Hoe zou het zijn met ... de top vijf van de Wereldbeker finale in Las Vegas 2015?

Jumping
08 apr 2020
Door Horseman Kristof

Deze maand zouden normaal gezien de beste springruiters uit het Wereldbeker circuit aan de start komen van de Wereldbeker finale.

Net als vijf jaar geleden was Las Vegas het decor voor deze Wereldbeker finale. Echter, door het Coronavirus werd de finale geschrapt en krijgen we dit jaar geen Wereldbeker winnaar.

Maar hoe zag de top vijf er nu weer uit vijf jaar geleden in Las Vegas? En welke paarden zijn daarvan nog actief in de sport?

Top vijf Wereldbeker finale 2015:

  1. Steve Guerdat - Albfuehren's Paille
  2. Penelope Leprevost - Vagabond de la Pomme
  3. Bertram Allen - Molly Malone V
  4. Beezie Madden - Simon
  5. Jos Verlooy - Domino

Paille: "van goud naar einde carrière"

Vlak na de Wereldbeker finale blesseerde de toen 12-jarige Kannan dochter zich dermate ernstig dat ze nooit volledig herstelde en na een korte rentree in oktober 2015 afscheid nam van de sport.

Vagabond de la Pomme: "focus op de fokkerij"

Leprevost sprong in Las Vegas naar zilver met de sBs hengst Vagabond de la Pomme. Een jaar later rekende Leprevost opnieuw op Vagabond voor de Wereldbeker finale in Goteborg. Daar eindigde het duo op een achtste plaats. In 2017 vertegenwoordigden zij het Franse team tijdens het Europees kampioenschap. Op 14-jarige leeftijd nam Vagabond ruim een jaar geleden afscheid van de sport. De zoon van Wereldkampioen Vigo d'Arsouilles wordt nu volledig ingezet voor de fokkerij. 

Molly Malone V: "goed voor meer dan twintig internationale overwinning"

De dochter van Kannan was met Allen tot oktober vorig jaar aan het werk te zien. Op 15-jarige leeftijd nam zij afscheid van de sport en werd ze ingezet in de fokkerij. In 2015 namen ze niet alleen deel aan de WB-finale, ze vertegenwoordigden eveneens Ierland op het EK in Aken. Een jaar eerder waren ze er ook al bij op de Wereldruiterspelen in Caen.

Simon: "garantie op Wereldbeker succes"

De intussen 21-jarige Simon nam tussen 2011 en 2015 deel aan vier Wereldbeker finales. Met Jeroen Dubbeldam werd de KWPN ruin derde in 2011. In 2013 pakte hij de titel met Madden in het zadel. In 2014 was er met de Amerikaanse amazone een zevende plaats. De Mr. Blue zoon nam eind 2017 afscheid van de sport. 

Domino: "kampioenschapspaard bij uitstek"

De intussen 17-jarige BWP'er was het kampioenschapspaard bij uitstek voor Euro Horse ruiter Jos Verlooy. In 2015 sprongen ze zowel de WB-finale als het EK in Aken. In 2013 was de toen amper 17 jarige Verlooy finalist op het EK in Herning bij de senioren. In 2012 en 2011 sprongen ze nog de Europese kampioenschappen bij de jeugd. In 2014 maakte Verlooy ook zijn debuut op de Wereldruiterspelen met de zoon van Thunder van de Zuuthoeve. 

Eind 2015 werd het fokproduct van Jef Adriaensen verkocht aan de Amerikaanse stal "Copernicus Stables". Twee jaar later nam Domino afscheid van de sport en sindsdien geniet hij bij Euro Horse in Grobbendonk van zijn pensioen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Wereldbeker finale in Las Vegas (2015).

Alle foto's van de Wereldbeker finale herbekijken? Klik hier voor de volledige reportage van Dirk Caremans (Hippo Foto).