Karel Cox: "Iedereen vraagt altijd hoe de handel gaat, maar uit mijn ervaring maak je de handel zelf"

Blog
26 mrt 2020
Door Maxine Van Molecot

Elke dag heeft Horseman een gesprek over het coronavirus met iemand anders uit de paardensector. Eerder deze week spraken we al met Axel Verlooy van Eurohorse, Glenn Maes van Paardensport Vlaanderen en Mike Hazebroek van het Azelhof. Vandaag is het de beurt aan Karel Cox.

Karel Cox was de afgelopen jaren succesvol bezig op vijfsterren niveau met onder andere Evert en Dublin. Vorige zomer sloeg het noodlot echter toe en raakte Karel geblesseerd. Na een lange revalidatie kwam hij vorige maand voor het eerst terug aan de start op internationaal niveau. Dat was dus net voor het coronavirus uitbrak. We vroegen de ruiter uit Limburg hoe het nu met hem gaat.

"Na zes maanden out te zijn en veel revalidatie gedaan te hebben, was het gevoel goed in Valencia. Ik was dan ook blij om terug in de ring te zijn. Toen we terugkwamen van drie weken in Valencia, brak het coronavirus uit. Nu maken we er het beste van. We kunnen thuis gelukkig wel optimaal trainen en werken met onze paarden. We hebben een binnenpiste, grote vernieuwde buitenpiste, renbaan en een grote graspiste. Er is dus voldoende afwisseling zodat het trainen niet saai wordt voor de paarden. De paarden worden nu optimaal voorbereid op de tijd die eraan komt. Ze kunnen zo terug aan de slag en op wedstrijd gaan."


"Evert had ik bewust niet meegenomen naar Valencia omdat ik vond dat hij genoeg ervaring heeft. Het gaat wel goed met hem. Nu is het afwachten tot we terug op wedstrijd kunnen. Ik weet zeker dat hij er ook zin in heeft om terug in de ring te verschijnen."

"Iedereen vraagt altijd hoe de handel gaat, maar uit mijn ervaring maak je de handel zelf. Als de paarden er klaar voor zijn dan zoeken wij de juiste klant en vice versa. Zo hebben we Dublin verkocht en vorige week was hij vijfde in de 5* Grote Prijs van Palm Beach. Dat was net voor de lockdown. 
Ik heb me natuurlijk gedurende zes maanden goed kunnen concentreren op de handel, doordat ik geblesseerd was. Dat geeft ons nu wat ademruimte en levert een stock met goede paarden op. We werken elke dag met plezier en motivatie aan wat er te wachten staat."

"We kunnen in deze tijden elke ochtend en avond samen genieten van onze zoon Marius. Daarnaast kunnen we de hele dag spelen met onze nieuwe en aankomende talenten. We hebben op stal een super team. Het is elke dag een plezier om met ze samen te werken. Nu dat de wedstrijden allemaal stilgelegd zijn, heb ik meer tijd om thuis bij mijn familie te zijn. We houden ons aan de regels en proberen te zorgen dat we allemaal gezond blijven."