Harrie Smolders: “Ik ben twee dagen in de week leraar”

Reportage
31 mrt 2020
Door Horseman Kristof

“Je hoefde geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de Olympische Spelen verplaatst zouden worden. Dat zag en voelde je alsmaar meer aankomen. Een verrassing was het dus niet toen vorige week de beslissing over het uitstel viel. Een sportieve teleurstelling wel. Maar er is op dit moment een groter belang dan sport. Hoe je het draait of keert. Gezondheid gaat altijd voor.” opent de Nederlandse ex-nummer één van de wereld, die van de Spelen een belangrijk doel had gemaakt voor 2020. 

Leraar

Harrie: Ik ben al twintig jaar een ritme gewend, waarbij het van wedstrijd naar wedstrijd gaat. Week na week. Dat is nu plotseling helemaal anders en dat is best even wennen. Ik ben nu tijdens de week zelfs één a twee dagen leraar (lacht). De kinderen zitten thuis en ik help ze bij hun lessen en hun taken. Dat is nieuw voor mij maar ik vind het wel leuk. Mijn vrouw werkt nog en het is fijn dat ik ook mijn verantwoordelijkheid in het gezin kan opnemen. 

Onzeker

Harrie: Maar natuurlijk wil ik graag terug op concours. Al vrees ik dat dat misschien nog wel een tijdje kan duren. De nationale concoursen en de 1*- en 2*-wedstrijden in België en Nederland zie ik wel snel terug hervatten. Daarvoor beschikken we in België en Nederland gelukkig over heel goede infrastructuur.  Maar voor de grote 5* concoursen ligt dat toch anders. Ik zie mezelf nog niet meteen naar Madrid reizen de komende maanden. Of omgekeerd, buitenlandse ruiters en amazons, die hier niet gestationeerd zijn, zullen ook niet zo snel geneigd zijn om te gaan reizen.  Ook het sponsoringsverhaal voor de grote jaarlijkse wedstrijden, wordt een moeilijk en onzeker verhaal.  We kunnen alleen maar duimen en hopen op het beste. 

Bron: 
Kris Van Steen voor Horseman