Julie De Pelsmaeker: "Ik was amper 14 jaar en werd onverwachts vice-Europees kampioen"

Blog
24 mei 2020
Door Horseman Kristof

Vandaag had in het Azelhof te Lier normaal gezien de ontknoping plaatsgevonden van de Belgische jeugdkampioenschappen jumping. Echter door de gekende Corona maatregelen geen wedstrijden op dit moment.

Net als de voorbije weken zorgt Horseman voor een terugblik op dit kampioenschap. We doen dat samen met de Belgische jeugdkampioenen van 10 jaar geleden.

Wie waren die kampioenen ook al weer? En waar staan ze nu tien jaar later? In deel vier van onze reeks gaan we terug naar de prachtige locatie in Nieuwpoort waar tijdens het laatste weekend van augustus in 2010 het Belgisch kampioenschap voor pony's werd afgewerkt.

BK goud en EK zilver voor Julie De Pelsmaeker

De hoofdrolspelers van 2010 zijn ook anno 2020 nog steeds actief in de paardensport. De titel van Belgisch kampioen ging naar de Antwerpse amazone Julie De Pelsmaeker. Zij werd kampioen met de op dat moment 15-jarige pony Sambo Lino.

Voor de strijd om zilver en brons kwamen drie combinaties terug tijdens een afzonderlijke barrage. Alle drie maakten ze daarin geen enkele fout, maar bleek Evy Morssinkhof met Diamond de snelste van de drie te zijn. Het brons was voor Jonas Vervoort met Escada. Leonie Peeters reed Kyra naar een vierde plaats. De vijfde plaats werd gedeeld door Romy Morssinkhof (Afelio van de Kerkenbulck) en Pieter Kenis (Ferrari).

Op het Europees kampioenschap in het Britse Bishop Burton behaalde het Belgische ponyteam een maand eerder een derde plaats. Individueel werd De Pelsmaecker vice-Europees kampioen en eindigde Vervoort op een vijfde plaats. 

2010 was een mooi jaar 

"Het jaar 2010 was voor mij een mooi jaar. Ik was amper 14 jaar en werd onverwachts tweede op het Europees Kampioenschap in Engeland. Ik won vijf Grote prijzen en het Belgisch kampioenschap in Nieuwpoort in de gietende regen allemaal met mijn pony Sambo Lindo. Ik kreeg niet meteen meer kansen maar het blijft een mooie overwinning om te koesteren. Ik wil bovendien benadrukken dat Jumping Nieuwpoort een heel leuke wedstrijd was, misschien wordt het tijd om deze concours terug in het leven te roepen?"

"Ik heb de voorbije jaren het paardrijden gecombineerd met mijn studies. Ik heb het geluk gehad enkele hele toffe paarden te hebben waardoor ik wat kon blijven mee draaien. Daarnaast vind ik het ook leuk om jongere paarden op te leiden. Ik studeer dit jaar af aan mijn master strategische communicatie, waardoor ik begin te werken en mijn paarden wat moet afbouwen."

"Sambo Lino is tijdens mijn pony tijd verkocht. Ik heb vernomen dat hij vorig jaar overleden is in de wedstrijd piste, zijn favoriete plaats. Deze pony zal altijd een speciaal plaatsje in ons hart hebben."