Jong BWP team voor WK Young Breeders is bekend

Fokkerij
28 mei 2019
Door Horseman Kristof

Woensdagavond 22 mei werd bij Stal Ceulemans alles in gereedheid gebracht voor de selectie voor het WK Young Breeders in Oostenrijk.
Het WK brengt tweejaarlijks zo'n 200 jonge fokkers op de been van over de hele wereld.

Jongeren die er al eens bij waren willen het zeker niet missen! Dat mocht blijken uit het deelnemersveld aan de selectie. Ongeveer de helft van hen maakte in het verleden al eens deel uit van het Jong BWP team.

Tijdens de selectie dienden de deelnemers een examen beoordelen van exterieur en vrijspringen af te leggen. Daartoe had Stal Ceulemans een 6-tal paarden ter beschikking gesteld. 
Herman Van den Broeck en Stefaan De Smet zorgden vooraf voor een beoordeling van twee paarden die als voorbeeld dienden. Die voorbeeldpaarden werden ook uitvoerig besproken samen met de deelnemers. Nadien startte het officiële deel en beoordeelden de deelnemers individueel nog 4 paarden, die tegelijkertijd ook door de juryleden in stilte werden beoordeeld. Beide scores werden nadien vergeleken en de deelnemers wiens scores het kortst bij deze van de jury lagen behaalden het beste resultaat.

Tot slot diende elke deelnemer een paard voor te stellen aan de hand, volgens de regels van de kunst.

Omstreeks 22.30u was de uitslag gekend. Guillaume Sterkmans was duidelijk de sterkste kandidaat. Met 4,5 punt voorsprong behaalde hij de eerste plaats. Voor Guillaume wordt het zijn derde deelname aan het WK Young Breeders. Dat deed geen enkele Jong BWP'er hem ooit voor!
Op de tweede plaats eindigde 'nieuwkomer' Toon Maes. Ook hij zette een zeer sterk resultaat neer. De derde en de vierde plaats waren voor Anouck Deneus en Emile Van Dorpe. Voor hen was het een nek-aan-nek race! Leuk om weten is dat zowel Guillaume, Anouck als Emile in 2015 deel uit maakten van het junior team dat ons vertegenwoordigde in Groot-Brittannië. Zij brachten toen al enkele eremetalen mee huiswaarts! 

In de leeftijdscategorie juniors was er slechts één deelnemer. Zij doorliep evenzeer de selectie en behaalde een mooi overtuigend resultaat.
Als individuele junior zal Ellen Schepers Jong BWP vertegenwoordigen.

Al deze kandidaten zullen nog extra getraind worden in de volgende weken.

Bron: 
Belgian Warmblood