Jorich Spits: "Moest ik ooit nog een goed eventingpaard hebben zou ik wel terug crossen"

Eventing
23 apr 2020
Door Horseman Kristof

Het Oost-Vlaamse dorp Maarkedal zou komend weekend het decor vormen voor de nationale LRV kampioenschappen eventing bij de pony's en paarden. Echter, door de gekende omstandigheden, geen nationale kampioenschappen in de Vlaamse Ardennen.

Horseman zou Horseman niet zijn als we de sfeer van deze kampioenschappen de komende dagen niet zouden brengen. #beleefLRV, niet waar?

De komende dagen blikken we met enkele nationale pony kampioenen terug op hun titel. De eerste in het rijtje is Jorich Spits. De ruiter van de ponyclub Merksplas werd acht jaar geleden nationaal kampioen met Galinka.

Wat kan je nog vertellen over het kampioenschap?

Het kampioenschap was in Gavere in het jaar 2012. Het was het eerste jaar dat ik de pony Galinka reed en ook mijn eerste seizoen in de hoogste eventingreeks. Ik reed die dag een goede dressuur, de cross waren we net buiten de tijd, en het afsluitende springparcours waren we foutloos. 

Was dit jouw mooiste herinnering uit jouw ponytijd?

Het kampioenschap was zeker een mooie herinnering, al denk ik dat de EK’s die ik met Galinka heb gereden nog mooier zijn. De beleving daar is toch anders en het vond telkens op indrukwekkende locaties plaats.

Wat voor een pony was Galinka?

Galinka was een pony met heel ruime gangen, de galop was zo groot als die van een paard. In dressuur was ze vaak te heet. Ze had een enorm uithoudingsvermogen in de cross en vooral heel voorzichtig in het voorbeen wat ervoor zorgde dat ik me steeds veilig voelde in de cross. In het springen was ze scherp en vermogend, maar vaak heet genoeg. Ze werd eigenlijk nooit moe. Verder had ze een lief karakter.

Welke ruiters hebben er na jou nog mee gereden?

Na mij heeft mijn neef Thibeau Spits haar nog even uitgebracht op jumping (1m20 niveau), vervolgens heeft ze mijn nichtje Catherine Spits, toen nog jong en onervaren, tot 1m10 niveau gebracht en haar daarin mooie resultaten gegeven. Nadien heeft mijn nichtje Lauranne Spits er ook nog even mee gereden. Ze is bij mijn nichtjes verkocht geweest naar Nederland. 

Waar sta je nu acht jaar na jouw titel?

Ik rijd momenteel nog steeds paard, voornamelijk bij mijn nonkel Raf Kooremans. Daar leid ik mee jonge springpaarden op voor de handel. Dit vind ik zelf heel leuk en geeft veel voldoening om die paarden dan succesvol te zien bij andere ruiters. Momenteel doe ik alleen jumping van jonge paarden rubrieken tot 1m40 niveau.

Heb je nog steeds de eventingmicrobe in jou?

Ik beoefen het momenteel niet op wedstrijd doordat ik alleen maar jumpingpaarden te rijden heb. Ik ga wel nog kijken als mijn nonkel Raf eventingwedstrijden rijdt, zo blijf ik de eventingsport wel van dichtbij volgen. Moest ik ooit nog een goed eventingpaard hebben zou ik wel terug eventing rijden.

Morgen deel 2 met kampioen Nick Bossaerts.