook haar zus Willemijn woont vlakbij waar ze sinds kort met haar vriend, Carlos Pinto, een nieuwe stal, Milestone Farm, gebouwd hebben. Heel de familie draait al jaren mee in de topsport en heeft hier al prachtige resultaten behaald. Aniek draait al jaren mee op topniveau en had in 2017 een topjaar met deelname in Aken en Barcelona. Ze behaalde met het Nederlands team de overwinning in de Nations Cup van Falsterbo. Na een blessure van haar toppaard Athene, is ze ondertussen weer op weg naar het hogere niveau. Waar mogelijk probeer ik een wedstrijd mee te pikken en haar bij te staan. Daar genieten we samen van en zo kan ik altijd wat meekijken op grote wedstrijden en ontmoet ik er weer nieuwe contacten. Het aangename met het nuttige koppelen (lacht). Ze komt natuurlijk ook heel vaak trainen en aan wedstrijden deelnemen in de Peelbergen. We steunen elkaar enorm in alles wat we ondernemen.”

De Peelbergen staat ook open voor de organisatie van niet-hippische events

“Absoluut, al ligt de focus op de paardensport events. We zijn elke dag bereikbaar voor training of wedstrijden en willen dit ook behouden. Daarnaast is er tevens de mogelijkheid voor het organiseren van niet-hippische events. We zien meer en meer bedrijven die interesse hebben om op onze locatie een netwerk event te plannen, vergaderingen met lunch/ diner te organiseren tijdens een hippisch event. We kunnen dit nog aanvullen met beurzen of andere side events naast de hippische events om deze dynamiek te stimuleren. De paardensport leeft in de regio en meer en meer bezoekers komen graag eens langs om te genieten van de paardensport. Hiernaast is de locatie ook uitermate geschikt voor een grote beurs, exposities of zelfs muziekfestival.”

Wat wenst u nog graag mee te geven aan onze lezers?

“Kom eens langs om te genieten van een van de vele hippische events op Equestrian Centre de Peelbergen en een kijkje te nemen in Grandorse! Zeker de moeite waard en vlot bereikbaar. Al onze events zijn gratis toegankelijk.” Bedankt en heel veel succes! “Dank aan jullie voor het leuke interview in jullie prachtige magazine!”

Meer reportages uit Puissance raadplegen? Klik hier!

Bron: 
Tekst Stijn de Koning - Puissance