Jos Verlooy: "Ketonen pluspunt voor het wielrennen"

Varia
15 jul 2019
Door Horseman Kristof

“Wout Van Aert is een winner en ik heb er dan ook geen moment aan getwijfeld dat hij de sprint in Albi zou winnen”, was de eerste reactie van Jos Verlooy.

“Het onverwachte wedstrijdverloop in de slotfase speelde helemaal in zijn kaart maar je moet het toch maar doen tegen Viviani en co. Dat hij dit succes nog niet helemaal kan vatten, begrijp ik maar al te goed. Toen ik als 18-jarige in het Deense Herning op het Europees kampioenschap van de senioren debuteerde kon ik ook maar amper geloven dat ik daar als beste Belg uit de strijd kwam. Als jong “gastje” kijk je immers op naar al die wereldtoppers en als je die dan achter je kan laten, geeft dat inderdaad een gevoel van “dit kan toch niet”. Langs de ene kant schrik je van zo een exploot maar tegelijkertijd geeft het een enorme boost in zelfvertrouwen. Zonder twijfel is dit de echte start van zijn wielercarrière. Hij gaat de volgende jaren nog vele ritten winnen in de Tour ”.

Jos Verlooy heeft in ieder geval genoten van de eerste week Ronde van Frankrijk. Dat het gebruik van ketonen daar voor iets tussen zit, vindt hij de normaalste zaak van de wereld. “Topsport evolueert voortdurend dankzij de wetenschap. Het belangrijkste in deze zaak is dat het gaat om een product dat voor iedereen toegankelijk is waardoor iedereen met gelijke middelen kan strijden. Wij hebben deze week niet alleen een nieuwe generatie Belgen zien opstaan maar tegelijkertijd een nieuwe manier van wedstrijden kunnen bewonderen waarin het onvoorspelbare en het verleggen van grenzen de wielersport weer heel attractief maakt. Dat is dus een pluspunt voor het wielrennen. Ik denk dat je het kunt vergelijken met de fokkerij in de paardensport. Door steeds betere inzichten en technieken in de fokkerij zijn er nu veel betere paarden dan pakweg 20 jaar geleden. En door die betere paarden is ook onze sport attractiever geworden. Alles evolueert en daar moeten wij gebruik van maken. Stilstaan is achteruitgaan”.

Bron: 
Persbericht Euro Horse Communications