Het "de Muze”-kwaliteitslabel

Promo
02 mei 2023
Door Horseman Kristof

De zoektocht naar de volgende springpaardenvererver, het is een never ending story. De springsport staat dan ook niet stil. Gelukkig heeft pionieren altijd al in het DNA van Stal de Muze gezeten. Met de intrede van Uncle Joe van ’t Meulenhof en Uelo de Muze, twee kersvers gekeurde Libero H-zonen, is er ook voor 2023 uniek bloed in de aanbieding. Twee stempelhengsten in wording. Het zou zelfs niemand bij Stal de Muze verbazen wanneer er binnen afzienbare tijd gesproken wordt over "een Uncle Joe" of "een Uelo" om kwaliteit te benoemen. Dat is het vertrouwen dat gesteld wordt in deze jonge hengsten die eerst en vooral de eigen keuring van de familie De Brabander doorstonden en zo het begeerde "de Muze"-kwaliteitslabel in de wacht sleepten.

We spreken bewust over de selectie van de familie De Brabander. De strengste keuring voor jonge hengsten vindt immers al plaats voorafgaand aan hun eventuele voorstelling bij een stamboek. 

Modern bloed

Hun vader is de intussen overleden legende Libero H. Zijn tijd ver vooruit, was Libero H midden de jaren ’90 van de vorige eeuw al een naar hedendaagse normen modern paard te noemen. In de sport presteerde hij op het allerhoogste niveau. Zo won hij in 1994 de wereldbekerfinale onder het zadel van Jos Lansink. Verder zegevierde dat duo ook in talloze grote prijzen. Dat hoeft niet te verbazen. Libero was een hengst die uitblonk door zijn instelling, mentaliteit en atletisch vermogen. Eigenschappen waarnaar de moderne springpaardenfokkerij nog steeds naarstig op zoek is.

Aken

Libero H was een unieke hengst die ook in de fokkerij al heel wat toppaarden bracht. Denk bijvoorbeeld aan Cellagon Lambrasco die in 2011 de GP in Aken won onder Janne Friederike Meyer-Zimmermann, maar ook aan L.B. No Mercy (Christina Liebherr) en Castleforbes Libertina (Jessica Kürten).

Uncle Joe

Moderne voortplantingstechnieken zoals ICSI lieten toe om de waardevolle genen van Libero H niet verloren te laten gaan. In 2020 zagen twee zeer beloftevolle jonge hengsten het levenslicht. Uncle Joe van ’t Meulenhof is de eerste. Dit fokproduct van Jimmy Vermeulen is een rechtstreekse zoon van niemand minder dan Carthina Z (v. Carthago Z), onder meer ook de moeder van Diamanthina en Emerald van ’t Ruytershof. De kwaliteiten en topsportgenen van deze jonge hengst zijn dus eveneens langs moederszijde verankerd.

Uelo

De tweede werd bij Stal de Muze zelf geboren en heeft de naam Uelo de Muze gekregen. Zijn pedigree is langs moederszijde doorspekt met de allerbeste merries. De eerste twee nakomelingen van zijn moeder Azuela de Muze (v. Heartbreaker) sprongen op niveau 1.60m en ook het vierjarige toptalent Tartufo De Muze is een zoon van Azuela. Uelo’s grootmoeder is Narcotique de Muze II en dan volgt Qerly Chin, twee "de Muze"-stammerries bij uitstek.

Visie

"Libero is nog altijd een moderne hengst en het is ook bloed dat niet wijdverspreid beschikbaar is in de fokkerij", licht Joris toe. "Ik denk dat we met Uncle Joe en Uelo twee zeer rittige hengsten hebben met veel drang naar voren en een topinstelling. Ze zijn ook mooi gefokt en ze lijken voorzichtig en zeer competitief."

Twee jonge, moderne hengsten die alvast het "de Muze"-kwaliteitslabel ontvingen en zomaar de volgende grondleggers van de prestatiefokkerij kunnen zijn. Doe er uw voordeel mee.

Klik hier voor meer informatie.