Hoe gaan jongeren in de paardensport om met het coronavirus?

Reportage
26 mrt 2020
Door Horseman Kristof

In de media worden jongeren in deze coronaperiode wel eens op de korrel genomen. De jeugd waant zich onoverwinnelijk. “Dat coronavirusje kan ons niet raken.” Niets is minder waar uiteraard. Alle jongeren over dezelfde kam scheren zou wel oneerlijk zijn. Daarom gingen de communicatie dienst van de KBRSF eens polsen bij enkele Belgische jonge talenten. Hoe gaan zij om met deze lastige situatie.

Thibeau Spits (19 jaar, jumping): “Ik mis mijn vrienden”

 • Dagelijkse bezigheid? “Ik train vooral onze jonge paarden. Met de toppaarden ga ik geregeld in het bos wandelen. Zou houd ik hen fris en vermijd ik dat ze depressief worden door alles in de piste te moeten doen.
 • School? “Via de examencommissie heb ik mijn middelbaar diploma behaald. Geen school meer voor mij. Ik kan dus dagelijks bezig zijn met de paarden.
 • Mis je wedstrijden? “Enorm. De competitie op zich mis ik, want dat is toch altijd leuker dan enkel maar thuis trainen, maar ik vind het ook jammer dat ik mijn vele vrienden in ‘het wereldje’ niet meer zie. Gelukkig is er de smartphone: snapchat, whatsapp,…
 • Vrije tijd? “Tot voor de lockdown light ging ik elke week met de vrienden voetballen. Ook dat onderonsje mis ik best wel. Voor het overige ben ik blij dat Netflix bestaat. Een stevige serie als ‘Peaky Blinders’ vind ik best leuk en spannend.
 • Jeugd onverantwoordelijk? “Ik lees hier en daar ook wel eens dat jongeren soms nog in groepjes van meer dan drie samenscholen. Enerzijds begrijp ik dat wel een beetje, maar anderzijds vind ik het niet kunnen. Ik doe het alvast niet. In de manege zijn we trouwens ook maar met vijf meer. We houden altijd de nodige afstand en handen worden ook regelmatig gewassen.

Amber Frederick (16 jaar, jumping): “Ik help mama met grote kuis”

 • Dagelijkse bezigheid: “Thuis paardrijden. Normaal gezien krijg ik les van Wendy Wauters. Die zorgt altijd voor variatie. Nu kan dat dus niet meer en is het wel eentoniger want ik beperk me tot dressuur.”
 • School? “Elke dag moeten we enkele taken voor verschillende vakken doen en die dan doorsturen. Ik ga toch liever naar school. Die taken doe ik voor ik ga paardrijden.”
 • Mis je wedstrijden? “Zeker want daar kan je naartoe werken. Bovendien zie ik op wedstrijden veel van mijn vrienden. Gelukkig bestaat er zoiets als Whatsapp en Facetime. We videochatten nogal wat af. (Mama Kathleen van op de achtergrond: “Tot 1u ’s nachts zelfs. En dan raakt ze niet uit haar bed.”)
 • Vrije tijd? “Ik doe samen met mama de grote kuis. Vrijwillig? (lacht) Nee, verplicht. Ik vind het toch wel leuker wanneer ik kan Netflixen. Ik krijg tips van anderen om bepaalde series te bekijken. The Vampire Diaries lust ik wel en via VRT NU kijk ik ook vaak naar FC De Kampioenen.
 • Jeugd onverantwoordelijk? “De meeste jongeren snappen het wel, maar ik zie toch nu en dan dat er schoolgenoten toch nog afspreken. Dat vind ik niet echt slim. Ze moeten beseffen dat ze met vuur spelen.”

Kobe Malisart (16 jaar, eventing): “Nu loop ik meer dan anders”

 • Dagelijkse bezigheid: “Thuis houd ik de paarden in vorm. Ik school vooral dressuurmatig bij. Soms is dat een beetje eentonig, maar ik klaag niet.
 • School: “Per dag ben ik toch wel 2 à 3 uur bezig voor school. Ik volg de richting mechanica. De praktijkvakken zijn uiteraard weggevallen, maar theorie krijgen we dus in de vorm van taken. Die moeten we dan uploaden in een map en doorsturen naar school. Het is wel leuk om dat thuis te doen, maar bepaalde vakken krijg je toch best op school omdat je dan ook uitleg kan vragen.
 • Mis je wedstrijden? “Uiteraard. Je werkt altijd toe naar wedstrijden. Nu blijf je in het ongewisse. Je weet niet wanneer je er weer kan aan beginnen en dat is toch best vervelend. Ook mijn vrienden mis ik behoorlijk. Op wedstrijden zien we elkaar heel vaak. Nu is dat wel anders. Gelukkig kunnen we Whatsappen of Snapchatten.”
 • Vrije tijd? “ ’s Avonds kijk ik wel eens naar een actiefilm via Netflix, maar niet vooraleer ik gaan lopen ben. Dat ik doe ik nu meer dan voorheen. Ongeveer een uur per dag, gewoon om de conditie te onderhouden. Ik hoop dat ik die gewoonte aanhoud, wanneer het leven weer in zijn plooi valt. Een goede conditie komt ook in onze sport zeker van pas.”
 • Jeugd onverantwoordelijk? “Ik kan u met de hand op het hart zeggen dat ik en mijn vrienden ons aan de opgelegde regels houden. Hoe strikter we volgens die regels leven, hoe sneller we weer aan competitie kunnen gaan doen.”

Katelijne Maes (17 jaar, dressuur): “Iedereen moet zich aan de regels houden!”

 • Dagelijkse bezigheid? “Elke ochtend doe ik na het ontbijt een work out van zowat anderhalf uur: een half uurtje lopen en daarna krachttraining. Ik heb altijd al graag gelopen maar tijdens de schooldagen is dat niet altijd te combineren met de training van mijn paard. Het voordeel aan deze coronacrisis is dus dat ik nu anderhalf uur kan sporten. Na de middag houd ik me bezig met mijn paard Ibou. Een nadeel van corona is wel dat mijn maandelijkse training bij Anky Van Grunsven is weggevallen, maar dat is ook maar één keer per maand.”
 • School? “Ik zit in mijn laatste jaar economie-wetenschappen. Elke voormiddag krijgen we opdrachten voor twee vakken. Leuk is wel dat we via Smartschool live vragen kunnen stellen aan de leraars. Dat is handig.”
 • Mis je wedstrijden? “Heel erg veel ! Het is best leuk om thuis te trainen, maar dat gebeurt nooit op de manier waarop je je voorbereidt op een wedstrijd. Dan heb je die gezonde spanning. Ik kijk echt uit naar de dag dat we er weer kunnen aan beginnen, ook al omdat je dan je vrienden en vriendinnen weer lijfelijk ziet.”
 • Vrije tijd? Ik ben blij dat er zoiets als Netflix bestaat. Gossip Girls is één van mijn favoriete series. En ook de app ‘Houseparty’ is schitterend. Daarop zitten we vaak met vrienden en vriendinnen tegelijk te facetimen. We missen elkaar toch wel.”
 • Jeugd onverantwoordelijk? “Wel, ik lees dat ook en begrijp dat echt niet. Mijn vriendengroep houdt zich absoluut aan de regels. Als anderen zich daar niet aan houden, dan word ik daar kwaad om. Als zij ervoor zorgen dat deze lockdown nog langer duurt, dan duurt het ook langer voor ons om weer aan competitie te kunnen doen. Asjeblieft dus, iedereen, volg de opgelegde regels !”

Bron: 
KBRSF