Jos Verlooy: “Ik weet niet hoe ik me hier bij moet voelen … heel 2020 was op Tokio 2020 gericht”

Reportage
24 mrt 2020
Door Horseman Kristof

Wie de geschiedenis van de Olympische Spelen kent, weet dat de Spelen van Tokio al eens werden uitgesteld.  De Spelen van 1940 zouden oorspronkelijk in Tokio plaatsvinden maar daar stak WOII toen een grote stok voor. Pas in 1964 vonden ze uiteindelijk plaats in Tokio. 

Op woensdag 24 maart 2020 besliste het IOC om de Olympische Spelen uit te stellen omwille van de Corona-crisis waar we ons middenin bevinden. Dat heeft voor heel veel atleten mensen en organisaties hele grote gevolgen.  Ook voor Jos Verlooy die heel 2020 op Tokio had afgestemd. Een traan zoals zijn generatie-genoot Remco Evenepoel heeft hij net niet gelaten. Maar dat het een teleurstelling is voor Jos dat kan hij niet verbergen.”

Jos Verlooy: Eerlijk? Ik weet nog niet goed wat ik bij deze beslissing moet denken en hoe ik me moet voelen. De druk van een aantal landen op het IOC en het organisatiecomité moet groot geweest zijn want de Spelen uitstellen is een heel uitzonderlijke beslissing. En uiteindelijk is deze beslissing al vroeg gevallen.  Het is meer dan drie maanden voor de Spelen.

Maar het zijn ook uitzonderlijke tijden, waarmee niemand van onze en veel van de vorige generaties al geconfronteerd werden. Ik had heel mijn jaar op Tokio afgestemd. Bewust rust genomen met Igor na Mechelen. We waren hem stilaan aan het opbouwen. Ik had een hele planning klaar. Dat valt nu helemaal weg.

Plannen is sowieso een bijna onmogelijke opdracht geworden. Het is afwachten. Hopen … Wat gaat er gebeuren? Niemand die het weet. Aken? Geen idee of het doorgaat? Je zal maar organisator zijn dezer dagen … Het is een hele speciale periode. Elke dag is een beetje een vraagteken. We blijven de paarden die uit een rust-periode komen, klaar maken. De paarden die een drukke periode achter de rug hebben mogen het kalmer aan doen. Ik zet wat parcoursen thuis, werk wat op gevoel, we blijven bezig met ons dagelijks werk maar hoelang dit nog blijft duren … niemand die het weet.

En als we dan toch terug van start zouden gaan, dan zullen het de eerste weken vooral 2* concoursen zijn. Ondertussen is het hopen dat iedereen, hier op stal, maar ook daarbuiten, gezond blijft. Want dat blijft het allerbelangrijkste! 

Bron: 
Tekst Kris Van Steen voor Horseman